← Terug naar overzicht

Gezondheidszorg voor studenten

Als studenten op kamers gaan, is het verstandig om de gezondheidszorg in de buurt te hebben. Het is namelijk altijd fijn om te weten dat goede zorg dichtbij is, vooral in geval van nood. In dit artikel lees je waar studenten aan moeten denken op het gebied van gezondheidszorg.

Gezondheidszorg in de buurt

Als jouw kind op kamers gaat in een andere stad, is het verstandig om op zoek te gaan naar gezondheidszorg in de buurt. Het vinden van een nieuwe huisarts of tandarts is erg belangrijk als een student gaat verhuizen naar een andere stad. In geval van spoed of nood is het namelijk heel prettig wanneer een huisarts of tandarts gewoon in de buurt zit. Vaak kiezen studenten er nog voor om bij de tandartspraktijk in hun oude woonplaats te blijven. Mocht jouw kind nou maar 1 tot 2 keer per jaar naar de tandarts gaan, dan is dit natuurlijk geen probleem. Mocht er een keer een spoedgeval zijn met het gebit, dan is het natuurlijk wel erg fijn als de tandarts in de buurt zit. Wees dit soort problemen voor en zorg dat jouw kind goed gezondheidszorg in de buurt heeft.

Gezondheidszorg voor studenten

De gezondheidszorg is in studentensteden over het algemeen goed geregeld. Er zijn veel praktijken waar studenten terecht kunnen en soms zijn deze zelfs uitzonderlijk gericht op studenten. Deze praktijken hebben extra kennis over de medische zaken waar studenten mee te maken krijgen en hanteren prettige openingstijden. Het is dus handig om simpelweg het internet door te lopen en te kijken naar welke praktijken het meeste aanspreken. Daarnaast is het voor de student handig om eens rond te vragen welke praktijken studiegenoten of collega’s aanraden in de stad. In principe zit er geen haast achter het vinden van een passende tandarts, huisarts of andere zorgverlener. Maar hoe sneller dit is geregeld, hoe beter. Houd er bij het zoeken naar zorgverleners rekening mee dat de prijzen tussen sommige praktijken erg kan verschillen.

Studenten zorgverzekering

Tot het 18e levensjaar mogen kinderen onder de zorgverzekering van hun ouders staan, daarna is het verplicht om deze zelf af te sluiten. Deze verplichte zorgverzekering zorgt ervoor dat alle Nederlanders verzekerd zijn voor medische noodzakelijke zorg. Ieder jaar bepaalt de overheid welke zorgkosten er vallen onder de basisverzekering. Als er kosten zijn die niet vallen onder de basisverzekering dan kan er een aanvullende verzekering voor worden genomen, bijvoorbeeld voor de tandarts of voor fysiotherapie. Om jouw kind bij de juiste verzekeraar te laten aansluiten, is het handig om zorgverzekeraars te vergelijken. Sommige zorgverzekeraars hebben speciale tarieven voor studenten. Zoek daarom goed uit welke zorgverzekering het beste bij de wensen van jouw kind past. Wanneer dit geregeld is, kan er ook zorgtoeslag worden aangevraagd. Deze levert een bijdrage aan de maandelijkse zorgkosten. Voor de zorgverzekeraar is het ook prettig dat de student staat ingeschreven bij een huisarts of tandarts in de buurt, dit voorkomt namelijk een hoop administratieve problemen.

Gaat jouw kind binnenkort studeren ben je benieuwd wat jouw zoon of dochter te wachten staat? We hebben meerdere blogs geschreven voor ouders van (aankomende) studenten!

Meer studentennieuws

Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Delft Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden