← Terug naar overzicht

Dit kost je studentenleven!

Als je gaat studeren moet je veel keuzes maken. Welke vervolgopleiding kies je? Aan welke onderwijsinstelling en in welke stad ga je studeren? En blijf je thuis wonen of ga je op kamers? Voordat je deze beslissingen neemt, is het handig om te weten wat het studentenleven nou eigenlijk kost. Het Nibud deed hier in 2015 onderzoek naar en zette de gemiddelde uitgaven van een student op een rijtje.

Uitgaven

De grootste kostenposten voor studenten zijn het collegegeld en de huur voor een kamer. Als je op jezelf woont zijn er ook een hoop andere zaken zoals verzekeringen en levensonderhoud waar je financieel rekening mee moet houden. Volgens het Nibud (2015) zijn dit de gemiddelde uitgaven van een student per maand:

·       Huur (€366,00)

·       Boodschappen (€161,00)

·       Studieboeken en benodigdheden (€57,00)

·       Vervoer naast de studenten-OV (€55,00)

·       Ontspanning, uitgaan en sport (€144,00)

·       Kleding en schoenen (€47,00)

·       Zorgverzekering (€97,00)

·       Telefoon (€26,00)

Totaal: €953,00

Verzekeringen

Naast deze gemiddelde uitgaven is het ook raadzaam om een aantal verzekeringen af te sluiten. Vooral als je op jezelf woont, is het handig om een inboedelverzekering en aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Een inboedelverzekering heb je al voor een paar euro per maand en dekt schade door bijvoorbeeld brand of vernieling. Een aansprakelijkheidsverzekering dekt lichamelijk letsel of materiele schade die je aan anderen toebrengt.

Inkomsten

Als student heb je de mogelijkheid om geld te lenen van DUO tegen een aantrekkelijke rente. De meeste studenten hebben ook een bijbaan en krijgen met een beetje geluk een (kleine) bijdrage van de ouders. Je kunt soms van de overheid ook nog het een en ander ontvangen. Denk bijvoorbeeld aan zorgtoeslag en huurtoeslag. Deze toeslagen vergoeden in bepaalde situaties een deel van je zorg- en huurkosten. Wil je meer weten over wat studeren kost? Kijk dan eens op de website van het Nibud

Meer studentennieuws

studentenkamer
tv top 5
Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Delft Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden