← Terug naar overzicht

4x: Dit moet je regelen als je stopt met je opleiding of afstudeert

Als je stopt met je opleiding of afstudeert, dan zijn er een heleboel dingen die je niet moet vergeten te regelen. Wist je bijvoorbeeld dat veel verzekeringen veranderen wanneer je niet meer studeert? En dat je voor een bankrekening moet betalen omdat je geen recht meer hebt op een studentenrekening? Wacht dus nog even met feesten na je scriptie of mokken nadat je een negatief bsa hebt gekregen… En let op: wanneer je een aantal zaken niet regelt, kunnen daar vervelende (financiële) consequenties aan vastzitten!

1. Stopzetten OV (studentenreisproduct)

Het belangrijkste is om tijdig je studentenreisproduct stop te zetten. Als je dit niet doet, dan kost het je namelijk €97,- per halve maand! Stopzetten kun je doen bij een (NS-)automaat door te kiezen voor ‘stopzetten producten’. Je moet je studentenreisproduct voor de 5e werkdag van de eerste maand waarin je geen recht meer hebt op het product stopzetten. Als je geen recht meer hebt op het studentenreisproduct, dan kun je binnen 3 maanden nog wel een gratis Dal-Voordeelkaart aanvragen bij de NS. Reis je nooit buiten de spitsuren? Dan kan je ook €50,- korting krijgen op een ander NS-abonnement.

2. Stopzetten studiefinanciering

Ook is het belangrijk om op tijd je studiefinanciering stop te zetten. Als je dit niet doet, dan is er namelijk een kans dat je het later (in 1 keer) terug moet betalen! Je stufi zet je stop met je DigiD op Mijn DUO.

3. Terugbetalen studieschuld

Sinds het nieuwe leenstelsel heeft bijna elke student wel een studieschuld. Als je gestopt bent met studeren of bent afgestudeerd, dan is het daarom belangrijk om te informeren naar de terugbetalingsregeling. De eerste 2 jaar hoef je niet af te lossen op je lening, maar dit mag wel. Soms is dit verstandig, omdat de rente op je lening bijvoorbeeld doorloopt.

4. Uitschrijven onderwijsinstelling

Vergeet tenslotte ook niet om je via Studielink uit te schrijven bij je onderwijsinstelling. Vooral wanneer je midden in het collegejaar stopt, is dit belangrijk en kun je vaak ook nog een deel van het collegegeld terugvragen! Als je na juni stopt, dan hoef je meestal niks te doen. Maar voor de zekerheid even checken kan nooit kwaad!

Ben jij afgestudeerd of gestopt met je opleiding en weet je echt niet hoe je aan een toffe baan komt? Check dan deze blog voor tips en ideeën!

Meer studentennieuws

zomerse recepten
Flatlay van een feesttafel met versieringen
Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Delft Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden