← Terug naar overzicht

Het studentenwoordenboek: de verenigingseditie

Woorden als lullo en sjaars worden eigenlijk alleen door studenten gebruikt. Zeker wanneer ze lid zijn van een studentenvereniging! Ben jij benieuwd waar die leden het nou eigenlijk over hebben? Of ben jij als lid gewoon heel erg benieuwd of dit herkenbaar is voor jou? Lees dan snel verder welke 10 bijzondere verenigingswoorden wij voor jou hebben uitgelicht!

1. CV-rukker

Iemand die een bestuursfunctie op de vereniging bekleed. Alleen maar omdat het goed op zijn CV staat. (In Amsterdam maakte over dit woord een hilarisch filmpje. Je checkt ‘m hier: https://www.youtube.com/watch?v=ji6L9yf-Sow).

2. Dubbel-gemengd

Een huis met mannelijke en vrouwelijke bewoners die lid zijn van verschillende verenigingen.

3. Feut / Groentje / Noviet

Een aspirant-lid van de vereniging. Ook wel groentje of noviet. Dit ben je tijdens je ontgroening / groentijd.

4. Fusie

De gemeenschappelijke ruimte of woonkamer van een studentenhuis.

5. Kip(petje)

Een (lekker) wijf. Wordt ook wel chick of hertje genoemd.

6. Knor

Term voor iemand die geen lid is van de vereniging (of het corps).

7. Nul / Sjaars / Eerste jaars

Een eerstejaars lid van de vereniging. Wordt ook wel sjaars genoemd.

8. Regelen

Een kippetje of gast fixen. Het is onduidelijk of alleen tongen (ook wel snavelen) al onder regelen valt. Het kan dus zowel tongen (snavelen/tongworstelen/kopkluiven/bekken) als ketsen (ook wel aanduwen/neuken/’doen’/gecheft/) betekenen.

9. Schraal

Karig, irritant of matig. Kan ook als bijvoeglijk naamwoord gebruikt worden: “Een schrale gast”.

10. Zooien (of brassen)

Een soort judo voor (dronken) studenten in pak (of jasje-dasje). Bij zooien of brassen mag je elkaar alleen vastpakken aan het revers (dat is het flapje stof aan de voorkant van je jasje/colbert).

11. Ontgroening / KMT / Groenperiode

Dit is een periode voorafgaand aan jouw officiële lidmaatschap van de vereniging. De ontgroening duurt gemiddeld 1 tot 4 weken. Er zijn ook veel verenigingen die geen ontgroening hebben overigens. Tijdens de ontgroening leer je de verenigingen en je nieuwe mede leden goed kennen. Er gaan veel verhalen de ronde over heftige ontgroeningen waarbij je compleet wordt vernederd en veel moet drinken, maar dat is over het algemeen niet waar. Elke studentenvereniging moet namelijk verantwoording afleggen aan de universiteit of hogeschool waaraan zij gelieerd zijn. Door de heftige zaken die in het verleden zijn gebeurd, zijn alle heftige ontgroeningen zo goed als voorbij.

12. Dispuutsdas

De (strop)das van het dispuut. Ieder dispuut en vaak ook jaarclubs hebben hun eigen das, met een speciaal motief en hun eigen logo er op. Deze is erg belangrijk voor leden van het dispuut of jaarclub, mochten ze deze kwijt raken, dan zijn ze vaak de sjaak.

ALV

ALV staat voor Algemene Leden Vergadering. Op het moment dat je lid bent van een vereniging, dan mag je deelnemen aan de ALV. Tijdens de ALV presenteert de senaat/bestuur de agenda met punten waarover moet worden gesproken. Als lid mag je altijd alles vragen of inbrengen tijdens een ALV, omdat je lid bent!

13. Senaat / bestuur

De Senaat is het bestuur van de vereniging. Een bestuur moet minimaal bestaan uit een voorzitter (praeses), een secretaris (ab actis) en een penningmeester (questor)

14. Praeses

Een praeses is de voorzitter van het bestuur van de vereniging. De voorzitter leidt de vergaderingen (ALV’s) van de vereniging en is het belangrijkste aanspreekpunt voor leden en niet-leden (externen).

15. Ab actis

Een ab actis is de secretaris van het bestuur van de vereniging. De secretaris is vaak ook vice-voorzitter en neemt dus de taken van de preases of voorzitter over indien nodig.

16. Questor

Een questor is de penningmeester van het bestuur van de vereniging. De penningmeester zorgt voor de financiele zaken binnen de vereniging, zoals contributie/lidmaatschap, facturatie van sponsordeals of afhandeling van de baromzet.

17. Cantus

Een cantus is een evenement waarbij er liederen worden gezongen, terwijl er (veel) bier wordt gedronken. Vaak aan lange tafels, zoals je dat ook ziet bij de oktoberfesten in Duitsland. Tijdens de cantus worden de deelnemers ook toegedronken en worden er verschillende bierspellen gespeeld.

18. Smoelen

Smoelen is dat je je mond moet houden. Een andere benaming van ‘bek dicht’ eigenlijk.
Dit hoor je vaak als het stil moet zijn bij een ALV of tijdens een ontgroening.

19. Commissie

Elke vereniging heeft verschillende commissies. Een commissie organiseert een evenement, maakt een jaarboek, verzorgt de website of introductieperiode. Elke commissie heeft zo zijn eigen naam, bijvoorbeeld de wintersport-cie (de commissie voor de wintersportreis), de web-cie (voor de website) of de socie (de commissie die verantwoordelijk is voor de sociëteit)

20. Societeit

De societeit of ook wel de club, of de toko.. is het eigen pand van de vereniging waar alle evenementen/borrels/vergaderingen etc. plaatsvinden.

21. HJ

Een HJ is de huis jongste. Dat is de gene die het jongste is in het studentenhuis. Vaak zitten daar allerlei leuke dingen aan vast, zoals dat je dan altijd ook de kleinste kamer hebt, of voorlopig geen deur hebt van je kamer.

22. Dispuut  - Verticale

Onderdeel van een studie- of studentenvereniging. Een dispuut of verticale is een groep binnen de studie- of studentenvereniging die bestaat uit leden vanuit verschillende jaren

23. Jaarclub - horizontale

Onderdeel van een studie- of studentenvereniging. Een jaarclub of horizontale is een groep binnen de studie- of studentenvereniging die bestaat uit leden van het zelfde jaar.

24. Adten

Het in een keer leegdrinken van je biertje (of ander drankje).  Komt van Ad Fundum.
Je hebt hier verschillende varienten op, zoals het Spaansje Adje (een adje met gestrekte arm) of een Adje Desintresse (een adje als je vriend/vriendin vindt dat je niet zit op te letten of geen intresse toont).

25. Dies

De verjaardag van de vereniging. Dit wordt elk jaar gevierd met verschillende evenementen. Vaak zelfs een hele feestweek.

Meer studentennieuws

zomerse recepten
Flatlay van een feesttafel met versieringen
Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Delft Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden