Skip to main content
Alles over afstuderen

Je studententijd houdt helaas een keer op. Maar voordat het zover is, moet je eerst nog even afstuderen! Je vindt hier een aantal tips, zodat het afstuderen vlekkeloos verloopt. Ook leggen we uit hoe afstuderen nou eigenlijk werkt en wat je allemaal moet regelen als je eindelijk je diploma op zak hebt!

Voldoende punten voor afstuderen halen

Afstuderen betekent dat je alle punten van een hbo-opleiding of wo-opleiding hebt gehaald. Het aantal punten is afhankelijk van de opleiding. Meestal zijn dit er 60 voor elk jaar van de opleiding. Er is dus een verschil in het aantal studiepunten dat je bij een bachelor of master moet halen. Ook verschilt het of je een hbo-opleiding of studie aan de universiteit volgt.

In de eindfase van de studie moet je meestal een scriptie, thesis of afstudeeropdracht afronden. Deze opdracht is vaak groter dan de voorgaande opdrachten en staat voor een hoop studie-uren en -punten. Nadat je alle punten hebt gehaald krijg je, meestal tijdens een diploma-uitreiking, jouw diploma.

Tips bij het afstuderen

Om te zorgen dat je zo efficiënt mogelijk gaat afstuderen, hebben wij een aantal handige tips voor het afstuderen op een rijtje gezet:

Bereid je goed voor op de eindfase van je studie

Het is belangrijk dat je goed op de hoogte bent van wat je moet doen in je laatste jaar. Zo weet je wat je kan verwachten en kan jij je daar alvast op voorbereiden. Het laatste jaar is vaak heel druk en je scriptie of eindopdracht neemt veel tijd in beslag. Houd daar dus rekening mee!

Maak genoeg tijd vrij voor je scriptie

Veel mensen lopen studievertraging op door hun scriptie, thesis of afstudeeropdracht. Het is daarom belangrijk dat je er genoeg tijd voor vrijmaakt. Begin dus op tijd, houd je aan de planning en zorg dat je aan het eind tijd hebt om alles te checken en goed af te werken. Het kan dan bijna niet meer misgaan! 

Als je bij een bedrijf een afstudeerstage loopt, is het belangrijk dat je naast het meewerken ook tijd hebt om aan je opdracht te werken. Je kan bijvoorbeeld twee dagen meewerken en de rest van de week werken aan je scriptie. Op deze manier heb je genoeg tijd om aan je afstudeeropdracht te werken en ook af en toe te ontspannen!

Zorg voor zo min mogelijk afleiding

Als je al die tijd hebt vrijgemaakt, dan moet je die tijd natuurlijk wel gebruiken om te studeren! Als je iets voor je studie wil doen, is het dus belangrijk dat je op een rustige plek gaat zitten waar je je goed kan concentreren. Zorg er ook voor dat je zo min mogelijk afgeleid kan worden door bijvoorbeeld je telefoon of meldingen op je laptop.

Maak tijd om te ontspannen

Het is belangrijk dat je niet elke dag de hele dag aan je studie zit. Het is juist goed om af en toe te ontspannen en je gedachten te verzetten. Zorg er daarom voor dat je ook wat tijd inplant om iets leuks te doen! Al is het maar om even snel een broodje te eten met een vriend of om een uurtje naar de sportschool te gaan. Besef ook dat je afstudeerperiode de laatste officiële maanden van je studententijd zijn. Gun jezelf dus ook een beetje vrijheid om hiervan te genieten, maar niet te veel natuurlijk. Vind de gulden middenweg voor jezelf.

Vraag om hulp bij afstuderen!

Voor jouw scriptie of eindopdracht krijg je een begeleider toegewezen die - als het goed is - over een hoop kennis en ervaring beschikt. Maak hier dus ook gebruik van! Zorg dat je je aan de deadlines houdt en dat je goed voorbereid bent als je een afspraak met je begeleider hebt. Zo krijg je zoveel mogelijk feedback op je werk en kan je goede, gerichte vragen stellen tijdens de contacturen. 

Ook kan je de hulp van je familie en vrienden vaak goed gebruiken bij het afstuderen. Zelfs als ze geen kennis hebben van jouw onderzoekonderwerp, is er altijd wel iets waar ze jou bij kunnen helpen. Bijvoorbeeld met een spellingscheck, de vormgeving of gewoon met een beetje afleiding. Afstuderen is al zwaar genoeg, dus aarzel niet om ze om hulp te vragen!

Wat moet je regelen als je bent afgestudeerd?

Er zijn een aantal dingen die je moet doen na je afstuderen. Hieronder vind je een checklist voor het afstuderen met zaken die je echt niet mag vergeten:

  • Studentenreisproduct stopzetten
  • Uitschrijven bij je onderwijsinstelling via Studielink
  • Studiefinanciering of lening stoppen bij DUO
  • Studieschuld terugbetalen

Het stopzetten van het studentenreisproduct is belangrijk. Als je dit niet op tijd doet, dan kan je een boete krijgen van €150,- per halve maand! Je kan het studentenreisproduct eenvoudig stopzetten bij een NS-automaat of gele ov-chipkaartautomaat. Binnen drie maanden na je afstuderen kan je wel gratis een Dal Voordeel abonnement aanschaffen bij de NS. Hiermee reis je een jaar lang met 40% korting buiten de spits en in het weekend.

Je hoeft natuurlijk niet gelijk na je opleiding je studieschuld terug te betalen. Dit mag wel, maar normaal begin je na de aflosfase van twee jaar met afbetalen als je hopelijk ook een baan hebt.

Afgestudeerd: wat nu?

Als je bent afgestudeerd, kan je verschillende dingen doen. Wij geven je een paar opties voor als je net klaar bent met je studie!

Kies een vervolgopleiding

Na je afstuderen kan je natuurlijk verder studeren. Misschien wil jij je wel ergens in specialiseren of een opleiding volgen in een andere studierichting. Je kan dan op zoek gaan naar een masteropleiding. Maar als je een voltijdopleiding een beetje te veel van het goede vindt, dan kan je natuurlijk ook een cursus volgen. Je kan ook verschillende opleidingen thuis volgen als je geen zin hebt om in de collegebanken te zitten. Of misschien wil jij wel studeren in het buitenland!

Werken na afstuderen

Misschien heb je na het afstuderen helemaal geen zin meer om door te leren… Begrijpelijk! Jij gaat meteen beginnen met werken. Je kan tijdens de afstudeerperiode al zoeken naar een startersfunctie en solliciteren. Zorg er wel voor dat je een goede motivatiebrief en een goed cv maakt! Als je een unieke cv en brief hebt, dan word je ook sneller uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Ook vragen bedrijven steeds vaker om een sollicitatievideo. Zo zien ze jou meteen en kunnen ze al een beetje inschatten of jij bij het bedrijf past of niet.

Reizen na afstuderen

Het kan ook zijn dat je niet wil verder studeren en ook niet wil werken. Als je nog even wil genieten van deze vrijheid, dan is het de perfecte gelegenheid om een mooie (verre) reis te maken. Veel afgestudeerden kiezen bijvoorbeeld voor een rondreis door Azië, Zuid-Amerika, Australië of een ander prachtig deel van de wereld. Of misschien wil jij wel gewoon twee weken in de Griekse zon liggen en even je rust pakken. Of een reis naar het buitenland combineren met vrijwilligerswerk of om iets te leren. Waar je ook heen gaat: geniet!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Studeren in Delft

Ga jij studeren in Delft? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past. Delft heeft diverse hogescholen en een universiteit die verschillende hbo- en wo-opleidingen aanbieden. Ruim 23.000 studenten studeren in Delft aan de TU, Haagse Hogeschool en InHolland. Ook kun je in Delft makkelijk de overstap van mbo naar hbo maken. En weet je al of je lid wordt van een van de Delftse studentenverenigingen? Je vindt hier alles wat je moet weten als je in Delft gaat studeren!

Wil je tijdens je studietijd niks missen van het studentenleven in Delft Studentenstad?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Hogescholen in Delft

Er zijn in Delft twee hogescholen: Hogeschool Inholland en Haagse Hogeschool Delft. Inholland staat bekend om zijn kleinschalige persoonlijke karakter. De HHS heeft een hele goede opleidingsreputatie. Lees hier meer.

Universiteiten in Delft

In Delft heb je de technische universiteit. Ook wel bekend als TU Delft! Deze universiteit is de hoogst genoteerde universiteit van Nederland! TU Delft biedt verschillende master- en bacheloropleidingen aan. Lees er hier meer over!
Alles over afstuderen

Je studententijd loopt een keer ten einde. Maar voordat het zover is, moet je eerst nog even afstuderen! Hier vind je hoe afstuderen werkt en wat je moet regelen als je bent afgestudeerd. Ook geven we een aantal tips om je voor te bereiden op het afstuderen.

DUO

DUO is een dienst van de overheid die onder andere studiefinanciering verstrekt en diploma's registreert. Lees hier wat DUO voor jou als student kan doen!

Wat is een ontgroening?

Heb je besloten dat je lid wilt worden van een studentenvereniging? Dan heeft jouw studentenvereniging misschien ook een ontgroening, ook wel kennismakingstijd (KMT) genoemd. Maar wat is een ontgroening precies? En hoe moet je je voorbereiden op een ontgroening?

Studeren in het buitenland

Tijdens je studententijd kan je een deel van je studie in het buitenland volgen. Denk bijvoorbeeld aan een semester of stage in een ander land. Wij hebben de belangrijkste zaken voor je uitgezocht.

Verschil tussen associate degree, bachelor en master

Als (toekomstige) student krijg je vaak met de termen associate degree, bachelor en master te maken. Wij leggen het verschil aan je uit en vertellen hoe je de graad in je naam uitdrukt als je afgestudeerd bent. 

Waarom lid worden van een studentenvereniging?

Waarom lid worden van een studentenvereniging in Delft? Als lid van een studentenvereniging leer je nieuwe mensen kennen en je komt gegarandeerd op leuke feestjes. Je moet wel zin hebben in bepaalde verplichtingen. Wat zijn de voor- en nadelen van lid worden als student?

Wat is het verschil tussen bekostigd en niet-bekostigd onderwijs?

Als je op zoek bent naar een opleiding, dan kom je vaak de termen 'bekostigd' en 'niet-bekostigd (particulier) onderwijs' tegen. Maar wat is het verschil precies? Wij leggen het uit!

Introductieweek OWee

Je studententijd in Delft wordt ingeluid met introductieweek OWee. Tijdens deze week leer je alles over Delft en ontmoet je medestudenten. Feestjes, Delftse activiteiten en het leren kennen van studentenverenigingen staan centraal.

Toelatingseisen hogeschool en universiteit

Wil je studeren aan een hogeschool of universiteit? Dan gelden speciale toelatingseisen waar elke student aan moet voldoen. We hebben de belangrijkste voorwaarden om te studeren aan het hbo of de universiteit voor je op een rij gezet.

Waarom studeren in Delft?

Ben je er nog niet uit in welke stad je gaat studeren? Je wilt de perfecte stad uitkiezen, want je studententijd is immers de mooiste tijd van je leven. Misschien is Delft de studentenstad voor jou. Waarom studeren in Delft?

Overstappen van mbo naar hbo
Ga jij van mbo naar hbo? Dan breekt er een spannende periode aan. Wij zochten uit waar je allemaal aan moet denken als je van mbo naar hbo gaat!

Delft Studentenstad

Delft biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Delftse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Delft.

Studeren in Delft

Ga jij studeren in Delft? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Delft

Ga je in Delft studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Delft en de beste studiegerelateerde stages? Heb je hulp nodig bij het maken van een cv?

Wonen in Delft

Ga je studeren in Delft? Dan wil je hier misschien ook wel wonen! Delft is een van de leukste studentensteden van Nederland.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Delft

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Delft Studentenstad.

Gezondheidszorg in Delft

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Delft staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.