← Terug naar overzicht

Dit kan je doen tijdens een tussenjaar

Backpacker bergen

Steeds meer jongeren vragen zich af: hoe haal ik het optimale uit mijn leven en wat wil ik gaan doen? Tijdens een tussenjaar heb je de kans om dit uit te zoeken en een heleboel (levens)ervaring op te doen! Een tussenjaar is namelijk perfect om aan jezelf te werken, na te denken over je vervolgstappen of om hele bijzondere ervaringen op te doen. Maar wat kan je eigenlijk allemaal doen in een tussenjaar? Wij geven je in dit blog een paar tips.

1. Reizen

Heel veel (aankomende) studenten nemen een tussenjaar om op reis te gaan. Logisch; want wie wil dat nou niet? Voordat je op reis gaat is het verstandig om eerst een paar maanden te werken. Op deze manier kan je jouw reis helemaal bij elkaar sparen en hoef je niet te werken tijdens je reis. De laatste maanden van je tussenjaar kan je dan op de mooiste plekjes doorbrengen. Alleen, met je lover of met een vriend(in). De ervaringen die je op deze onbekende plaatsen opdoet, geven je weer nieuwe energie. En helpen je misschien ook wel om keuzes voor je toekomst te maken!

TIP: Er zijn een heleboel organisaties die gespecialiseerd zijn in het invullen van een tussenjaar. EF regelt bijvoorbeeld taalreizen naar verschillende landen. Zo'n reis is dus niet alleen heel leuk, maar ook nog is leerzaam!

2. Vrijwilligerswerk

Wil je even een break van school, maar niet niks doen? Dan is vrijwilligerswerk misschien wel wat voor jou. Je doet iets goeds voor anderen, blijft bezig en leert veel. Je kunt heel veel verschillende richtingen op met vrijwilligerswerk, omdat je het bijvoorbeeld ook in het buitenland kunt doen. Wist je dat vrijwilligerswerk ook heel goed op je cv staat? Je laat hiermee zien dat je om een bepaald onderwerp geeft en dat je jezelf graag bezig houdt. Daarnaast leer je ook een hoop mensen kennen (goed voor je netwerk!) en doe je een veel ervaring op. Dit kan net het verschil maken bij jouw toekomstige droombaan!

3. Nadenken over de toekomst

Sommige (aankomende) studenten gebruiken een tussenjaar ook om over hun vervolgstappen na te denken. Wat moet je bijvoorbeeld studeren? Of wat ga je na je bachelor doen? Een master of meteen aan het werk? Door een tussenjaar te nemen kan je goed over dit soort vragen nadenken en weloverwogen keuzes maken. Gebruik dit jaar daarom om te werken, informatie te vergaren of cursussen te volgen. Door verschillende (werk)ervaringen op te doen krijg je inspiratie. Ook is het heel leuk om 2 verschillende cursussen te volgen die je allebei interesseren. Door hiermee aan de slag te gaan, krijg je een beter idee van wat je wel of niet leuk vindt.

TIP: Je kan bij sommige onderwijsinstellingen ook cursussen volgen om kennis te maken met een opleiding. Op deze manier kan je er achter komen of de opleiding die je wilt doen wel echt bij je past.
Tip: Weet je juist nog niet wat je wilt gaan doen? Kies dan voor een cursus of (bij)baan die goed op je cv staat.

4.  Werken

Door de afschaffing van het oude leenstelsel kan je er ook voor kiezen om te werken tijdens een tussenjaar. Dit is heel handig als je geen trek hebt in een (hoge) studieschuld of graag uit huis wilt. Wanneer je een tussenjaar neemt om geld te verdienen is dit de top 5 van studenten-(bij)banen die het best verdienen:

1. Callcenter: Je verdient tussen de €7 en €12 per uur.
2. Magazijnwerk: Dit is zwaar werk, maar je verdient meestal rond de €10 per uur.
3. Schoonmaken: Poetsen bij bedrijven of in de thuiszorg verdient ook erg goed tussen de €8 en €10 per uur.
4. Privéchauffeur: Hier moet je natuurlijk wel je rijbewijs voor hebben, maar je verdient ongeveer €8 per uur (en je mag rijden in peperdure auto's).
5. Promotiewerk: Dit moet je wel liggen, maar het verdient goed omdat je vaak ook bonussen hebt. Meestal ook tussen de €8 en €12 per uur.

Benieuwd wat de ervaringen van onze redactie zijn? Lees dan Eline's avonturen of de ervaringen van Sascha!

Meer studentennieuws

studentenkamer
tv top 5
Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Delft Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden