← Terug naar overzicht

Herken schimmels in huis

Schimmels

Schimmels in huis zijn geen pretje. Helaas heeft 20% van de Nederlandse woningen last van schimmels. Vaak wordt dit veroorzaakt door vochtigheid en warmte. Ben je bang dat jouw (studenten)huis misschien ook wel last heeft van schimmels? Zo herken je het!

Herkennen van schimmel

Schimmels zijn levende organismen die overal in de natuur voorkomen. Het zijn micro-organismen die bestaan uit rijen van cellen. Schimmelsporen zijn vaak niet met het blote oog te zien, maar toch kunnen deze zich uitbreiden tot schimmels die je wel in huis kan zien. Je kan ze herkennen door lelijke bruine of zwarte vlekken op muren, plafonds en de vloer. Door vochtplekken en kringen op de muren, zwarte puntjes op muren en plafonds, muffe geurtjes en afbladderend behang of verf. Als jij en je huisgenootjes schimmels in huis herkennen, is het tijd om actie te ondernemen.

Effecten van schimmel

Het is natuurlijk logisch dat schimmel niet goed is voor in huis, maar het kan ook nare gevolgen hebben voor je gezondheid. Als je wordt blootgesteld aan het inademen van schimmels kan dit vervelend zijn voor je gezondheid en kan je last krijgen van de volgende symptomen:

 • Last van allergische reacties
 • Vermoeidheid
 • Hoofdpijn/migraine
 • Astma
 • Huiduitslag
 • Longproblemen

Vooral blootstelling aan schimmels voor een langere periode kunnen deze symptomen verergeren. Zorg er dus snel voor dat je het probleem in huis oplost.

Oplossen van schimmel

Schimmels groeien door vochtigheid en warme temperaturen in huis. Vooral in studentenhuizen is er vaak last van lekkages, slechte ventilatie en te hoge luchtvochtigheid. Vooral in de herfst en winter komen schimmels het meeste voor door de vochtigheid van buiten en de verwarming die binnen aan staat. Wat je dus kan doen om dit probleem op te lossen is het volgende:

 • Houd in de gaten of lekkages niet eerder schimmel hebben veroorzaakt of dat er meer lekkage risico’s in huis zijn.
 • Zorg voor een goede afzuiging in vochtige ruimtes zoals de badkamer en de keuken. Bijvoorbeeld door een raam open te laten in de badkamer of afzuigkap aan te zetten tijdens het koken.
 • Zorg voor voldoende ventilatie in huis door ramen vaak open te laten en ventilatieroosters goed te onderhouden.

Ben je bang dat je door schimmel in huis ziek bent geworden? Neem dan contact op met de huisarts en zorg ervoor dat je de schimmel laat verwijderen! Begin met deze tips om je studentenhuis schoon te houden!

Meer studentennieuws

Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Delft Studentenstad!

 • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
 • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
 • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden