← Terug naar overzicht

Het studentenwoordenboek 2018

Om volgend jaar niet als een ‘knor’ over te komen, is het essentieel dat je op de hoogte bent van de gangbare termen in het studentenleven. Vooral als je lid wordt, komen er heel wat nieuwe termen op je af. Een vlotte babbel is in het studentenleven onmisbaar. Als je dan niet weet wat er bedoeld wordt, sta je al snel met je mond vol tanden. Wij brengen jou daarom het studentenwoordenboek van 2018!

1. Adten/atten

Het in een keer leegdrinken van je biertje (of ander drankje). Komt van het Latijnse Ad Fundum wat ‘tot de bodem’ betekent.

2. Afpilsen

Afpilsen is een biertje drinken na een lange nacht in de stad of op de vereniging. Wordt meestal in de fusie (zie punt 9) van het huis gedaan.

3. BVO’tje

De rit of wandeling naar de vereniging leent zich uitstekend voor het drinken van een biertje. Dit wordt ook wel een Biertje Voor Onderweg (BVO’tje) genoemd.

4. Commissie

Elke vereniging heeft verschillende commissies. Een commissie organiseert een evenement, maakt een jaarboek, verzorgt de website of introductieperiode. Elke commissie heeft zo zijn eigen naam, bijvoorbeeld de wintersport-cie (de commissie voor de wintersportreis), de bar-cie (voor de bar van de vereniging) of de socie (de commissie die verantwoordelijk is voor de sociëteit).

5. CV-rukker

Iemand die een bestuursfunctie op de vereniging bekleed, omdat het goed op zijn of haar CV staat. In Amsterdam maakte hier een zeer vermakelijk filmpje over.

6. Dispuut  - Verticale

Onderdeel van een studie- of studentenvereniging. Een dispuut of verticale is een groep binnen een vereniging die bestaat uit leden vanuit verschillende jaren.

7. Dubbel-gemengd

Deze is vooral populair bij kameradvertenties. Het betekent simpelweg dat het huis mannelijke en vrouwelijke bewoners heeft die lid zijn bij verschillende verenigingen.

8. Feut

Een aspirant-lid van de vereniging. Ook wel groentje of noviet. Aspirant-lid ben je tijdens de ontgroening/groentijd.

9. Fusie

De gemeenschappelijke ruimte of woonkamer van een studentenhuis.

10. Grondpizza

Deze vermijden we het liefst, maar er is altijd wel iemand die er eentje legt. Want na een goede kroegavond legt altijd wel iemand een barfje, oftewel: grondpizza.  

11. Jaarclub - horizontale

Onderdeel van een studie- of studentenvereniging. Een jaarclub of horizontale is een groep binnen de vereniging die bestaat uit leden van hetzelfde jaar.

12. Kip(petje)

Een ‘lekker wijf’. Wordt ook wel chick of hertje genoemd.

13. Knor

Term voor iemand die geen lid is van de vereniging (of het corps).

14. Nul

Een eerstejaars lid van de vereniging. Wordt ook wel sjaars genoemd.

15. Ontgroening / KMT / Groenperiode / Groentijd

Dit is een periode voorafgaand aan jouw officiële lidmaatschap van de vereniging. De ontgroening duurt gemiddeld 1 tot 4 weken. Er zijn ook veel verenigingen die geen ontgroening hebben. Tijdens de ontgroening leer je de verenigingen en je nieuwe jaargenoten goed kennen. Er gaan veel verhalen rond over heftige ontgroeningen, waarbij je compleet wordt vernederd en veel moet drinken. Maar eigenlijk gebeurt dit zelden. Elke studentenvereniging moet namelijk verantwoording afleggen aan de universiteit of hogeschool waaraan zij gelieerd zijn. Wil je hier meer over weten? Lees dan eens onze blog over wat je kunt verwachten van een ontgroening.

16. Pauper

Wat een pauper discotheek. Er is slechte muziek, het bier smaakt naar lauwe pis en het is veel te rustig. Pauper: alles wat slecht, armoedig of kneuzerig is.

17. Pandapunten

“Hoeveel pandapunten heb jij?” Hoewel het klinkt alsof pandapunten gunstig zijn, is het tegendeel waar. Pandapunten staan namelijk voor het aantal maanden dat je geen seks hebt gehad!

18. Regelen

Een kippetje of gast fixen. Het is onduidelijk of alleen zoenen al onder regelen valt. Het kan dus zowel tongen (snavelen/tongworstelen/kopkluiven/bekken) als ketsen (ook wel aanduwen/neuken/’doen’) betekenen.

19. Senaat / bestuur

De Senaat is het bestuur van de vereniging. Een bestuur moet minimaal bestaan uit een voorzitter (Praeses), secretaris (Ab Actis) en penningmeester (Questor).

20. Smoelen

Smoelen betekent dat je je mond moet houden. Grof gezegd is het dus een ander woord voor ‘bek dicht’. Je hoort dit meestal als het stil moet zijn bij bijvoorbeeld een algemene ledenvergadering (ALV) of tijdens de ontgroening.

21. Sociëteit

De sociëteit wordt ook wel de club, toko of kroeg genoemd. Dit is het eigen pand van de vereniging waar alle evenementen, borrels en vergaderingen plaatsvinden.

22. Zooien (of brassen)

Een soort judo voor (dronken) studenten in pak (of jasje-dasje). Bij zooien of brassen mag je elkaar alleen vastpakken aan het revers (dat is het flapje stof aan de voorkant van je jasje/colbert).

Meer studentennieuws

hot chocolate
verf
Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Delft Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden