Skip to main content
Werken met de Rockefeller-strategie

In elk bedrijf gaat het weleens mis: de interne communicatie is niet in orde, medewerkers zijn minder betrokken bij de organisatie en er ontstaan frustraties om kleine dingen. Met de Rockefeller-strategie kun je structuur aanbrengen in het bedrijf waardoor alles soepeler verloopt.

Wie is Rockefeller?

John D. Rockefeller was ooit de rijkste zakenman in de Verenigde Staten. Verne Harnish staat bekend als de goeroe voor snelgroeiende bedrijven. Samen hebben zij een handboek uitgebracht: ‘’De Rockefeller-strategie’’. In het boek beschrijven ze hoe je de juiste strategische beslissingen kunt nemen en ook uit te voeren in jouw bedrijf. Je leert ook hoe je ze kunt controleren en over echt gedaan wordt wat er gedaan moet worden. Volgen Harnish zijn er een aantal belangrijke factoren voor het succesvol managen van een bedrijf. En dat kunnen we leren van John D. Rockefeller.

De volgende factoren zijn belangrijk voor succesvol management:

  • Stel duidelijke prioriteiten
  • Verzamel informatie
  • Zorg voor een ritme

Deadlines en meetings inplannen

In een bedrijf werkt het meestal wel handig om deadlines en meetings in te plannen (stel duidelijke prioriteiten). Stel dat je iets af moet hebben over drie weken, dan kan je tussendoor meetings inplannen met het team en kijken hoe het ervoor staat. Als je tegen dingen aanloopt, dan kan dit besproken worden. Misschien ben je wel bezig met wat niet zo heel belangrijk is op dit moment en kan je iets oppakken wat meer prioriteit heeft op korte termijn. Het is belangrijk om genoeg informatie te hebben om de wensen en behoeften van de klant te peilen. En dat de medewerkers ook met die wensen en behoeften van de klant in hun achterhoofd werken.

Stand-up meetings

Het is vaak efficiënt om elke ochtend een korte stand-up meeting te houden. Dan weet je waar iedereen mee bezig is en of iemand hulp nodig heeft. Of dat er in elk geval regelmatig vergaderingen zijn om de koers scherp te houden.

De 10 Rockefeller habits

In het boek ‘’De Rockefeller-strategie’’ staan #10 Habits die voor een goed startpunt zorgen. Dit zorgt voor meer structuur en discipline in het bedrijf. De volgende tien disciplines helpen bij het managen van de hoofdprocessen en vormen samen de Rockefeller-strategie:

  1. Het managementteam zet de toon
  2. Stel doelen en krijg iedereen op één lijn
  3. Zorg voor een goed overlegritme
  4. Creëer een cultuur van verantwoordelijkheid
  5. Gebruik feedback van medewerkers om kansen te identificeren
  6. Analyseer regelmatig klantfeedback
  7. Laat de missie en kernwaarden tot leven komen
  8. Medewerkers hebben oog voor de bedrijfsstrategie
  9. Medewerkers geven eerlijk aan of ze een goede dag hebben gehad
  10. Maak plannen en resultaten zichtbaar met scoreborden

Dit handboek is voor ambitieuze ondernemers en bedrijven, zoals Nétive. Misschien wil jij zelf ook wel ondernemer worden in de toekomst. Dan zijn deze richtlijnen wel een goed begin om een bedrijf te starten. Je blijft zo wel goed op koers! Misschien werk jij wel in een bedrijf waar het een beetje chaotisch is. Of misschien word jij wel een manager in een groot bedrijf. Dit handboek kan jou dan helpen om het bedrijf meer structuur en discipline te geven. 

Welke bedrijven werken met de Rockefeller strategie?

Een bedrijf in de regio dat de Rockefeller-strategie hanteert is Nétive. Nétive is een snelgroeiend internationaal bedrijf dat software maakt om de inhuur van tijdelijk personeel en het managen van vast personeel mogelijk maakt ... en vooral makkelijker, efficienter en kostenbesparend. Het hoofdkantoor zit in Rijswijk, maar zij hebben ook een vestiging in London. 

Hoe past Nétive de Rockefeller strategie toe?

De groei kernwaarden zien zij als begrippen die omschrijven wat het bedrijf belangrijk vindt. De woorden zijn verbonden met de historie van Nétive en met de mensen die er werken. Het bedrijf maakt duidelijk hoe het bedrijf is geworden als hij nu is, waarom het bedrijf groeit, succesvol is en wat Nétive als mens belangrijk vindt.

Bij Nétive gebruiken ze daar sinds een jaar of vijf Rockefeller Habitsvoor. Iedere dag, week, maand, kwartaal én jaarlijks stellen ze zogeheten 'rocks' op. Dit zijn doelen die ze willen behalen binnen het bedrijf. Dit kan een rockzijn waar iemand alleen aan werkt, maar ook een grotere rock, waar meerdere mensen aan werken. Bij Nétive zijn er drie teams en iedere ochtend start ieder team met bespreken wat er die dag moet gebeuren. Ook wordt er besproken wat er gister minder goed ging, hoe dit vandaag voorkomen kan worden en wie van je collega's je daar zo nodig mee kan helpen. Ieder kwartaal wordt er op een plek buiten het kantoor afgesproken met het hele team. Zo leert iedereen elkaar wat beter kennen en weten zij ook waar elk team mee bezig is.

Daarnaast krijgt iedereen de kans om elk kwartaal een eigen rock te bedenken, om zichzelf nog beter te ontwikkelen. Misschien wil iemand wel een keer een ander programma uitproberen, dat kan dan op vrijdag. Die is namelijk omgedoopt tot Rocky-Friday. Op vrijdagmiddag mag iedereen stoppen waar hij of zij mee bezig is, om verder te werken aan hun eigen rock.

Great place to work

Great Place to Work Nederland onderzoekt de mate van vertrouwen, trots en plezier binnen organisaties. Op basis van de resultaten van het medewerkersonderzoek en de analyse van de organisatiecultuur wordt gekeken of er is voldaan aan de criteria voor goed werkgeverschap. Alleen organisaties die op beide onderdelen de vereiste scores behalen mogen direct de titel Great Place to Work Certified dragen.

Op basis van deze erkenning komt Nétive in aanmerking voor een plek bij de Top 10 Best Workplaces in de categorie Best Small Workplaces. De lijst van Best Workplaces wordt eind maart 2019 bekendgemaakt tijdens het Best Workplaces event. Op welke positie Nétive ook komt, het is sowieso duidelijk dat het leuk is om te werken bij Nétive.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Delft Studentenstad

Delft biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Delftse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Delft.

Studeren in Delft

Ga jij studeren in Delft? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Delft

Ga je in Delft studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Delft en de beste studiegerelateerde stages? Heb je hulp nodig bij het maken van een cv?

Wonen in Delft

Ga je studeren in Delft? Dan wil je hier misschien ook wel wonen! Delft is een van de leukste studentensteden van Nederland.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Delft

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Delft Studentenstad.

Gezondheidszorg in Delft

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Delft staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.