← Terug naar overzicht

Afgestudeerd? Dit moet je regelen!

Ben jij bijna afgestudeerd? Top! Maar er zijn wel een aantal dingen die je moet regelen. Zo moet je binnenkort je studieschuld gaan aflossen. En wist je dat je nu moet betalen voor je bankrekening? In deze blog lees je welke zaken je echt moet regelen als je student-af bent. En let op: als je sommige dingen niet regelt, kunnen daar vervelende (financiële) consequenties aan vastzitten!

1. Zet je studentenreisproduct op je ov stop

Een van de belangrijkste dingen is om op tijd je studentenreisproduct stop te zetten. Doe je dit niet of ben je te laat? Dan kost dit je €97,00 per halve maand! Het stopzetten van je studentenreisproduct kan bij een NS-automaat. Heb je geen recht meer op het studentenreisproduct? Dan kun je binnen 3 maanden nog wel een gratis Dal-Voordeelkaart aanvragen bij de NS. Reis je nooit buiten de spitsuren? Dan kan je ook €50,00 korting krijgen op een ander NS-abonnement. Andere vervoersbedrijven hebben vaak ook goede deals voor net-afgestudeerden. Houd dit dus vooral in de gaten!

2. Schrijf je uit bij je opleiding

Als je aan het einde van het collegejaar afstudeert, hoef je meestal niks te doen! Studeer je midden in het studiejaar af? Schrijf je dan uit via studielink. Vaak kan je dan ook nog een deel van je collegegeld terugkrijgen. Het is dus altijd handig om even te checken of je bent uitgeschreven bij je opleiding!

3. Betaal je studieschuld terug

Gelukkig hoef je niet meteen je studieschuld terug te betalen. De eerste twee jaar hoef je niks af te lossen, maar het mag wel. Soms is dit verstandig, omdat de rente op je lening bijvoorbeeld doorloopt. Wil je hier meer over weten? Eerder schreven wij: zo werkt de terugbetaling van je studieschuld. Hierin vind je alle informatie die je nodig hebt!

4. Zet je studiefinanciering stop

Het is ook belangrijk om op tijd je studiefinanciering stop te zetten. Doe je dit niet? Dan is er een kans dat je het later (in 1 keer) terug moet betalen! Je stufi zet je stop met je DigiD op Mijn DUO.

Meer studentennieuws

musea online
Thuis studeren
Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Delft Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden