U bent hier

Wat is ontgroening?

Heb je besloten dat je lid wilt worden van een studentenvereniging? Dan heb je vast gehoord dat je bij sommige studentenverenigingen een ontgroening, ook wel kennismakingtijd (KMT) genoemd, moet afronden. Veel studenten zien hier tegen op. Nergens voor nodig (oké, misschien een klein beetje dan). Ontgroening bij een studentenvereniging is geen pretje, maar ik ga je vertellen wat het in grote lijnen in houdt, zodat je stiekem al een beetje voorbereid bent. Jij komt die dagen lachend door! Nou ja: misschien lach je er later om ;).

Tip: twijfel je nog of je lid wilt worden van een studentenvereniging? Lees dan alles over wel of niet lid te worden van een studentenvereniging.

Heeft elke studentenvereniging een ontgroening?

Nee, niet elke studentenverenigingen heeft een ontgroening. Sommige hebben wel een introductieweek(end), maar dat is gewoon een gezellig week(end) waar je de leden van de vereniging leert kennen. Wil jij dus absoluut niet deelnemen aan een ontgroening, informeer dan vooraf of de vereniging waar jij eventueel lid zou willen worden een ontgroening heeft.

Waarom is er een ontgroening?

Een ontgroening is een heel oud principe om ervoor te zorgen dat je groepsbinding krijgt. Zeker bij de hedendaagse ontgroening krijg je een verbeterde groepsbinding als je het - samen met de andere eerste jaars - moeilijk hebt. Er ontstaat tijdens de ontgroening een 'wij-gevoel' tussen alle feuten/sjaars als ze worden ontgroend. Hierdoor heb je na de ontgroening een sterke groep die het fijn vindt om bij de groete groep van oudere jaars te horen. 

Is ontgroening echt zo heftig?

Nee absoluut niet! De afgelopen jaren is Vindicat uit Groningen wel een aantal keer slecht in het nieuws geweest, maar zo gaat dat normaal gesproken echt niet. In elke studentenstad wordt de ontgroening namelijk gecontroleerd door de kennisinstelling waaraan de studentenvereniging is verbonden. Als de studentenvereniging zich niet houdt aan de regels en een te heftige ontgroening heeft, dan lopen zij de kans om de toelage van de de kennisinstelling kwijt te raken. Dat wil echt geen een studentenvereniging.

Wat gebeurt er tijdens de KMT (Kennis Makings Tijd) of ontgroening?

De KMT / ontgroening duurt van 2 dagen tot 3 weken, dit verschilt per studentenvereniging. Vaak vindt later nog een ontgroening plaats bij het dispuut waar je voor gevraagd wordt. Tijdens de KMT / ontgroening wordt er tegen je geschreeuwd, je wordt vies, je moet grenzen verleggen, je eet héle vieze dingen (denk aan gekleurde rijst), je doucht niet, je zingt liedjes, je slaapt nauwelijks en je leert de geschiedenis en termen van de studentenvereniging kennen. De ontgroeningscommissie probeert je voor gek te zetten en lacht je uit. Je maakt gekke dingen mee zoals: "met je hoofd omlaag zitten en zoemen". Zie daar de humor van in.

Bedenk: niéts wat je overkomt tijdens een ontgroening is persoonlijk, iedereen om je heen maakt hetzelfde mee. Nog belangrijker : er komt áltijd een einde aan! Zie je het niet meer zitten? Dan kun je dit gewoon aangeven. Speciale verenigingsleden die aanwezig zijn bij de ontgroening proberen je te overtuigen om door te zetten. Dit doen ze op een rustige manier. Wil je dit niet? Dan piep je er gewoon tussenuit. Je wordt dan geen lid van de studentenvereniging, maar tijdens een ontgroening heb je altijd de mogelijkheid om te stoppen.

Mijn ervaring? Mijn KMT (ontgroeningsperiode) vond ik uiteindelijk wel meevallen. Het was met tijden wel zwaar, maar toch heb ik doorgezet (aan alles komt tenslotte een eind). Als ik er nu aan terug denk kan ik er om lachen. Het is een aparte, unieke ervaring die je niet in een andere omgeving gaat meemaken. Zie het als een vinkje op je bucketlist.

Hoe voorbereiden op ontgroening

Na je inschrijving krijg je van de desbetreffende studentenvereniging een lijst met spullen die je moet kopen ter voorbereiding op de ontgroening. En ja, daar staat een hoop onzin op. Houd rekening met dingen die je niet thuis hebt liggen en waar je naar op zoek moet. Zo moest ik golfballen hebben en "iets met een nijlpaard er op". Vaak moet je een cadeau voor de ontgroeningscommissie meenemen. Hoe relaxter je cadeau (probeer niet geforceerd grappig te zijn, tenzij het écht hilarisch is), hoe chiller de commissie het vindt. Overigens is de reactie nooit helemaal te voorspellen ;).

Laat je niet gek maken door een ontgroening

Mijn tip - hoe cliché ook: laat je niet gek maken. Een ontgroening lijkt heftig, het ís ook heftig als je er midden in zit. Onthoud dat de ontgroeningscommissie een verantwoordelijkheid voor je heeft en niets met je laat gebeuren. Na twee dagen óf twee weken sta je met dezelfde mensen gezellig aan de bar. Je lacht met je jaargenoten om de bizarre ervaring en maakt tijdens het verenigingsleven dat volgt vaak vrienden voor het leven. Want, eerlijk is eerlijk.. als je samen zulke gekke dingen meemaakt, kan dat niet anders dan een band scheppen.

Wil jij weten welke studentenverenigingen jouw studentenstad heeft? Neem dan een kijkje op ons overzicht met alle studentenverenigingen in Delft Studentenstad.

Lees ook

Abonneren op