U bent hier

Hoe moet je solliciteren?

Ben je op zoek naar een (bij)baan, dan is het goed om te weten wat je allemaal kunt verwachten. Bij sommige bedrijven krijg je een officieel sollicitatiegesprek, bij een uitzendbureau moet je je inschrijven en heb je vaak een intake gesprek, waarna ze voor je gaan zoeken. Wij hebben hier een aantal tips om je sneller aan een (bij)baan te helpen.

Waar vind je een interessante vacature?

Je gaat natuurlijk eerst op zoek naar een vacature. Vacatures vind je bij een (studenten)uitzendbureau, op een online vacaturebank, op Linkedin, via via of op de website van het bedrijf waar jij graag wilt werken.

Ben je echt op zoek naar een vacature en kun je die niet makkelijk vinden? Laat dan sowieso al je vrienden en familie weten waar je naar op zoek bent, het netwerk is altijd groter dan je denkt!

Zet ook jouw vacature wensen op Linkedin en Facebook, dan kunnen mensen je taggen als ze een interessante vacature tegen komen.

Hoe schrijf je een sollicitatiebrief?

Heb je een vacature gevonden die je leuk vindt? Dan wordt het tijd dat je een sollicitatiebrief schrijft of mailt (afhankelijk van de wensen van het bedrijf). Het gebeurd nog zelden dat een sollicitatiebrief wordt opgestuurd, maar het kan natuurlijk wel.

Voordat je begint met het schrijven van je sollicitatiebrief is het goed om de website van het bedrijf helemaal door te spitten. Kijk wat hun missie en vissie is, lees de laatste nieuwsberichten (als die op hun website staan), bekijk goed wat ze precies allemaal doen of willen gaan doen in de toekomst.

Schrijf je brief zo dat je inspeelt op hun vacature eisen, en toekomst visie en hoe jij daar hun bij kunt helpen.
Hoe beter jouw brief en CV aansluit op hun wensen en visie, hoe groter de kans dat je wordt uitgenodigd voor een gesprek.

Hoe maak je een CV ?

Je CV (Curriculum Vitae) is je visitekaartje van jezelf. Jouw CV geeft in een oogopslag weer wat je kunt en wat je wilt. Hierop staat wat je studeert en welke werkervaring je al hebt. Daarnaast geef je ook je interesses weer en eventuele andere dingen die jou uniek maken. Een goed CV maken is belangrijk! Hoe beter je presentatie is, hoe groter de kans dat je wordt aangenomen.

Hoe bereid je een gesprek voor?

Als je CV in de smaak valt, wordt je gevraagd om op gesprek te komen. Denk eraan dat mensen snel een indruk van je hebben. Kleed je dus netjes, maar wees wel jezelf. Je wilt niet altijd op je tenen lopen als je er eenmaal werkt. En heel belangrijk is: blijf eerlijk, maar laat wel weten waarom ze jou moeten aannemen. Bereid je goed voor. Zo maakt het een goede indruk als je ook voor hen een aantal vragen hebt.

Hoe gaat de contractonderhandeling?

Als je die baan dan helemaal hebt bemachtigd dan volgt de contractonderhandeling. Vraag goed om je heen wat medestudenten verdienen. Dat is een goede richtlijn wat je ongeveer gaat verdienen. Als je via een uitzendbureau gaat werken, dan staat van te voren je brutouurloon al vast. Dan kan je daar niet meer over onderhandelen. Bekijk wel goed of je boven het minimumloon verdient!

Ga je solliciteren voor een fulltime baan, kijk dan ook hoe het zit met de secundaire arbeidsvoorwaarden. Alleen een hoog salaris is niet alles. Bedenk ook dat als je elke dag 1,5 uur heen en 1,5 uur terug moet reizen, dat je dan per week 15 uur meer aan het 'werk' bent.

Kijk ook of er een goede pensioenvoorziening is, of je een telefoon krijgt waar je ook prive mee kunt bellen, of je een auto van de zaak krijgt en hoeveel bijtelling je dan hebt, hoeveel vakantiedagen of een 13e maand of bonus... dus... staar je niet alleen blind op een hoog salaris.

Lees ook

bijbaan voor studenten
Holland Security Group werken
Abonneren op