← Terug naar overzicht

6 tips om je goed voor te bereiden op je tentamens

Nu het collegejaar weer is begonnen, komt ook de eerste tentamenperiode steeds dichterbij. Vind jij het toch iedere keer weer lastig om je goed voor te bereiden? Of ben je net begonnen met studeren en heb je nog geen ervaring met tentamens op de hogeschool of universiteit? Check dan deze blog voor wat tips!

1. Houd alles vanaf het begin goed bij

Helaas is het waar wat álle docenten zeggen: het is belangrijk om alles vanaf het begin goed bij te houden. Als je de stof al een keer behandeld hebt, blijft het veel beter hangen wanneer je gaat blokken. Bovendien weet je het dan ook op tijd als je iets niet begrijpt. Zo heb je nog genoeg tijd om er wat extra aandacht aan te besteden of om hulp te vragen.

2. Maak een planning

Ten tweede is het raadzaam om een goede planning te maken. Probeer niet alleen een planning te maken voor de week voor het tentamen. Het kan je namelijk ook veel stress besparen als je een planning hebt voor tijdens het blok. Zo kun je goed in de gaten houden of je op schema loopt. Is plannen niet echt jouw ding? Check dan deze blog met tips om te leren plannen. Als het plannen dan nog steeds niet lukt, is het in ieder geval slim om voorafgaand aan de cursus de handleiding goed door te nemen. Dan kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.

3. Werk gestructureerd

Ga vanaf het begin van de periode gestructureerd te werk. Zorg dat je je aantekeningen bij elkaar houdt en maak een mapje met alle artikelen die je moet lezen. Zo kun je alles makkelijk terugvinden wanneer je echt moet beginnen met leren. Daarnaast is het belangrijk om je aantekeningen gestructureerd te houden. Dit kun je doen door ze na het college even door te lopen en eventueel dingen te herformuleren.

4. Bedenk ezelsbruggetjes

Je geheugen kan je soms even in de steek laten. Je verkleint de kans hierop door met ezelsbruggetjes te werken. Het verschilt per studie wat voor ezelsbruggetjes je handig kunt inzetten. Moet je bijvoorbeeld veel begrippen leren? Probeer deze dan in te delen in categorieën en werk met verschillende kleurtjes per categorie. Of bedenk een handig ezelsbruggetje om te onthouden welke auteur bij welk onderzoek(sresultaat) hoort.

5. Wissel aantekeningen uit

Als je goed oplet, heb je vaak al veel aan je eigen aantekeningen. Maar het kan toch gebeuren dat je een keer iets mist. Daarom is het slim om aantekeningen onderling uit te wisselen. Zo zie je ook hoe anderen een bepaalde tekst hebben geïnterpreteerd of welke handige voorbeelden zij bij een lastig begrip hebben bedacht.

6. Maak oefententamens

Tot slot: oefening baart kunst! Helaas is het niet bij iedere studie mogelijk om oefententamens te maken, maar maak er gebruik van als dit wel kan. Je kunt zo niet alleen goed testen of je de stof onder de knie hebt, maar je raakt ook alvast bekend met de vraagstelling.

Meer studentennieuws

Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Delft Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden