U bent hier

Studeren in het buitenland

Wil jij studeren in het buitenland? Dan zijn er heel veel mogelijkheden! Ga bijvoorbeeld op uitwisseling naar het buitenland, ga een semester studeren in een ander land of ga stage lopen in het buitenland. Natuurlijk kun je ook een volledige bachelor of master volgen in het buitenland. En heb je al eens gedacht aan onderzoek doen voor een buitenlandse kennisinstelling of een taalcursus in het buitenland?

Veel studenten ervaren studeren in het buitenland als erg leerzaam en het is een verrijking van je studententijd. Je leert namelijk niet alleen iets in de theorie, maar komt ook in aanraking met verschillende culturen. Het is dus een fantastisch avontuur waar je onvergetelijke herinneringen maakt. Daarnaast is het goed voor je persoonlijke ontwikkeling én staat het goed op je cv. Maar hoe gaat het nou precies in zijn werk als je in het buitenland wilt studeren? Wij hebben alles voor je uitgezocht op het gebied van studeren in het buitenland!

Deel van je studie in het buitenland volgen

Veel studenten kiezen ervoor om een deel van hun studie in het buitenland te volgen. Bij veel opleidingen is het mogelijk om voor een periode naar het buitenland te gaan. Bijvoorbeeld als je een aantal vakken wil volgen aan een buitenlandse onderwijsinstelling, wil meedoen aan een uitwisselingsproject of stage wil lopen in het buitenland. De mogelijkheden voor een studie- of stageperiode in het buitenland verschillen per opleiding. Het is daarom belangrijk om hier op tijd informatie over op te zoeken. Vaak helpt de onderwijsinstelling je ook bij het aanvragen van een beurs en krijg je advies over het visum, verzekeringen en vaccinaties.

Studie in het buitenland volgen

Wil jij je gehele studie in het buitenland volgen? Dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Ten eerste is het belangrijk om informatie op te zoeken over het onderwijssysteem van het betreffende land. Zo kan de waardering van diploma’s verschillen met de waardering van diploma’s in Nederland. In Nederland werken we met de bachelor-masterstructuur die in het grootste deel van Europa geldt. Als het land waar jij wil studeren een andere onderwijsstructuur heeft, is het verstandig om te kijken of dit geen problemen geeft voor de waardering van jouw diploma in Nederland. Daarnaast is het belangrijk om uit te zoeken of je recht hebt op studiefinanciering in het buitenland. Dit is afhankelijk van het land waar je wil studeren en welke opleiding je gaat doen. Soms kun je een beurs krijgen om de kosten voor een studie in het buitenland te dekken.

Checklist Studeren in het buitenland

Ben jij van plan om in het buitenland te studeren? Dan is het een belangrijk om op tijd aan je voorbereiding te beginnen! Begin ongeveer een jaar voor vertrek, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Een goed begin is immers het halve werk! Vaak kun je jouw studiefinanciering door laten lopen als je tijdelijk gaat studeren in het buitenland. Omdat je in het buitenland geen gebruik kunt maken van het studentenreisproduct, kun je vaak ook een ov-vergoeding krijgen. Zoek dit dus even goed uit! In de checklist hieronder zie je wat je verder allemaal moet regelen om te studeren in het buitenland.

  1. Bepaal de studieperiode die je in het buitenland wilt doorbrengen
  2. Stem je keuze af met je opleiding
  3. Zoek naar een opleiding, project of stageplek in het buitenland
  4. Verzamel informatie over de studiepunten of diploma-erkenning
  5. Vraag een beurs aan en regel je studiefinanciering
  6. Vraag een visum en vergunningen aan
  7. Regel een verblijfplaats/huisvesting
  8. Sluit de juiste (reis)verzekeringen af
  9. Boek je reis
  10. Geniet!

Taalreis naar het buitenland

Een taalreis naar het buitenland werkt net even anders dan een (deel van je) studie volgen in het buitenland. Wij vroegen daarom een aan taalreisorganisatie alles wat je moet weten over een taalreis naar het buitenland. Je leest hieronder het interview.

Kan je een taalreis combineren met je studie?

Bij sommige studies is dit mogelijk, maar meestal niet. Vraag het altijd eerst na bij jouw studieadviseur. Als het wel kan, is het mooi meegenomen. Kan het niet, dan zou je wellicht je studie even stop moeten zetten om een taalreis te doen of kijken of er een taalreis is die precies in de zomervakantie valt.

Wat moet je zelf regelen naast de reis

Dit verschilt erg per organisatie waar je de reis boekt. Bij sommige organisaties koop je een all-in-pakket met vlucht, kamer, studie en studiemateriaal. Bij sommige organisaties mag of moet je de reis en het verblijf zelf regelen. Zoek dit dus goed uit van tevoren. Daarnaast is het verstandig om goed te kijken naar het aanvragen van een visum en hoe het zit met je (zorg)verzekeringen in het buitenland.

Hoe lang duurt een taalreis of studeren in het buitenland?

Studeren in het buitenland kan meestal in drie verschillende lengtes: een semester (vijf maanden), een studiejaar (acht maanden) en een verlengd studiejaar (tien maanden). Een korte taalreis kan vaak al vanaf 2 weken. Er is dus voor ieder wat wils en voor elke periode is er een passend programma!

Is er tijdens een taalreis ruimte voor andere activiteiten?

Ja, zeker. Je hebt van maandag tot en met vrijdag gemiddeld 4,5 uur per dag les. Dit betekent dat je genoeg vrije tijd hebt om zelf andere dingen te ondernemen. Daarnaast organiseren de scholen vaak dagelijks een recreatieve activiteit.

Welke vereisten zijn er om mee te mogen op reis?

Meestal moet je minimaal 16 jaar zijn om in het buitenland te studeren of een taalreis te doen, maar dat verschilt per organisatie en land.

Kun je stufi door laten lopen tijdens de reis of is er een mogelijkheid om een beurs/lening aan te vragen?

Het is helaas vaak niet mogelijk om je studiefinanciering door te laten lopen, tenzij de studiereis onderdeel is van jouw vaste programma van jouw opleiding en je vanuit jouw studie in het buitenland gaat studeren.

Lees ook

Abonneren op