← Terug naar overzicht

Alles wat je moet weten over autoverzekeringen!

De meeste studenten zijn altijd afhankelijk van het ov, de fiets of de benenwagen. Maar het kan superhandig zijn om een auto tijdens je studententijd te nemen. Zo kan je snel wat kleren ophalen bij je ouders of spontaan een weekend weg met vrienden. Ben jij één van de gelukkigen met een eigen auto? Of ben je misschien bezig om je eerste auto te kopen? Dan moet je wel op een aantal dingen letten natuurlijk. Wij vertellen je daarom alles wat je over autoverzekeringen moet weten!

1. Welke autoverzekeringen zijn er?

De autoverzekering die de meeste mensen afsluiten, is de WA-verzekering. WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Dit betekent dat deze verzekering alleen de schade dekt die jij aan andere voertuigen toebrengt. Als jij dus met jouw auto tegen een andere auto aanrijdt, is alleen de schade aan het andere voertuig gedekt.

Als je ook wilt dat de schade aan jouw auto gedekt wordt, dan kun je kiezen voor WA + beperkt casco. Bij deze verzekering worden bepaalde schades aan jouw eigen auto ook vergoed. Welke schades gedekt zijn, kun je vinden in de voorwaarden van de autoverzekering. Lees deze daarom altijd goed door! Meestal dekt een WA + beperkt casco schades die zijn ontstaan door diefstal, brand en noodweer.

Ten slotte is er ook de WA + volledig casco, ook wel allrisk verzekering. Bij deze vorm is bijna elke schade aan de eigen auto gedekt. Dit is dus de meest uitgebreide autoverzekering die er is.

2. Hoe kies je de juiste autoverzekering?

Er zijn een heleboel verschillende autoverzekeraars én autoverzekeringen. Het kan dus een hele klus zijn om de juiste autoverzekering te vinden. Gelukkig kun je gemakkelijk online jouw autoverzekering vergelijken. Je hoeft maar een paar gegevens in te vullen en je krijgt dan meteen een overzicht van polissen die het beste bij jou passen. Let ook goed op dat je bij sommige aanbieders studentenkorting kunt krijgen!

3. Is een autoverzekering verplicht?

Het is in Nederland niet toegestaan om in een onverzekerd voertuig te rijden. Het is daarom verplicht om je auto minimaal WA te verzekeren. Als je een auto koopt, moet je daarom na de overschrijving meteen je autoverzekering regelen. Gelukkig kan dit al binnen een paar minuten online of telefonisch geregeld worden. Er zijn ook een paar uitzonderingen, waarbij je een vrijstelling van autoverzekering kunt krijgen. Dit is bijvoorbeeld als je een schorsing aanvraagt, omdat je langere tijd niet in jouw auto gaat rijden. Dit is natuurlijk handig als je langere tijd op reis gaat of in het buitenland stage gaat lopen. Je moet er dan wel zeker van zijn dat niemand in jouw auto gaat rijden.

Ben jij nog bezig om jouw rijbewijs te halen? Kijk dan ook eens op onze pagina met alles wat je moet weten over je rijbewijs!

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Delft Studentenstad!

Junior Content Creator worden

Meer studentennieuws

kamer inrichten
Abonneren op