← Terug naar overzicht

Klaar met studeren, now what!? (Interview) - Deel 1

Stel, het is gelukt. Je diploma is in the pocket, finally…! Wat nu? Verder studeren, werken, reizen of juist iets totaal anders? Ik ga op zoek naar afstudeerders met een bijzonder verhaal. Het eerste interview is met: Iris , reist de wereld over op haar eigen manier.

Welke studie(s) heb je gedaan? En waarom?

Ik ben begonnen aan een opleiding Wiskunde aan de Universiteit Leiden, maar ben na een jaar overgestapt op een studie Nederlandse taal en cultuur aan de Universiteit van Utrecht.

Hoe zag jouw studententijd eruit?

Ik schreef mij tijdens de UIT-week in bij boardsportvereniging SPIN en ben mee geweest op leuke wintersport en surftrips, onder andere naar Marokko. Iedere maandagavond was er een borrel in café de Flater aan de Oudegracht. Toevallig zaten er twee andere SPINners in mijn studiegroep, dat was dus heel erg gezellig! Ik ging nog geen jaar later ook in Utrecht wonen en mijn huisgenootjes zijn nog steeds hele goede vriendinnen, ook al wonen we nu allemaal ergens anders! Als ik terugdenk aan mijn studentenhuis dan denk ik aan feestjes, het park om de hoek en gezellige avondjes aan de keukentafel.

Heb je nog (bij)baantjes gehad?

Ik werkte in de horeca en al snel bleek het niet zo handig om in het weekend steeds naar huis af te reizen. Ik kwam via een studenten uitzendbureau terecht bij een baantje als tekstschrijver, met de focus op SEO schrijven. Dit kon ik vanuit huis doen en was makkelijk te combineren met studeren (en later reizen!)

Wat waren jouw plannen voor na je studie?

Ik wilde eigenlijk een master gaan doen na het behalen van mijn bachelorsdiploma, maar van dat idee stapte ik af tijdens mijn scriptie. Ik wist helemaal niet zeker of ik dieper in de wereld van de taalkunde wilde duiken of in het onderwijs wilde blijven hangen. Ik wilde heel graag meer van de wereld zien en ontdekken hoe ik paste in de arbeidsmarkt.

 


Wanneer kwam de keuze om te gaan reizen na je studie?

Omdat ik nog niet helemaal helder had welke master bij mij paste, besloot ik op zoek te gaan naar werk. Dat bleek echter niet zo makkelijk en daarom besloot ik een klein tripje te maken om een vriend te bezoeken in Cornwall (dit ligt in Zuid-West Engeland). Ik sliep in hostels en ontmoette allerlei verschillende backpackers die mij enthousiast maakte om te blijven en nog meer te reizen. Ik vond Cornwall echt prachtig, surfte veel en werkte op biologische boerderijen via WWOOF en Workaway om de kosten te drukken. Mijn tripje van een week duurde uiteindelijk zes weken. Toen besloot ik dat ik eigenlijk ook nog graag naar Azië wilde afreizen. Doorstuderen moet nog maar even wachten... ;)

Wat vonden je ouders van deze ‘carrierekeuze’?

Ze stonden niet direct te juichen, maar zagen ook dat ik heel erg veel leerde tijdens het reizen en bezig was om te ontdekken wat ik wilde. Eigenlijk was altijd het idee om wel nog te gaan studeren na mijn reis, maar inmiddels zijn we drie jaar verder en ik heb nu niet de intentie om ooit nog een masteropleiding te gaan beginnen.

Hoe kom je nu financieel rond?

Dat baantje, waar ik je net eerder over vertelde, doe ik nu nog steeds. Tijdens het reizen door budgetvriendelijke landen was dit voldoende. Inmiddels heb ik het plan om met mijn vriend een eco-plek op te zetten in Portugal. Momenteel woon ik nu in Nederland om flink te sparen. Mijn geld verdien ik door mijn werk als freelance tekstschrijver. Hier kom ik gemakkelijk van rond! 

Heb je ooit een keer spijt gehad van je keuze?

Zeker niet: ik heb juist mijn draai helemaal gevonden en raad iedereen aan om goed te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn en waar jouw talenten liggen. Uiteindelijk wil je je je leven op zo’n manier inrichten dat je je talenten kunt benutten en het leuk vindt wat je doet!

Hoe zit het met heimwee? 

Ik moet zeggen dat ik reizen zo leuk vond dat er eigenlijk weinig ruimte was om ‘thuis’ te missen. Inmiddels voelt Nederland ook niet per se heel erg meer als thuis, ik ben nu thuis waar ik mijn busje parkeer! ;)

 

Is er een plan B?

Ik heb geen uitgedachte plannen, maar mocht ik ooit van gedachten veranderen, kan ik altijd terugreizen naar Nederland en nog een opleiding oppakken.

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

Stap één is voldoende geld verdienen voor ons project. In 2018 gaan we die kant op en beginnen we met het herbouwen van de ruïne, het aanleggen van zonnepanelen en het slaan van een waterput. Een huis onder de zon en een eigen moestuin zijn al langere tijd een wens van mij.

Heb je nog tips voor studenten die ook willen gaan reizen?

Pas op: voor je het weet wil je ook een hippie-leven gaan leiden in het buitenland;)!

Wil je Iris blijven volgen? Check dan haar website 'theseaismycupoftea.nl'!

PS.: Ben jij of ken jij iemand met een bijzonder verhaal en wil je die delen? Stuur ons dan een mailtje!

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Delft Studentenstad!

Junior Content Creator worden

Like onze Facebookpagina! En blijf op de hoogte van alle studenten updates!

Meer studentennieuws

Instagram
Abonneren op