← Terug naar overzicht

Veilig mobiel internetten op vakantie

Als je op vakantie gaat wil je natuurlijk zo min mogelijk MB’s opmaken. Gelukkig zijn er openbare wifi-netwerken. Bijvoorbeeld op het vliegveld, in de trein of in een café. Superhandig, want hiermee bespaar je MB’s uit je bundel. Toch zitten er ook nadelen aan. Hackers kunnen via deze netwerken bijvoorbeeld privacygevoelige gegevens stelen! Wij geven je daarom tips hoe je veilig mobiel kunt internetten op vakantie.

Wat zijn openbare wifi-netwerken?

Openbare wifi-netwerken zijn internetverbindingen op openbare plekken. Bijvoorbeeld in hotels, treinen en horecagelegenheden. Als je zo’n openbaar netwerk gebruikt, heb je (vaak) goed en snel internet. En je hoeft geen MB’s uit je eigen bundel te gebruiken natuurlijk! Dit is vooral handig als je een Sim Only abonnement met internet hebt. Maar helaas kleven er ook nadelen aan. Zo kan een hacker een ander wifi-netwerk opzetten met een soortgelijke naam. Als je hiermee verbinding maakt, kan de hacker meekijken met al jouw gegevens (behalve als ze versleuteld zijn met VPN, zie tip 1). Met deze gegevens kan een hacker frauderen. Ook kan hij malware op je apparaat installeren of foto’s en andere gevoelige bestanden openbaar maken. Het is daarom belangrijk dat je een veilig wifi-netwerk gebruikt!

Tip 1: gebruik een VPN-verbinding (heel veilig)

VPN is een soort persoonlijk netwerk met een goede versleuteling. Hierdoor heb je altijd een veilige internetverbinding. Voor VPN moet je vaak wel betalen. De kosten liggen ongeveer tussen de €50,- tot €80,- per jaar. Er zijn ook gratis VPN’s, maar deze zijn vaak een stuk onbetrouwbaarder. Bovendien krijg je bij de gratis varianten vaak reclames en datalimieten opgelegd.

Tip 2: gebruik je eigen 3G of 4G netwerk (heel veilig)

Het 3G of 4G netwerk van je provider is vaak veiliger dan openbare netwerken. Netwerken van telefoonproviders zijn namelijk versleuteld. Gevoelige informatie kan je daarom beter invoeren via jouw 3G of 4G netwerk. Gevoelige gegevens zijn bijvoorbeeld wachtwoorden, betaalgegevens en e-mails. Met je laptop kan je ook het netwerk van je telefoon of tablet gebruiken. Je moet de verbinding dan delen via een draagbare wifi-hotspot of usb-/bluetooth-tethering. Bij dat laatste deel je data via een usb-kabel of bluetooth signaal met je laptop. Zo kan je ook met je laptop een veilig wifi-netwerk gebruiken op vakantie. Dit is sinds juni 2017 ook nog is redelijk voordelig. Toen is er namelijk een wet ingegaan, waardoor je binnen de EU je normale internetbundel kunt gebruiken. Geen extra kosten en een veilige internetverbinding dus!

Tip 3: gebruik een wifi-netwerk met een wachtwoord (redelijk veilig)

Een openbaar wifi-netwerk met een wachtwoord is iets veiliger dan een wifi-netwerk zonder wachtwoord. Het wachtwoord zorgt namelijk voor een versleutelde verbinding tussen jouw apparaat en de router. Een minpunt is dat je vaak makkelijk het wachtwoord kan krijgen. Denk bijvoorbeeld aan wifi-netwerken in horecagelegenheden. De bedieningsmedewerkers geven je vaak zonder moeite het wachtwoord. Of het staat zelfs op een sticker in de zaak. Een hacker kan dus ook makkelijk aan het wachtwoord komen. Met deze verbinding kan hij toch bij gegevens. Het slot dat je naast beschikbare netwerken ziet, heeft dus niet altijd veel waarde!

Tip 4: installeer software updates (redelijk veilig)

Zwakke plekken in de software van een toestel vormen toegangspunten voor hackers. Als ze eenmaal toegang hebben, kunnen ze veel schade aanrichten. Zo kunnen ze jouw gegevens stelen of malware (dit is kwaadaardige software, zoals een virus of spyware) installeren. Gelukkig kan je de zwakke plekken minimaliseren door tijdig software updates te installeren. Deze updates zijn namelijk verbeterde versies van jouw huidige software. In elke update is vaak een zwakte verholpen. Hierdoor hebben hackers minder kans om je toestel binnen te dringen. Meer weten over hoe je gegevens op je telefoon kunt beschermen? Op de blog van Simyo vind je nog meer tips.

Tip 5: vul geen privacygevoelige gegevens in (beetje veilig)

Kan je niet anders dan een openbaar netwerk gebruiken? Dan kan je beter geen privacy- of fraudegevoelige gegevens invoeren. Dit zijn bijvoorbeeld wachtwoorden, betalingsgegevens en e-mails. Hiermee wordt het internetten op je telefoon niet veiliger, maar je voorkomt wel dat belangrijke gegevens in verkeerde handen vallen. Een alternatief is om even te switchen naar 3G/4G (zie tip 2). Of je stelt de gevoelige taken even uit tot je wel een op privénetwerk zit.

Facebook-app: vind het dichtstbijzijnde netwerk

Sinds 2017 heeft de Facebook-app een ingebouwde functie om de dichtstbijzijnde openbare wifi-netwerken op te sporen. Je vindt deze functie in het instellingenmenu onder ‘Apps/meer weergeven’ en dan ‘Wi-Fi zoeken’. Op een kaart zie je vervolgens alle beschikbare netwerken in de buurt.

Meer studentennieuws

musea online
Thuis studeren
Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Delft Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden