← Terug naar overzicht

Zo bereid je je voor op tentamens

Tentamen Den Haag Studentenstad

Het voelt misschien als een eeuwigheid, maar het schooljaar is pas net begonnen. Dit betekent ook dat het niet lang meer duurt voor de eerste ronde tentamens van dit schooljaar eraan zitten te komen. Maar hoe pak je dat aan en welke aanpak past het beste bij jou? Gebruik jij voor het studeren je laptop of blijft alles beter hangen als je het echt zelf opschrijft? In deze blog vertel ik je over mijn tips hoe je je het beste kunt voorbereiden op tentamens. 

Ga naar alle colleges

Misschien denk je nu: Well, duh. Maar door er altijd te zijn, zeker bij de vakken waarvan je weet dat het tentamen pittig wordt, maak je de grootste kans om je tentamen te halen. Als je dan later het boek openslaat, heb je een grote kans dat je nog heel veel weet, omdat dingen nou eenmaal beter blijven hangen als je het hoort dan wanneer je het leest. Schrijf tijdens de colleges aantekeningen op, zo wordt het dubbel geregistreerd in je brein. 

Maak het leuk voor jezelf

Want waarom zou je saaie schriften kopen, als je ook leuke schriften kunt aanschaffen, want dat maakt het schrijven zoveel leuker. Maak het helemaal een feestje door pennen te kopen die heerlijk schrijven, wat leuke fineliners in fijne kleurtjes en uiteraard markers. Tegenwoordig kun je overal terecht voor schriften met leuke printjes. Ik schreef eerder een blog over leuke schoolartikelen, dus het scoren van leuke spulletjes moet wel goedkomen! 

Planning maken

Vaak krijg je aan het begin van het vak een overzicht met alle weken. Hierin staat wanneer je wat moet doen en wanneer je wat gelezen moet hebben. Maak met deze informatie een planning. Ik maak de planning zelf nooit superstrak, omdat er altijd wel andere vakken zijn die tussendoor komen en dan loop ik gelijk achter met m'n planning. Dus neem ruim de tijd overal voor en begin al gelijk vanaf de tweede week met leren. Vind je het lastig om te plannen? Lees dan deze blog over hoe je leert plannen!

Maak een to-do-lijst

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar het afstrepen van punten op mijn to-do-lijst vind ik puur geluk. Dus mijn absolute tip: maak een to do lijst met alle dingen die je de komende weken moet doen. Schrijf ze lekker uitgebreid uit zodat je elke dag een aantal dingen kunt wegstrepen en dus iedere dag een aantal geluksmomentjes hebt. 

Schrijf je eigen samenvattingen

Tegenwoordig kun je ook online samenvattingen aanschaffen, maar het is het verstandigste om je eigen samenvattingen te schrijven. Zo kun je tijdens het lezen van het boek dingen overslaan die je al weet en dingen die je lastig vindt wat uitgebreider beschrijven. Daarnaast heb je dan ook gelijk je boek gelezen en dus ook geleerd. 

Heb jij nog tips voor andere studenten voor hoe je het beste kunt leren voor tentamens? Laat het weten!

Meer studentennieuws

studentenkamer opknappen
studentenkamer opknappen
Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Delft Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden