U bent hier

Verschil tussen associate degree, bachelor en master

Als (toekomstige) student krijg je vaak met de termen associate degree, bachelor en master te maken. Wij leggen het verschil aan je uit en vertellen hoe je de graad in je naam uitdrukt als je afgestudeerd bent. 

Associate degree

Dit type opleiding is eigenlijk vrij nieuw in ons onderwijsstelsel. De associate degree is in het leven geroepen om het gat tussen mbo en hbo te dichten. De associate degree is een hbo-opleiding die 2 jaar duurt. Het niveau van de opleiding ligt tussen mbo 4 en hbo in. Je mag een associate degree volgen als je minimaal een havo- of mbo-4-diploma hebt. Nadat je een associate degree hebt gehaald, kan je ervoor kiezen om door te stromen naar een hbo-bachelor.

Verschil hbo-opleiding en universiteit

Voordat we het verschil tussen een bachelor en master uitleggen, is het goed om te weten wat het verschil tussen een hbo- en wo-opleiding is. Een hbo-opleiding kan je volgen als je een havo-, vwo- of mbo-4-diploma hebt. Je mag naar de universiteit als je een vwo- of hbo-diploma hebt en soms als je jouw propedeuse op het hbo in een jaar haalt. Een hbo-opleiding is vaak meer praktijkgericht, terwijl een studie aan de universiteit zich meer richt op wetenschappelijk onderzoek. Ook zijn er een aantal studies die je alleen aan een hogeschool kan volgen en andere studies kan je juist alleen aan een universiteit volgen. Kijk voor een overzicht van alle onderwijsinstellingen op de pagina universiteiten of hogescholen.

Verschil bachelor en master bij universiteit

Bij wo-opleidingen aan de universiteit duurt de bachelor meestal 3 jaar en de master 1 tot 2 jaar. Het verschil tussen deze twee ligt vooral op de inhoud en graad die je behaalt. Afhankelijk van de richting die je kiest, begin je bij de bachelor vaak met algemenere vakken die op jouw studierichting zijn aangepast. Ook moet je tijdens het eerste jaar van de bachelor een positief bindend studieadvies (BSA) krijgen. Na de bachelor kan je uit verschillende masters kiezen in dezelfde studierichting, maar soms ook uit een andere studierichting. Bij de master die je kiest, is het meestal de bedoeling dat jij je specialiseert in een vakgebied. Daarom krijg je bij de master meestal vakken die dieper ingaan op een deelthema binnen jouw studierichting.

Verder wordt er binnen wo-opleidingen het verschil tussen Bachelor of Arts en Master of Arts, en Bachelor of Science en Master of Science gemaakt. Welke graad jij uiteindelijk behaalt en hoe je dit uitdrukt achter je naam is afhankelijk van jouw studierichting. Bij een Bachelor en Master of Arts gaat het om een studie in de geesteswetenschappen. Bij een Bachelor en Master of Science gaat het om studies in de toegepaste, exacte of sociale wetenschappen. Tenslotte is er ook de Bachelor en Master of Laws, die je behaalt wanneer je een rechtenbachelor of -master aan de universiteit afrondt. 

Verschil hbo-bachelor en hbo-master

Ook bij hbo-opleidingen is er een verschil tussen de bachelor en master. Hierbij is de bachelor vaak breder en algemener en de master meer specifiek. Een bacheloropleiding op een hogeschool duurt 4 jaar. Ook op het hbo moet je tijdens het eerste jaar van de bachelor een positief BSA krijgen. Na de bachelor kan je een vervolgopleiding kiezen zoals een hbo-master. Helaas zijn er niet veel hbo-masters die je kunt volgen, dus vaak kom je uit bij een master aan de universiteit. Hier moet je meestal wel een toelatingstoets voor doen en eerst een pre-master of schakelprogramma volgen.

Pre-master of schakeljaar

Als je na een hbo-opleiding een master aan de universiteit wil doen, moet je vaak eerst een schakeljaar of pre-master afronden. Ook als je een universitaire bachelor hebt en een master in een andere studierichting wilt volgen, moet je soms een pre-master volgen. Tijdens een pre-master doe je veel kennis op over verschillende theorieën die een basis vormen voor de master. Daarnaast word je voorbereid op het meer wetenschappelijke onderwijs en ontwikkel je onderzoeksvaardigheden die je kunt gebruiken tijdens de master.

Titels en graden na je afstuderen

  • Associate degree: na afronding van een associate degree mag je de letters Ad achter je naam plaatsen.
  • Hbo-bachelor: een hbo-bachelorgraad mag je uitdrukken in de letter B (met eventuele toevoeging) die je achter je naam plaatst.
  • Hbo-master: als je een hbo-mastergraad hebt behaald, mag je de letter M (met eventuele toevoeging) achter je naam plaatsen.
  • Wo-bachelor: de wo-bachelorgraad komt tot uitdrukking door BA (Bachelor of Arts), BSc (Bachelor of Science) of LLB (Bachelor of Laws) achter je naam te plaatsen.
  • Wo-master: nadat je een wo-mastergraad hebt behaald, mag je dit uitdrukken door MA (Master of Arts), MSc (Master of Science) of LLM (Master of Laws) achter je naam te plaatsen.

Waarom bachelor- en mastergraden?

In Nederland wordt er met het bachelor- en mastersysteem gewerkt dat in het grootste deel van Europa ook geldt. Op deze manier worden Europese onderwijssystemen internationaal erkend en dragen veel hogeropgeleiden vergelijkbare graden of titels. Dit zorgt er ook voor dat het makkelijker is om stage te lopen of te studeren in het buitenland.

Wil je dit soort handige informatie voortaan in je mail ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail!

Lees ook

Abonneren op