← Terug naar overzicht

Op jezelf wonen: het verschil tussen antikraak, studentenhuisvesters en de vrije sector

Wanneer je op jezelf gaat wonen, is het belangrijk om te weten wat de verschillen zijn tussen antikraakwoningen, huren bij een studentenhuisvester en particuliere woonruimtes. Antikraakwoningen zijn bijvoorbeeld erg goedkoop, terwijl er in de vrije sector veel kleine ruimtes voor hoge prijzen aangeboden worden. Wanneer je op de hoogte bent van dit soort voor- en nadelen, ben je helemaal up-to-date en goed voorbereid om op kamerjacht te gaan!

Antikraak

Antikraakwoningen zijn tijdelijke woonruimtes die je tegen zeer lage kosten kunt huren. Op deze manier kan je op veel verschillende, maar vooral ook bijzondere locaties wonen. Denk bijvoorbeeld aan oude schoolgebouwen, voormalige gemeentehuizen en prachtige monumentale panden. Een antikraakwoning heb je al vanaf €160,00 per maand. Daarnaast zijn de woonruimtes vaak erg riant in vergelijking tot andere studentenwoonruimtes. Door de lage kosten, het flexibele karakter van antikraak wonen en de riante, bijzondere locaties is antikraak wonen dus perfect voor studenten! Op onze woonpagina vind je ook het huidige antikraakaanbod in jouw studentenstad.

Studentenhuisvesters

Per regio zijn er verschillende studentenhuisvesters, zoals DUWO. Deze studentenhuisvesters bezitten woonruimtes die alleen aan studenten verhuurd worden. Je kunt hierbij denken aan campussen, studentenflats en sommige verenigingshuizen. Een voordeel van dit soort woonruimtes is dat je vaak erg gezellig met veel studenten in een pand of buurt woont. Maar dit kan ook meteen een nadeel zijn als je bijvoorbeeld de rust op wilt zoeken om te studeren. Qua prijs zijn studentenhuisvestingen vaak redelijk betaalbaar. Onzelfstandige kamers kosten tussen de €200,00 en €450,00 per maand en zelfstandige woonruimtes tussen de €400,00 en €600,00 per maand.

Vrije sector

Het aanbod in de vrije sector bestaat uit woningen die je van particuliere partijen huurt. In de vrije sector is er geen maximale huurprijs. In tegenstelling tot woningen van bijvoorbeeld woningcorporaties, waarbij de maximale kale huurprijs €710,68 per maand is. Om een huis van een woningcorporatie te huren heb je een vast inkomen nodig dat niet meer is dan €35.739,00 per jaar. Doordat er geen maximale huurprijs in de vrije sector geldt, zijn er veel huisjesmelkers. Deze huisjesmelkers verhuren woonruimtes voor belachelijk hoge prijzen. Dit gebeurt vaak in steden waar de vraag naar woonruimtes veel groter is dan het aanbod.

Nu je op de hoogte bent van alle voor- en nadelen, hoef jij alleen nog te kiezen welke optie het best bij jou past!

Meer studentennieuws

studentenkamer
tv top 5
Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Delft Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden