← Terug naar overzicht

5 tips om een essay te schrijven

Op de uni wordt je er mee doodgegooid en ook op de hogeschool is het geen vreemde: het essay. Het essay bestaat uit een inleiding, middenstuk en slot. Ook al klinkt dit makkelijk, het kan toch lastig zijn om dit op papier te zetten. Wij zetten daarom vijf tips voor jou op een rij om een uitmuntend essay te schrijven.

1. Verdiep je in het onderwerp

Het is belangrijk om je eerst in te lezen in het onderwerp. Op deze manier hoef je tijdens het schrijven niet steeds informatie op te zoeken. Dit werkt dus een stuk sneller. Gebruik hiervoor verschillende bronnen. Dan leer je het onderwerp vanuit verschillende perspectieven kennen.

2. Maak eerst een outline

Veel studenten denken dat het sneller gaat om meteen te beginnen met schrijven. Het tegenovergestelde is echter waar. Je geeft in de outline structuur aan jouw essay. Je schrijft bijvoorbeeld in steekwoorden wat er in de inleiding, het middenstuk en slot komt te staan. Op deze manier houd je overzicht en verloopt het schrijven vlekkeloos.

3. Schrijf de inleiding als laatst

Het is het beste om de inleiding pas te schrijven als de rest van je essay al klaar is. Dan weet je namelijk pas wat er écht in het middenstuk en de conclusie staat!

4. Let op je woordkeuze

Iedereen heeft een eigen schrijfstijl waarbij je vaak dezelfde woorden gebruikt. Probeer dit te vermijden door bijvoorbeeld synoniemen op te zoeken. Je kunt achteraf checken of je niet te vaak dezelfde woorden hebt gebruikt via de zoekoptie van Word.

5. Laat jezelf zien

In een essay staat jouw mening centraal. Laat deze daarom ook echt zien! Pas wel op met het gebruik van ‘ik’. Wanneer je dit teveel gebruikt, kan het namelijk egocentrisch overkomen.
 

Meer studentennieuws

studentenkamer
tv top 5
Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Delft Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden