← Terug naar overzicht

Tips om te leren plannen

Het studentenleven is weer volop begonnen, net als die tentamens die eraan komen. Maar hoe moet je leren plannen? Ik geef je een paar handige tips!

Maak een overzicht

Ten eerste is het belangrijk om maar gewoon meteen je angsten onder ogen te komen en een lange lijst te maken van alle taken die je nog moet doen. Schrijf alles op zowel leertaken als doen-taken. Verdeel deze daarna op in kleinere taken. Zo wordt het een stuk overzichtelijker en kun je ook gemakkelijker dingen wegstrepen. Je lijstje wordt nu misschien wel langer, maar dan komt er tenminste ooit een einde aan.

Pak je agenda erbij

Dit is misschien wel een van de lastigere dingen, maar pak je agenda en plan in wanneer je gaat leren. Wanneer heb je tijd? Het kan een tussenuur zijn of een middag in de bieb. Plan het voor jezelf in en neem het serieus. Zo zal je zien dat je nog genoeg tijd over hebt om andere leuke dingen te doen. Als je wilt kun je zelfs ontspanning of sport inplannen. Voor mij helpt dit in hele drukke periodes. Zo weet ik precies wanneer ik wat moet doen en heb ik niet het gevoel alsof ik als een kip zonder kop rondloop.

Weg met de afleiding

Oké, het is zover. Je gaat beginnen. Zorg er dan voor dat je zo min mogelijk afleidingen hebt. Zit je na vijf minuten al te kletsen met je medestudenten? Ga dan eens alleen in de bieb zitten. Hier heb je een leeg bureau en kun je ook niet gaan zitten niksen. Als iedereen om je heen aan het werk is, dan ga jij ook vanzelf aan het werk. Leg je telefoon tijdelijk weg of op zijn kop. Of helemaal uitzetten is nog beter ;)! Zo kun je niet iedere keer op het scherm kijken als er weer een melding binnenkomt. Geloof me, na een half uur mis je hem niet meer.

Belonen!

Heb je een dagje hard gewerkt? Beloon jezelf dan op iets. Dit kan een lekkere maaltijd zijn, een sportsessie of gewoon een schouderklopje. Zorg ervoor dat je iets hebt om naar uit te kijken. Zo weet je dat je het niet voor niets goed doet. Natuurlijk zijn die voldoendes en studiepunten je ultieme beloning!

Succes met het leren!

Meer studentennieuws

Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Delft Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden