← Terug naar overzicht

5x Try before you die Delft

Try before you die delft

In het televisieprogramma “Try before you die” deden bekende Nederlanders dingen die je gedaan moest hebben voordat je dood gaat. Zo zijn er in Delft ook een aantal dingen die je MOET doen als je er woont. Hieronder volgen er vijf:

1. Hatza! Eet een pizza pazza!

Er zijn aardig wat Italiaanse restaurants te vinden in Delft, maar er is er maar één die een echte pizza pazza kan serveren. La Fontanella aan de Verwersdijk. Menig Delftenaar hoeft nieteens op de menukaart te kijken wanneer hier wordt gegeten. De pazza is namelijk een stukje dichtgevouwen hemel op een bord. Het eten ervan is een kunst opzich, maar als je het eenmaal onder de knie hebt wil je nooit meer wat anders. 

Je hoeft overigens niet alleen voor de pazza naar Fontanella. In de zomer is het namelijk prima vertoeven met heerlijk eten op de terrasboot in de gracht en de Limoncello is ook zeker een aanrader.

2. 376 treden boven de vader des vaderlands

Dat de koninklijke familie ligt begraven in de Nieuwe Kerk weet je waarschijnlijk al, maar wist je ook dat je de kerktoren kunt beklimmen? Voor maar een paar euro (je krijgt zelfs studentenkorting) kun je deze 376 treden al soldaat maken. Een goede conditie is wel een vereiste, maar het uitzicht is om van te smullen. Je kunt kijken van Rotterdam tot Den Haag en ik durf te wedden dat je dit het mooiste uitzicht van de randstad vindt. 

Als je weer beneden bent raad ik je aan om ook even de nieuwe kerk in te lopen. Hier kom je meer te weten over belangrijke personen uit de Delftse geschiedenis. Want wie zijn nou eigenlijk Hugo de Groot, Anthonie van Leeuwenhoek en Piet Hein?

3. Huur een waterfiets in de Delftse Hout

New York heeft Central Park, Barcelona heeft Park Güell en Delft heeft de Delftse Hout. In de zomer is het een broedplek voor stoere puberende scholieren. Dan vind je om de vijf meter vind je een groepje hangjongeren omringd met lege Redbull blikjes en Lil Kleine uit de speakers die praten over hoe vaak ze er dat jaar zijn uitgestuurd tijdens de les. 

Maar gedurende het schooljaar is het heerlijk vertoeven in de Delftse Hout. Een prima plek om te fietsen, wandelen of hardlopen. Midden in het park vind je Knus. Een partycentrum voor verschillende feesten en partijen, maar je kunt er ook gewoon lekker een bakkie doen. Daarbij kun je er boten en waterfietsen huren, een experience die elke Delftenaar gehad moet hebben!

4. Lichtjesavond

Twee avonden in het jaar loopt de hele stad buiten. Naast oud en nieuw is dat lichtjesavond. Tijdens lichtjesavond wordt de grote kerstboom op de markt aangestoken. Daarnaast zijn bijna alle winkels die avond open en is er een gezellige kerstmarkt. Verdeeld over de stad vind je muziekensembles en koren die het evenement voorzien van muzikale begeleiding. Dit jaar vindt lichtjesavond plaats op dinsdag 11 december. Als Delftenaar moet je minstens één keer bij dit jaarlijkse evenement geweest zijn. Maar ook als je niet in Delft woont ben je natuurlijk van harte welkom.

5. Rondvaart over de Delftse grachten

Delft heeft natuurlijk een rijke geschiedenis en hier kom je het meeste over te weten tijdens een rondvaart over de grachten. Je komt langs alle belangrijke gebouwen in de binnenstad en kunt hier na het ritje alles over vertellen. Wist je bijvoorbeeld dat er een paar hele smalle huisjes zijn omdat er vroeger belasting werd betaald aan de hand van het aantal ramen dat je hebt? Of dat er een foutje zit op de klok van de nieuwe kerk? 
Misschien vind je het zelf ook wel leuk om toeristen over de stad te vertellen. De rondvaartboten worden namelijk vaak bestuurt door studenten die iets willen bijverdienen. 

Benieuwd naar wat er nog meer te doen is in Delft? Check onze vrije-tijd pagina! Als je nog iets mist, stuur mij dan gerust een berichtje. 

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Wordt dan Junior Content Creator bij Delft Studentenstad!

Junior Content Creator worden

Like onze Facebookpagina! En blijf op de hoogte van alle studenten updates!

Meer studentennieuws

Tim Goudswaard Studentensteden Studentondernemer
slaapproblemen studentensteden
Abonneren op