← Terug naar overzicht

Zo werkt het aflossen van je studieschuld!

De 24e van de maand is bij menig student bekend als de dag dat er weer bier gehaald kan worden. Tijdens je studententijd kan je volop genieten van je stufi, maar je moet er natuurlijk ook het een en ander voor je studie mee betalen. Maar hoe zit het nou met aflossen als je eenmaal afgestudeerd bent?

Aanloopfase studieschuld

Is in september 2016 je recht op studiefinanciering vervallen? Dan krijg je op 1 januari 2017 de hoogte van je studieschuld te weten. Op deze datum begint ook de aanloopfase. De aanloopfase is een periode van 2 jaar waarin je nog niet hoeft af te lossen, maar het wel mag.

Hoe eerder je schuldenvrij bent, hoe beter! Maar bedenk ook dat het hebben van wat spaarcenten ook erg verstandig is, voor het geval dat je onverwachte uitgaven hebt. Kijk dus goed naar jouw persoonlijke situatie!

Aflosfase studieschuld

Na de aanloopfase van 2 jaar begint de aflosfase. In deze fase ben je verplicht om maandelijks af te lossen. Een jaar voordat de aflosfase begint krijg je te horen hoeveel je maandelijks moet aflossen. Het bedrag dat je maandelijks moet aflossen wordt berekend op basis van jouw inkomen. Verdien je heel weinig of niks, dan hoef je ook niet veel af te lossen.

Het bedrag dat je moet aflossen bestaat uit het geld dat je hebt geleend van DUO plus de rente. De rente die DUO berekent wordt vastgezet op de dag dat jouw aflosfase begint en wordt voor 5 jaar vastgezet. Na 5 jaar krijg je een nieuw rentepercentage van DUO.

Eerder aflossen

Kan je financieel gezien eerder aflossen? Doe dit dan vooral! Door eerder af te lossen wordt je rentebedrag minder hoog, is je maandbedrag in de aflosfase lager en… ben je eerder klaar met aflossen!

Wil je meer informatie over het aflossen van je studieschuld? Kijk dan even op de website van het Nibud

Meer studentennieuws

zomerse recepten
Flatlay van een feesttafel met versieringen
Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Delft Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden