← Terug naar overzicht

Hoe maak ik gezond en gevarieerd avondeten?

gezond eten

Alweer dezelfde pasta als vorige week. Je herkent het vast wel. Soms heb je geen inspiratie voor nieuwe gerechten. Het kan lastig zijn om lekker eten te maken, dat ook nog eens gezond is. Graag help ik je hierbij. In deze blog lees jij waar een gezonde maaltijd uit bestaat. Ook geef ik jou een aantal gezonde (én lekkere) recepten.

Waar bestaat een gezond diner uit?

Gezond avondeten bestaat uit volkorenproducten en groenten. Het bevat daarnaast ook vis, peulvruchten, noten, vlees of een vegetarische/veganistische vervanger. Het liefst worden er vloeibare vetten, zoals olijfolie, zonnebloemolie en lijnzaadolie gebruikt. Harde vetten, deze zijn letterlijk hard van structuur, zijn minder gezond. Het aantal calorieën van de maaltijd is afhankelijk van de hoeveelheid calorieën die jij op een dag mag en hoeveel jij de rest van de dag eet. Een avondmaaltijd kan tussen de 400 en 700 kcal zijn.

Een gezonde maaltijd bevat :

  • Minimaal 150 gram groenten
  • Maximaal 100 g vlees, vis, ei of vegetarisch product en/of maximaal 25 g noten en/of maximaal 60 g peulvruchten (bijvoorbeeld kikkererwten, linzen, kidneybonen)
  • Maximaal 1,5 eetlepel vloeibare vet
  • (Gekookte) aardappelen, volkoren graanproducten of peulvruchten (240-300 gram)

Tips voor het bereiden van een gezonde maaltijd

Hieronder heb ik een aantal tips voor je voor bij het bereiden van een maaltijd.

Tip 1:  Gebruik geen kant-en-klare kruidenmix

Je kunt eten smaakvol maken door: verse kruiden, gedroogde kruiden(mixen), ui, knoflook, spaanse peper, (balsamico)azijn en citroen te gebruiken.

Tip 2: Varieer met de soorten vloeibare vetten die je gebruikt.

Vaak is dit ook lekkerder omdat vloeibare vetten passen bij een specifieke maaltijd.

Tip 3: Maak je eigen saus

Dit klinkt misschien moeilijk, maar het kan heel makkelijk zijn. Kijk bijvoorbeeld op deze website voor recepten voor zelfgemaakte sauzen.

Tip 4: Varieer in koken, stomen, grillen, wokken, bakken

Sinds kort heb ik zelf een airfryer aangeschaft. Dit is echt een aanrader. Het werkt simpel en je kunt er veel in bereiden.

Wat zijn goede websites voor gezonde recepten?

Chicks love Food

Bezoek eens de website van Chicks love food. Ze hebben veel verschillende recepten. Je kunt onder andere kiezen uit maaltijden die bestaan uit maximaal 5 ingrediënten, maaltijden die binnen 10 minuten klaar zijn en maaltijden voor als je langer de tijd hebt om te koken. Kijk eens bij hun 10 recepten van gezond avondeten, 5 or less of gezond comfortfood.
Mocht je de recepten lekker vinden, dan zou ik zeker aanraden om een van hun boeken te kopen.

I am a Foodie

I am a Foodie ken je misschien wel van bijvoorbeeld de boeken ‘Eet als een Expert’ en ‘Eet als een atleet’. In deze boeken staan naast informatie over voeding, ook recepten. De auteurs van de boeken en de websites zijn diëtist. Hierdoor zijn ze deskundigen als het om gezonde voeding gaat. Op de website van I am a foodie staan ook een aantal gezonde recepten die zeker het proberen waard zijn.

Voedingscentrum

Je hebt vast wel eens gehoord van het Voedingscentrum. Zo niet, dan ken je vast wel de Schijf van Vijf. Het Voedingscentrum geeft voorlichting over voeding aan Nederland en doet dit bijvoorbeeld met de Schijf van Vijf. Alle informatie die ze geven is wetenschappelijk onderbouwd. Op de website van het Voedingscentrum hebben ze meer dan 2.000 (!) lekkere en gezonde recepten. Ook kan je hun app ‘Receptenapp SlimKoken’ downloaden. Hier staan gezonde recepten op en informatie over tips tijdens het koken, kopen en bewaren van eten.

Hopelijk kun jij nu aan de slag met het maken een gezonde en lekkere maaltijd. Wat is nou fijner dan genieten van een lekkere maaltijd zonder schuldgevoel? Eet smakelijk!

Meer studentennieuws

studentenkamer opknappen
studentenkamer opknappen
Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Delft Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden