← Terug naar overzicht

Dit moet je weten over de ontgroening!

cheers

Na de zomer melden veel studenten zich weer aan bij studentenverenigingen. Bij gezelligheidsverenigingen gaat er voor het lidmaatschap vaak een ontgroening aan vooraf. Tijdens deze kennismakingstijd (KMT) is het even afzien, maar wat is een ontgroening nou eigenlijk precies? In dit artikel lees je de belangrijkste feiten die je écht moeten weten over de ontgroening.

1. Aspirant-lid

Tijdens de ontgroening ben je nog geen officieel lid, maar aspirant-lid van de vereniging. Dit betekent dat je pas echt lid wordt als je de hele groentijd hebt doorlopen. De ontgroening is een verplichte kennismakingstijd (KMT), waarin aspirant-leden pesterijen en plagerijen ondergaan. Als je deze beproeving doorstaan hebt, wordt je geïnaugureerd als voltallig lid van de vereniging. Benieuwd welke verenigingen er in jouw studentenstad zijn? Check dan onze pagina met alle studentenverenigingen!

2. Hechte band

Tijdens de groentijd ga je een heleboel doen en ervaren wat je nergens anders meer mee gaat maken. Hierdoor bouw je met jouw lichting, in korte tijd, een hele hechte band op. Kort na de ontgroening vorm je (met een deel van jouw lichting) een club of verband waar je de rest van jouw studententijd mee optrekt. Dit is dan ook de basis voor veel vriendschappen die je de rest van je leven houdt!

3. Paklijst

Voordat de ontgroening begint, stuurt de vereniging een paklijst op naar de potentiële leden. Op deze lijst staan spullen die je moet aanschaffen voor de groentijd. Een tip: ga paklijsten niet oneindig lang ontcijferen. Meestal staan er expres spullen op die helemaal niet bestaan, moeilijk te krijgen zijn of meerdere dingen kunnen betekenen. Probeer wel om zoveel mogelijk spullen van de lijst mee te nemen, want er kunnen consequenties zijn als er items ontbreken!

4. Ontgroeningsrituelen

Hoewel elke vereniging haar eigen rituelen heeft, zijn er ook veel ontgroeningsrituelen die overal voorkomen. Zo moeten aspirant-leden tijdens de ontgroening vaak zoemen, smerige dingen eten, liedjes zingen, opdrachten uitvoeren en worden ze voortdurend voor lul gezet. Ook wordt vaak het slaapritme en eetpatroon verstoord en gelden er regels. Zo mogen aspirant-leden meestal niet roken, geen make-up dragen en zich minder wassen. Neem deze rituelen vooral niet te serieus! Voor je het weet sta je met de ontgroeningscommissie te drinken aan de bar. En ik beloof je: je gaat een toptijd tegemoet!

Twijfel jij nog om lid te worden? Wij schreven een hele uitgebreide pagina waarom je wel of niet lid moet worden bij een studentenvereniging. Handiggg!

Meer studentennieuws

studentenkamer
tv top 5
Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Delft Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden