← Terug naar overzicht

Hoe is het om lid te zijn van Plankenkoorts?

plankenkoorts delft

Ga je lid worden van een studentenvereniging? Dat wordt altijd gevraagd aan het begin van het jaar. Maar hoe is het eigenlijk om lid te zijn van een studentenvereniging? Wij vroegen het aan Simone van de vereniging Plankenkoorts!

Wie ben je en wat is jouw functie binnen de vereniging?

Ik ben Simone, dit is mijn derde jaar bij Plankenkoorts en dit jaar ben ik de secretaris van het bestuur.

Je bent klaar met je vwo/havo en gaat studeren. Hoe en wanneer schrijf je je in voor een vereniging?

In tegenstelling tot veel andere verenigingen kun je je bij Plankenkoorts het hele jaar door inschrijven. Inschrijven doe je op de inschrijfknop op onze website: www.plankenkoorts.com, maar je kunt ook een mailtje sturen naar secretaris@plankenkoorts.com en dan help ik je verder.

Ingeschreven en dan? Wat is stap 2?

Dat ligt er geheel aan wat jij wilt. Bij Plankenkoorts is enorm veel mogelijk, en niets verplicht. Zo hebben we elke week op donderdag een borrel, en worden er 3 keer in de week (gratis) lessen georganiseerd, kun je zelf op elk moment vrij surfen en hebben we ook golfsurfplanken staan. Als je al je eigen materiaal hebt kun je dit stallen op onze Homespot op de campus, en kun je een van onze drie bussen gebruiken om naar andere plekken in Nederland, Europa of zelfs Marokko te rijden om te gaan surfen.

Hoeveel betaal je gemiddeld voor een lidmaatschap? En met welke kosten moet je nog meer rekening houden?

Een lidmaatschap bij Plankenkoorts kost €85,- per jaar, een schijntje dus. Verder kun je bij ons elke week mee eten op de Homespot (ongeveer €3,- per keer), Schulti’s drinken (€1,- per stuk) en zijn er andere evenementen zoals kampen (ongeveer €45,- per weekend) of feesten (5,- per feest). Bij Plankenkoorts is het doel om zoveel mogelijk mensen voor zo min mogelijk geld te laten surfen. Daarom is het surfen bij Plankenkoorts helemaal gratis, en betaal je zo min mogelijk voor alle zaken daar omheen!

Feut, Dispuut, Verticale, Jaarclub, sociëteit, toko…?

Haha, wat is dat? Bij Plankenkoorts kennen wij geen hiërarchieën en zul je al snel merken dat het eigenlijk een grote familie is. Om niet meteen in het diepe te worden gegooid in deze grote familie hebben we zogenaamde ‘Furqengroepjes’, een groep met eerstejaars + mentor die jou mee zullen slepen naar het water of de borrels. Hier zitten geen verplichtingen aan en vaak merk je dat deze groepen al snel verwateren zodra iedereen de vereniging leert kennen en iedereen zijn eigen groep vrienden creëert.

Hoe kom je in een studentenhuis te wonen?

Plankenkoorts heeft zelf geen huizen. Wel zijn er een aantal huizen waar meerdere PK’ers bij elkaar wonen. Je kunt op ons guestbook een berichtje posten als je iets zoekt. Zit je echt in hoge nood? Dan zou ik je doorverwijzen naar Duwo of Kamernet.

Heb je verenigingsverplichtingen?

Nee, helemaal geen. Uiteraard wordt het allemaal wel leuker als je vaker aanwezig bent, zo ook met surfen.

Heb je überhaupt nog wel tijd voor je studie als je lid wordt?

Zeker. In tegenstelling tot sommige andere verenigingen hebben wij maar 1x in de week borrel, en voor de lesjes kun je je per keer inschrijven. Zo kun je het dus makkelijk wat rustiger aandoen als je bijvoorbeeld tentamenweek hebt.

Verenigingskleding, heb je dat en hoe kom je daaraan?

Echt verenigingskleding hebben wij niet. Tijdens elke introductieperiode maken wij nieuwe shirts, maar je hoeft deze niet verplicht te kopen, en af en toe komt er nieuwe ‘merchandise’ uit. Stuur een mailtje naar de secretaris voor meer informatie hierover!

Hoe zit het met bestuur? Wie zitten daarin?

Het bestuur bestaat uit 6 personen: Hessel (voorzitter), Simone (secretaris), Wouter (penningmeester), Jonah (alpha), Sam (beta), Youri (zeta).
Bij die laatste drie vraag je je waarschijnlijk af wat dat inhoudt. De Jonah, de alpha is onze activiteitenman, een echte alpha die de feesten en niet-windsurfactiviteiten organiseert. Sam, de beta gaat over de 3 bussen die wij bezitten en de Homespot, dat is de materialenopslag in Delft. Youri, de zeta gaat over het surfmateriaal dat van de vereniging is.

Hoe kom je in het bestuur?

Wij hebben geen sollicitatieprocedure, maar als je geïnteresseerd bent kun je dit altijd aangeven bij het bestuur of de raad van advies. Verder kijkt het bestuur elk jaar welke leden er geschikt zijn om het opvolgende bestuur wordt. Er wordt gekeken naar hoeveel je surft, hoeveel je bij het team past en welke functie bij je zou passen.

Is de praeses echt de grote baas?

Bij ons staat surfen voorop, en dat zie je ook terug in het bestuur. Dus ja, de voorzitter is bij ons echt de grote (surf)baas.

Waarom lopen alle studenten met hetzelfde kapsel? Hebben ze echt geen geld voor de kapper? ;)

Dat weet ik niet. Ik heb zelf het idee dat dit eigenlijk wel meevalt, haha!

Waarom zou jij studenten willen aanraden om lid te worden van een studentenvereniging?

Hier kan ik heel simpel in zijn. In Delft is gewoon niet zoveel te beleven als je geen lid bent van een vereniging. Ik zou dus iedereen sowieso aanraden om érgens lid te worden, en kijk vooral wat dan bij jou past.

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Wordt dan Junior Content Creator bij Delft Studentenstad!

Junior Content Creator worden

Like onze Facebookpagina! En blijf op de hoogte van alle studenten updates!

Meer studentennieuws

Tim Goudswaard Studentensteden Studentondernemer
slaapproblemen studentensteden
Abonneren op