← Terug naar overzicht

5 tips om de perfecte studie te kiezen

Bijna niemand in mijn omgeving koos in een keer de juiste studie. Zonde! Want het kost veel geld en tijd wanneer je aan de verkeerde studie begint. Ben jij op zoek naar een nieuwe bachelor- of masteropleiding? Lees dan snel onderstaande tips om in een keer de juiste studiekeuze te maken!

 1. Neem de tijd

Een studie kies je niet van de ene op de andere dag. Het is daarom belangrijk dat je de tijd neemt om je te verdiepen in verschillende vervolgopleidingen. Hoe meer tijd je hiervoor neemt, des te kleiner de kans is dat je een verkeerd besluit neemt.

2. Onderzoek welke studie bij je past

Begin bij de kern en onderzoek welke studie bij je past. Kijk bijvoorbeeld naar welke vakken je leuk vindt, in welke sector je zou willen werken en wat je belangrijk vindt. Praat hierover met mensen die dicht bij je staan zoals je familie en vrienden. Zij kennen je waarschijnlijk beter dan je denkt en kunnen meedenken over welke studie bij je past!

3. Verdiep je in de studie

Wanneer je een idee hebt van welke studies bij jou passen, is het tijd om je hierin te verdiepen. Google bijvoorbeeld de opleidingen, bezoek de open dagen en vraag extra informatie op. Als je, je echt wilt verdiepen in een studie is het ook heel leerzaam om een dag te proefstuderen. Op deze manier kom je in aanraking met de stof en proef je ook de sfeer van de onderwijsinstelling. Je krijgt dan een heel goed beeld van wat je tijdens de opleiding gaat doen en in welke omgeving je dat doet.

4. Vergelijk verschillende studies

Vergelijk de verschillende studies waar je, je in verdiept hebt. Zet bijvoorbeeld de voor- en nadelen op papier, maar denk ook na over het gevoel dat je bij de studies hebt. Het is namelijk ook belangrijk om je goed bij de studie en onderwijsinstelling te voelen om van je studie een succes te maken!

5. Hak de knoop door!

Blijf niet te lang te twijfelen en neem een besluit! Het lucht heel erg op en geeft je de mogelijkheid om uit te kijken naar je vervolgopleiding. (En misschien ook wel een nieuwe stad, vereniging en studentenhuis!)

Meer studentennieuws

zomerse recepten
Flatlay van een feesttafel met versieringen
Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Delft Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden