← Terug naar overzicht

Wat is Prinsjesdag eigenlijk?

Prinsjesdag Den Haag Studentenstad

Het is ieder jaar weer een hele happening: Prinsjesdag. Dit wordt altijd gehouden op de derde dinsdag van september. Dit jaar is dat dus op 18 september. Maar waar komt Prinsjesdag vandaan en waar gaat het eigenlijk over? Je leest het hieronder.

Opening van het werkjaar

Op de derde dinsdag van september wordt het werkjaar officieel geopend voor de Eerste en Tweede Kamer. Dit wordt gedaan sinds het jaar 1814, maar vroeger vierden zij het nog niet op de derde van dinsdag van september. Vroeger viel Prinsjesdag op de eerste maandag van november, wat later is vervroegd naar de derde maandag in oktober.

Omdat er nog steeds niet genoeg tijd overbleef om de begrotingsplannen vóór 1 januari af te ronden, werd het nog meer vervroegd naar de derde maandag van september. In 1887 werd het van maandag naar dinsdag verplaatst. Dit omdat alle leden maandag weer in de Kamer moesten zijn, maar omdat het vervoer vroeger wat moeizamer ging dan nu, moesten zij op zondag al vertrekken van huis en daar hadden veel leden van de Christelijke partijen moeite mee. Op de website van Rijksoverheid kun je foto's bekijken van vroeger Prinsjesdag.

Troonrede

De Gouden koets is het rijtuig waarin Koning Willem-Alexander naar de Ridderzaal rijdt. Wegens restauratie van de Gouden koets, wordt deze een aantal jaar vervangen door de Glazen Koets. Als de Koning is aangekomen bij de Ridderzaal, dan leest hij de troonrede voor aan alle ministers, staatssectretarissen, leden van de Eerste en Tweede Kamer en andere genodigden. Met het uitspreken van de troonrede opent de Koning officieel het nieuwe parlementaire jaar van de Staten-Generaal, wat een chic woord is voor het Nederlandse parlement. In de troonrede gaat de Koning ook in op de plannen van de regering voor het komende jaar.

Het koffertje

Dan hebben we nog het koffertje. Deze wordt meegenomen door de minister van Financiën. In het spannende koffertje, wat sinds 1947 een traditie is geworden, zitten de Rijksbegroting en de Miljoenennota. In de Rijksbegroting zijn alle begrotingen van alle ministeries opgenomen, die op dat moment nog wetsvoorstellen zijn en waar na Prinsjesdag naar gekeken en gereageerd wordt door de Eerste en Tweede Kamer.

De miljoenennota is een toelichting op de Rijksbegroting. Hierin staan de belangrijkste plannen en keuzes van de regering en zijn ook de verwachte uitgaven en inkomsten op een rij gezet. Een groot deel van de inkomsten bestaat uit belastingen en premies, maar ook het verkoop van aardgas.

Wat gebeurt er na Prinsjesdag?

Vlak na Prinsjesdag is het de beurt aan de Tweede Kamer om op de plannen te reageren. Er wordt een groot debat gehouden met alle ministers en staatssecretarissen: de Algemene Politieke Beschouwingen. Tijdens het debat wordt er gesproken over het kabinetsbeleid voor het komende jaar. In oktober zijn de Algemene Financiële Beschouwingen. Dit is een debat met de minister van Financiën over de Miljoenennota en het begrotingsbeleid. In de maanden die daarna komen worden de begrotingen van alle departementen los van elkaar bekeken.

Meer studentennieuws

studentenkamer opknappen
studentenkamer opknappen
Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Delft Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden