← Terug naar overzicht

5 dingen die je niet moet doen als je naar Rome gaat

Een paar weken geleden vertrok ik met mijn vriend naar Rome voor een stedentrip. Dit uitje was eigenlijk niet gepland, waardoor we op stel en sprong vertrokken. In alle haast hadden we nauwelijks vooronderzoek gedaan. We waren daarom ook niet erg goed voorbereid. Hoewel we een superleuke tijd hebben gehad, ben ik er wel achter gekomen wat je vooral niet moet doen als je naar Rome gaat. Zie daarom hieronder een lijstje met 5 dingen die je niet moet doen als je naar Rome gaat (en alternatieve opties natuurlijk)!

1. Alles willen zien

Er is in Rome zóveel te zien dat je nooit alle hoogtepunten kunt bezoeken. Probeer daarom niet om alles te zien in de korte tijd dat je er bent! Wat je beter kunt doen, is vooraf een lijstje maken dat realistisch is qua tijd. Op deze manier kun je echt de tijd nemen voor de bezienswaardigheden en ervan genieten. Een aantal bezienswaardigheden die ik je zeker aanraad voor een eerste keer Rome zijn:

  • Het Collosseum en Forum Romanum
  • Het Pantheon
  • De Trevifontein
  • De markt op Campo de’ Fiori

2. Alles lopend doen

Hoewel je prima de stad te voet kunt verkennen, is het toch geen aanrader. Ik was na dag 2 compleet gesloopt en de blaren stonden op mijn voeten. Ook kan ik je ten zeerste afraden om in het hoogseizoen een scooter of fiets te huren. Het is in Rome niet normaal druk en het verkeer is levensgevaarlijk. Het ov daarentegen werkt prima. Er zijn twee metrolijnen die op veel belangrijke plekken stoppen. Zoals het Colosseum, Vaticaanstad en de Spaanse trappen. Toch stoppen ze lang niet overal, maar er rijden ook overal en vaak bussen. Een tip voor in het Romeinse ov: let goed op je spullen! In grote steden heb je altijd wel zakkenrollers. Maar zo brutaal en in zulke groten getale als in Rome heb ik ze niet eerder meegemaakt!

3. Op toeristische pleinen een terras pakken

Op grote pleinen zoals het Piazza Navona betaal je belachelijk veel geld voor wat te eten en drinken. Slenter dus vooral even over dit plein, maar ga er niet op het terras zitten! In de wijk erachter (zoals bij de meeste toeristische pleinen) zitten een heleboel goedkopere en lekkere restaurantjes. Wees dus geen dief van je eigen portemonnee en kijk altijd even in de zijstraatjes bij grote toeristische plekken.

4. Het toeristenmenu bestellen

Het toeristenmenu bestaat vaak uit een hele goede deal, zoals 3-gangen voor €20,-. Toch is dit niet aan te raden. Wat beter (en lekkerder) is, is om je een beetje te verdiepen in de Italiaanse keuken. Dan kom je nog is verder dan smakeloze mozzarella en elke dag pizza. Een tip: wanneer je buiten een menu met foto’s ziet hangen, kun je beter meteen weglopen. Dit is namelijk hét teken dat je bij een toeristisch (en waarschijnlijk te duur) restaurant bent beland!

5. In juli of augustus naar Rome

Door onze slechte voorbereiding hebben wij helaas deze cruciale fout gemaakt. En geloof me: als ik het over kon doen, dan was ik in de herfst of lente gegaan. De reden hiervoor is dat het in juli en augustus simpelweg te warm is in Rome. Op onze koudste dag was het 32 ºC en op de warmste dag 36 ºC. Wanneer je uren in de brandende zon slentert, wil je nog maar een ding… een duik nemen in de dichtstbijzijnde fontein. En ook dit is je af te raden: boetes voor pootjebaden in Romeinse fonteinen kunnen oplopen tot €450,- per persoon! Toch zonde van je stufi…

Ben jij nog op zoek naar een leuke vakantiebestemming? Lees dan ook onze blogs over een stedentrip naar Londen en vakantie in Griekenland!

Meer studentennieuws

zomerse recepten
Flatlay van een feesttafel met versieringen
Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Delft Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden