← Terug naar overzicht

Een begin maken aan je scriptie

beginnen aan scriptie

Je zit in de laatste fase van je afstudeertraject: de scriptie. Het is superlastig om een begin te maken aan je scriptie. Ik kan het weten! Ik had er in het begin namelijk ook veel moeite mee. Hoe moet je nou beginnen? Elke uni, hogeschool en opleiding hebben ook andere regels als het gaat om scripties. In deze blog staan daarom een paar algemene tips om je verder te helpen!

Onderwerp en probleemstelling

Het kiezen van een onderwerp is natuurlijk al heel lastig. Sommige onderwijsinstellingen en bedrijven hebben al een onderwerp voor je klaarliggen, maar je kan ook zelf iets verzinnen. Als je zelf een onderwerp kiest, zorg er dan voor dat je een onderwerp kiest wat je zelf interessant vindt. Bijvoorbeeld dat je het bedrijf echt helpt met het oplossen van een probleem. Of dat het een onderwerp is waar jij graag aan werkt. Je moet je namelijk 6 maanden (of meer) bezighouden met dit onderwerp!

Het gekozen onderwerp baken je af in een probleemstelling. Dat is de rode draad van je onderzoek. Bekijk van tevoren of je genoeg tijd hebt voor het onderzoek en of je alle benodigde informatie en materialen hebt.

Informatie verzamelen

Tijd voor onderzoek! Op sommige onderwijsinstellingen wordt er veel aandacht besteed aan onderzoek. Begin eerst met een zoekplan. Waar kan ik informatie vinden? Welke websites, boeken en bronnen kan ik gebruiken voor mijn onderzoek? Kijk ook naar andere scripties met een soortgelijk of hetzelfde onderwerp als jij. Hier kan je ook bronnen vandaan halen. Let op dat je niet alles (letterlijk) overneemt. Anders pleeg je plagiaat en mag je je scriptie niet eens maken!

Bij scripties heb je vaak dat je de doelgroep vragen moet stellen. Ook dit kan je op verschillende manieren doen. Ga je de doelgroep interviewen? Zo ja, hoe? Een een-op-een-interview of een groepsinterview? Of ga je een enquête sturen naar de doelgroep? Hierbij is het belangrijk om te weten of je de e-mailadressen uit een bestand kan halen en mag gebruiken.

Scriptie vaak herschrijven

Je kan je scriptie natuurlijk niet in een keer goed schrijven. Dat zou wel heel knap zijn ;). Je moet je scriptie sowieso vaak herschrijven aan de hand van de feedback die je krijgt van je bedrijfsbegeleider of scriptiebegeleider. Ook de theorieën komen heel erg vaak aan bod en moet je waarschijnlijk vaak herschrijven. Om het iets makkelijker te maken krijg je van je opleiding meestal een beoordelingsformulier of gids. Gebruik deze! Het geeft je een richtlijn voor de opbouw van hoofdstukken.

Belangrijke punten

De volgende punten die ik ga benoemen lijken heel erg simpel, maar vergis je niet! Veel studenten maken hier fouten mee. Je denkt dat je op het laatste moment de laatste dingen snel kunt toevoegen, maar soms lukt dit niet snel genoeg. Of mensen vergeten dit simpelweg gewoon. Het schrijven van je inleiding en samenvatting kan op het eind. Want dan heb je je scriptie af en kan je makkelijker een samenvatting en inleiding schrijven. Een voorwoord mag, maar is niet verplicht. Vergeet vooral niet om je paginanummers toe te voegen en ook te controleren! Is wel zo handig voor je inhoudsopgave…

Laat jouw scriptie door iemand lezen die niet weet wat je allemaal precies doet. Een buitenstaander moet alles in je scriptie kunnen begrijpen. Zij kunnen je ook nuttige feedback geven en checken of je geen spellingsfouten hebt.

Belangrijk: zorg voor een goede bronverwijzing in je scriptie! Je wilt natuurlijk niet zakken vanwege plagiaat of iets dergelijks. Controleer dus ook of alle linkjes en boeken in je bronnenlijst staan. (En op de juiste manier!)

Check ook of je overal hetzelfde lettertype en dezelfde grootte hebt gebruikt. Als laatst kan je nog naar je voorblad kijken. Hoe wil je dat gaan maken? Alleen tekst of een hele mooie foto als cover? Wat wordt je titel?

Ik weet hoe stressvol het schrijven van een scriptie is. Om je proces vlekkeloos te laten verlopen en om het nog een beetje leuk te houden, hebben we tips voor je! Deze blog heeft mij geholpen: ''How-to: je scriptie overleven!''.

We hopen dat je iets hebt aan deze tips. Veel succes met je scriptie!

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Wordt dan Junior Content Creator bij Delft Studentenstad!

Junior Content Creator worden

Like onze Facebookpagina! En blijf op de hoogte van alle studenten updates!

Meer studentennieuws

Abonneren op