← Terug naar overzicht

Een oranjeloos WK vraagt om een studentenvoetbal-vergoeding

wk2018

Nu het WK voetbal begonnen is in Rusland schieten de beelden van weleer weer door mijn hoofd; de kopbal van Sneijder tegen Brazilië in 2010, ‘The Flying Dutchman’ van van Persie in 2014, de eerste keer dat ik stond te juichen voor een schwalbe van Robben en vervolgens niet meer kon lopen van de drank na de penalty van Huntelaar tegen Mexico. Stuk voor stuk schitterende momenten die we weer moeten missen, daarom in onderstaand artikel: waarom de huidige generatie studenten recht heeft op een vergoeding!

Het begin van een marteling: WK 2010

Wij, huidige studenten, zijn van de leeftijdscategorie 18-25 (uitzonderingen daargelaten). Tijdens het WK 2010 waren de jongste onder ons 10 jaar. Niet de leeftijd dat je met je vrienden in een kroeg staat te genieten van bier en voetbal, maar je hebt het ‘teentje van Casillas’ wel heel bewust meegemaakt.
De teleurstelling was enorm maar we hadden goede hoop, want we stonden er wel! Een land dat qua clubvoetbal al niets meer te vertellen had in Europa en onze landskampioen precies alleen de derde keeper leverde aan het Nederlands Elftal, maar we stonden in de finale van het Wereldkampioenschap voetbal!
Wij waren nog jong en er zouden nog kansen genoeg komen. Er werd ons verteld dat wij het ook zouden meemaken. Een (halve) finale van Duitsland winnen, met het hele land feest vieren op de woonboten in Amsterdam en het Wilhelmus met trots uit volle borst zingen op elke willekeurige camping in Zuid-Europa. Er kwamen nog genoeg toernooien aan waarbij ook wij onze droom zouden kunnen verwezenlijken, niets bleek minder waar.

Het desastreuze EK 2012

In 2012 hadden we het al kunnen weten, maar twee jaar daarvoor stonden we in de finale. Dus waarom zouden we dit jaar niet gewoon Europees Kampioen kunnen worden? Zoals vanouds waren Duitsland en Portugal te sterk en moesten we het ook afleggen tegen Denemarken. Een land waarvan ik toen was overtuigd dat Legoland de hoofdstad was, versloeg ons met spelers die we notabene zelf hadden opgeleid. Het leven van iemand op examenreis in Albufeira die zomer was geen pretje kan ik je vertellen.

Nieuwe Ronde Nieuwe Kansen: WK 2014

2014, de gouden pik van van Gaal, 5-1 tegen spanje, 3-0 tegen Brazilië, 3e prijs, wat een heerlijk toernooi!
Wat hebben we weer genoten in Brazilië. Vier jaar ouder dan in 2010, het bier vloeide rijkelijk en we dachten weer dat het ging gebeuren. Helaas brachten penalty’s tegen Argentinië een eind aan de hoop die we sinds 2010 met ons mee droegen. Maar de hoop bleef in stand en we keken reikhalzend uit naar het EK 2016, toen begon de ellende.

Geen EK in 2016

Als een klap in het gezicht haalden we niet het eindtoernooi. Niet gezellig met zijn allen naar Oranje kijken op het terras in de zon. Geen wuppies, welpies of andere oranje rommel sparen. Geen shotje Oranjebitter bij elk doelpunt met de hele soos. Je kunt wel stellen dat wij als studenten het zwaarst werden getroffen. Na twee keer aan dit geweldige volksfeest geproefd te hebben, was het dit keer onze beurt tijdens de mooiste periode van ons leven. Maar nu zitten we al vier jaar zonder. Vier jaar moeten wij het doen met een herinnering, vier jaar kijken wij naar potjes als IJsland-Hongarije en Panama-Tunesië zonder enige vorm van interesse. Er kan hier gesproken worden over een middeleeuwse marteling door een oranje beul.

De consequenties

Het is niet voor niets dat er in 2014 is besloten om van de studiefinanciering een lening te maken. Want in de vier jaar daarvoor hebben wij kunnen teren op een tweede en een derde plek op een Wereldkampioenschap, dus de Nederlandse studenten zouden wel binnen de landsgrenzen blijven om het volgende eindtoernooi met volle teugen te kunnen genieten. 

Maar nu zonder EK in 2016 en het huidige WK met teams als Saoudi Arabië en Senegal, maar geen Nederlands elftal, zie je dat studenten niets meer met Holland en oranje te maken willen hebben. Er wordt vertrokken naar verre landen als Australië en Bali. Er moet ineens een minor in Canada of Suriname genoten worden. Ik begin sommige plekken in Thailand aan de hand van foto’s uit mijn timeline te herkennen, de backpacktassen zijn niet aan te slepen. Dus:

Beste regering van Nederland,

Nu er kosten worden bespaard op eindtoernooien, zoals vliegtickets naar Frankrijk en Rusland, pleit ik voor een studentenvoetbal-vergoeding voor de huidige generatie studenten (€1.000 per student per gemist eindtoernooi).

Zoals hiervoor besproken zijn wij studenten de afgelopen jaren gemarteld door de prestaties van ons nationale voetbalelftal. Daarom vertrekken wij massaal naar het buitenland om te genieten van andere (iets minder) mooie momenten in ons studentenleven. Laat ons niet opdraaien voor deze kosten en gun ons ook het maximale uit onze studentenperiode te halen.

Bij voorbaat dank,

De toekomst van Nederland

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Wordt dan Junior Content Creator bij Delft Studentenstad!

Junior Content Creator worden

Like onze Facebookpagina! En blijf op de hoogte van alle studenten updates!

Meer studentennieuws

Abonneren op