← Terug naar overzicht

Studentensteden legt uit: wasprogramma’s

wasprogramma

Wanneer je op kamers gaat, is er opeens een heleboel dat je zelf moet doen. Boodschappen, koken, schoonmaken… en de was! Vooral van die laatste kan je veel kopzorgen krijgen. Want hoe was je nou die fijne trui van wol? En hoe doe je dat eigenlijk met je galakleding? Ik zocht het voor je uit!

Voorwas

De naam zegt het eigenlijk al: de voorwas draai je voor de hoofdwas. De voorwas zorgt ervoor dat vlekken bijvoorbeeld makkelijker loskomen tijdens de hoofdwas. Dit is ook de reden dat je vaak kunt kiezen of je de voorwas wilt draaien of niet.

Hoofdwas

De hoofdwas is eigenlijk het belangrijkste onderdeel van het wasprogramma. Je kleding wordt tijdens de hoofdwas schoongespoeld op een programma en temperatuur dat bij jouw wasgoed past. De meest gebruikte wasprogramma’s licht ik hieronder voor je toe:

- Katoen

Het katoenprogramma gebruik je voor je katoenen en linnen was. Hieronder vallen bijvoorbeeld t-shirts, beddengoed, handdoeken en sokken. De temperatuur voor dit soort wasgoed loopt erg uiteen, dus kijk altijd even op het label!

- Synthetisch

Het synthetische wasprogramma is bedoeld voor wasgoed dat van synthetische stoffen gemaakt is. Dit zijn stoffen als nylon en acryl. Vaak zijn blouses, overhemden en goedkope tops van dit soort materiaal gemaakt.

- Fijn

Dit programma is bedoeld voor wasgoed van fijne stoffen die bijvoorbeeld kunnen beschadigen. Vaak vallen (zijden) jurkjes of (semi-)transparant wasgoed, zoals vitrages, hieronder. Dit soort was moet je vaak ook op een lage temperatuur wassen.

- Wol

Zoals je al kan raden is het wolprogramma gemaakt voor wasgoed van wol. Bij wol is het vooral belangrijk dat je erop let of het überhaupt in de wasmachine mag. Veel wasgoed van wol krimpt namelijk in de wasmachine. Erg zonde!

Centrifugeren

Dit is de wasstand die vaak de meeste herrie maakt. Bij het centrifugeren wordt de was hard rondgedraaid, zodat het redelijk droog uit de wasmachine komt. Lang leve het centrifugeren! Want zonder deze stand komt je was drijfnat uit de wasmachine.

Zoek jij nog naar een goede wasmachine voor in je studentenhuis? Bij Splash Lease kan je wasmachines huren voor een scherpe studentenprijs! Heb je ook geen gezeur wie de wasmachine mee mag nemen na zijn studententijd…

Meer studentennieuws

studentenkamer
tv top 5
Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Delft Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden