U bent hier

Ondernemen tijdens je studie

Eerder schreven we een blog over de meest simpele ideeën waar mensen miljonair mee zijn geworden. Heb jij ook een briljant idee en droom je van werken als eigen baas? Houd je van netwerken en zie je risico’s nemen als een uitdaging? Dan is ondernemen misschien wat voor jou. Je studietijd is de ultieme tijd om erachter te komen of jij het ondernemen in je hebt. Natuurlijk moet je eerst je idee helder hebben en goed uitzoeken waar je aan moet voldoen als ondernemer. We helpen je op weg als jij je eerste stappen wilt zetten als student ondernemer.

Ondernemen tijdens je studie

Waarom is ondernemen tijdens je studie een goed idee? Je hebt vrijheid en, je zou het nu misschien niet zeggen, maar je hebt: veel tijd. Daarnaast heb je een groot netwerk met meestal actieve social media gebruikers. Handig, want die je kun je inzetten om je onderneming te promoten. Tot slot; waarom zou je niét gaan freewheelen met ondernemen tijdens je studie? Je hebt geen verantwoordelijkheden, geen gezin te onderhouden en alles wat je leert kun je inzetten bij het vinden van een baan na je studie. Als je geluk hebt maak je van je onderneming al een succes en hoef je nooit meer voor een baas te werken.

Waarom wil je ondernemen?

Een eerste belangrijke vraag om jezelf te stellen is: waarom wil ik voor mezelf beginnen? Wil je meer verdienen? Heb je nog geen bijbaan? Denk je zo meer plezier in je werk te hebben? Komt het door frustraties van werken voor een baas? Wanneer een idee uit een positieve ervaring komt is de kans van slagen van je eigen onderneming groter dan wanneer je het alleen doet omdat je denkt zo meer geld te verdienen, want: je weet nooit zeker of dit is wat gaat gebeuren.

Bijverdienen als je begint met ondernemen

Ook niet onbelangrijk: check als je gaat ondernemen onder welk studiefinancieringsstelsel je valt:

  • Oude studiefinancieringsstelsel (gestart vóór september 215)
  • Nieuwe studiefinancieringsstelsel (gestart in september 2015)

Hier gelden namelijk belasting regels voor met betrekking tot bijverdienen.

Tip: ga je ondernemen tijdens je studie? Voor studentondernemers die studiefinanciering krijgen gelden aparte financiële regels. Verdiep je goed in de voorwaarden als je je aan het oriënteren bent om je eigen onderneming te starten. Zo voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan en dat je je verdiende centen moet terugbetalen.

Ben eerlijk naar jezelf voordat je gaat ondernemen

Als ondernemer wordt je bijna elke dag beoordeeld en getest. Heel anders dan wanneer je in loondienst werkt, waarbij je een paar keer paar jaar een gesprek hebt over je functionering in het bedrijf. Baseer je onderneming dus op dingen waar je goed in bent. Probeer mensen om je heen te vragen waar jouw sterke punten liggen. Of probeer je te herinneren waar je als kind ook goed in was, als je zo 123 niet een aantal sterkte punten kan noemen. Daarnaast is het ook van belang dat je minder sterkte kanten ook kent zodat je deze in je ondernemerschap kunt vermijden of hier op kunt anticiperen. Het kan bijvoorbeeld een hele belemmering voor je onderneming zijn als je erg slordig en chaotisch bent maar wanneer je deze punten van te voren vaststelt kun je hier rekening mee houden.

Richt je onderneming in; word je zelfstandig of start je met personeel?

Veel ondernemers starten als ZZP’er (zelfstandig zonder personeel). Het in dienst nemen van personeel is bij het starten van een eigen onderneming vaak nog een stap te ver en vraagt om een investering. Maar vraag je ook af of je het wel fijn vindt om alleen te werken. Wanneer je namelijk helemaal alleen bent, kun je niks overleggen, niet samen brainstormen (uit meerdere breinen, komt toch vaker een beter idee), en je kunt op niemand terug vallen als je iets zelf niet kunt of begrijpt. Kun je dit toch niet betalen? Zoek dan naar een alternatief ga bijvoorbeeld naar meetings of spreek regelmatig met een persoon af die door jou ideeën kan kijken en ze kan beoordelen.

Tip: nog geen financiële middelen om personeel aan te nemen? Investeer tijd (en soms een bijdrage) in netwerkbijeenkomsten. Soms kom je hier net die sparringpartner tegen die je mist in de vorm van een collega. Meer tips nodig? Laat het ons weten.

Heb je de juiste financiële middelen voor je onderneming?

Als je een eigen onderneming begint is er een startkapitaal nodig. Bereken van te voren hoeveel je denkt nodig te hebben voor kosten zoals huisvesting, apparatuur, advies en het ontwerpen van je huisstijl. De  materiële zaken zoals huisvesting en apparatuur komen bovenop de balans te staan en deze kunnen meestal ten gelde worden gemaakt als je besluit te stoppen. De waarde van immateriële  zaken gaan verloren wanneer je er mee stopt. De belangrijkste vraag is natuurlijk of je de benodigde middelen bij elkaar kunt krijgen. Maak daarom een sterk financieringsplan.

Tip: een solide financieel plaatje is een van de belangrijkste zaken van een eigen onderneming. Laat een of verschillende experts hier goed naar kijken. Zoek experts uit je eigen omgeving, maar ook onafhankelijke experts zoals adviseurs van de Rabobank die objectief naar je financiering kunnen kijken.

Ondernemen: je idee vertalen in een goed verhaal, financiën en verzekering.

Er zijn talloze websites (ook specifiek voor student ondernemers) die je helpen bij het opzetten van een goed concept- en bedrijfsplan. Start je met het financiële plaatje van je plan, denk dan ook na over je verzekering. Een paar websites die wij handig vonden:

Tip: ga je ondernemen als student, oriënteer je dan eerst op verschillende websites, gebruik diverse bronnen, verzamel tips van ondernemers die je kent, ga langs bij experts en maak vervolgens je eerst je eigen opzet / ondernemersschets. Dan komt je plan het meest authentiek over en het belangrijkste: zo kun jij de keuzes goed onderbouwen.

Tip: lekker cliché, maar een goed idee laat zich echt vertellen in twee zinnen. Oefen eens of je het idee, product of de dienst van je onderneming aan iemand anders helder kan uitleggen.

Vraag om de juiste begeleiding als je start met ondernemen

We ‘tipte’ je al eerder hierover: vraag en zoek de juiste begeleiding als je start met ondernemen. Veel mensen gaan niet ondernemen omdat ze denken dat ze alles zelf moeten kunnen. Denk je dat de CEO van Google een expert is in elk klein detail van zijn organisatie? Je hoeft niet alles alleen te doen. Je eigen netwerk en diverse organisaties helpen je steeds een stap verder te komen. Met sociale skills, het stellen van de juiste vragen, doorzettingsvermogen en een bak nieuwsgierigheid kom je als ondernemer echt een heel eind.

Tip: Studentensteden werkt al lange tijd samen met de Rabobank. Regelmatig zitten wij met de Rabobank om tafel om te kijken hoe zij hun aanbod voor student ondernemers nog relevanter kunnen maken. Wil je een keer vrijblijvende informatie over waar je allemaal aan moet denken als ondernemer? Via de website van Rabobank kun je een afspraak maken met een van de adviseurs als je een eigen bedrijf wilt starten.

Tot slot, we vroegen aan een groep ondernemers: wanneer heb je “het” als ondernemer?

De drie dingen die je moet hebben als ondernemer

  • Kennis van financiën. Zijn excelsheets, getallen, belastingconstructies en financiën voor jou even frustrerend als het blind oplossen van een rubiks rubus? Denk dan nog even na voordat je gaat ondernemen. Natuurlijk is alles te leren en zijn er makkelijke boekhoudprogramma’s, maar moet wel gevoel hebben voor financien en het vooral willen leren.  
  • Doorzettingsvermogen. Ook eentje die overal terugkwam in ons kleine onderzoek onder ondernemers. Als ondernemer moet je een lange adem hebben. De eerste drie jaar als ondernemer zijn vooral hard werken. Als je geluk hebt kun je jezelf net uitbetalen de eerste jaren, maar de meeste ondernemers vallen terug op een spaarpot die ze speciaal hebben opgebouwd. Think twice dus, als je in je eerste jaar als ondernemer al in de nieuwste BWM 7serie wilt rijden. 
  • Een “waarom niet?” mentaliteit. De echte ondernemer ziet alles als opportuun. Ondernemen gaat om risico durven nemen, kansen zien en soms beslissingen maken op basis van je onderbuik gevoel. Ondernemen is over het algemeen niet weggelegd voor twijfelaars.  

Succes met het opstarten van je studentonderneming! Wij zijn benieuwd.

Lees ook

bijbaan voor studenten
Holland Security Group werken
Abonneren op