← Terug naar overzicht

Studentensteden zoekt uit: de verschillen tussen studieverenigingen, studentenverenigingen en sportverenigingen

Als je nieuwe mensen wilt leren kennen tijdens je studententijd, dan is lid worden van een vereniging misschien nog niet zo’n gek idee. Maar wat voor soorten verenigingen zijn er? En wat zijn de verschillen?

Vooral als je net verhuisd bent voor je studie, kan het geen kwaad om nieuwe mensen te leren kennen. Als je een langere periode ver van huis zit, is het natuurlijk wel zo fijn om nieuwe vrienden te maken. Verenigingen zijn hier ideaal voor! Maar wat voor vereniging past bij jou?

Studieverenigingen

Iedere opleiding in Nederland heeft een eigen studievereniging. Studenten die deze opleiding volgen kunnen lid worden van deze studievereniging. De activiteiten die door hen georganiseerd worden, hebben meestal te maken met de studie zelf, maar niet altijd. Zo organiseren zij ook vaak borrels, etentjes, feesten en soms zelfs weekendjes weg (of langer). Geen van deze activiteiten zijn verplicht, maar als je mensen wilt leren kennen, dan is het natuurlijk wel aan te raden! Bonusfeitje: vaak krijgen leden van studieverenigingen korting op de benodigde studieboeken!

Studentenverenigingen

Je studentenvereniging staat los van je studie. Studenten vanuit verschillende richtingen komen hier samen, voornamelijk om lol te maken. In tegenstelling tot studieverenigingen, stellen studentenverenigingen vaak wel bepaalde activiteiten verplicht. Zoals de ontgroening… Niet iedere studentenvereniging doet hieraan, maar als ze het wel doen kom je er absoluut niet onderuit. De ontgroening is bedoeld om de ‘groentjes’ in te wijden in het studentenleven en om te achterhalen of ze het wel aan kunnen. De ontgroeningsperiodes zitten vaak vol smerigheid, schaamte en soms zelf pijn… Maar vaak houd je er wel vrienden aan over die je hele leven bij je blijven. Dus het is het allemaal waard.

Sportverenigingen

Een sportvereniging is de perfecte plek om nieuwe mensen te leren kennen als je ook maar een beetje sportief bent! Je leert hier in één klap een heleboel mensen kennen waarmee je dat in het gemeen hebt. Alhoewel er niet echt sprake is van een verplichte aanwezigheid, wordt er wel van je verwacht dat je regelmatig komt opdagen. Vooral als je ook wedstrijden speelt! Hierdoor neigen sportverenigingen over het algemeen wat meer tijd in beslag te nemen dan andere verenigingen. Daartegenover staat wel weer dat je je dosis lichaamsbeweging ook gelijk achter de rug hebt. Twee vliegen in één klap!

Gewoon doen!

Lid worden van een vereniging raden wij je sowieso aan! Dit maakt je studententijd nóg onvergetelijker en om over naar huis te schrijven. We laten het aan jou over om te bepalen welke soort vereniging het beste bij jou past!

Twijfel je nog of een vereniging echt wel iets voor jou is? Lees hier over Dewi’s vijf voordelen van lid worden van een vereniging.

Meer studentennieuws

Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Delft Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden