← Terug naar overzicht

Van een hogeschool naar de universiteit

Je bent bijna klaar met je hbo-opleiding, maar wat nu?! De mogelijkheden zijn eindeloos. Ik koos ervoor om de uitdaging aan te gaan en door te studeren aan de universiteit. Met mijn diploma Communicatie op zak koos ik voor het premasterprogramma Media & Journalistiek. Hoe mij dat afgaat lees je hieronder!

Koffie voor college

Ik ging van een relatief kleine en persoonlijke hogeschool in Leiden naar de Erasmus Universiteit in Rotterdam. De Universiteit heeft een campus met ongeveer 12 gebouwen. In Leiden keek ik in welke vleugel ik college had, nu kijk ik eerst in welk gebouw ik moet zijn. Inmiddels ben ik eraan gewend en loop ik, godzijdank, niet meer als een soort toerist met een plattegrond rond. De eerste NS-vertragingen heb ik al gehad en overleefd, maar ik mis het wel om binnen 5 minuten op mijn bestemming te zijn. Het enige voordeel aan de langere reistijd is dat ik na drie koppen koffie helemaal wakker ben en niet wegdommel tijdens college.

College op de universiteit

Eenmaal aangekomen bij college, merk ik het verschil tussen hbo en wo heel erg. Ik heb op de universiteit veel verplichte werkgroepen en verschrikkelijk veel deadlines. Het is elke week wel raak. Waar ik op het hbo een week voor mijn tentamens blokte, maak ik op het wo tussendoor veel opdrachten die ook de tentamenstof behandelen. Hierdoor merk ik wel dat ik de stof veel intensiever behandel dan op het hbo. Wat ik het meest mis aan het hbo is dat ik thuis de hoorcolleges terug kon kijken. Ik moet het nu doen met alleen de PowerPoints (en dan ben je snel uitgekeken kan ik je vertellen). Op sommige universiteiten kun je wel gewoon de hoorcolleges terugkijken. Ik heb dus gewoon dikke vette pech bij deze wo-opleiding.

Na hbo naar wo?

Ondanks dat ik mij nog in de beginfase van de premaster bevind, is het duidelijk een goede keuze geweest. De stof is moeilijker en ik heb meer tijd nodig om te studeren. Daartegenover staat dat ik nu al merk dat het een aanvulling is op mijn hbo-opleiding. Je gaat veel dieper op de stof in en bent vrijer in het geven van je mening. Ook is het een verrijking om in een andere stad te studeren met andere mensen om je heen. Je leert nieuwe plekken kennen en bevind je in een andere (leer)omgeving. Twijfel jij nog wat je na je hbo-opleiding wil gaan doen? Dan raad ik je zeker aan om is te kijken wat de mogelijkheden op de universiteit voor jou zijn!

Meer studentennieuws

studentenkamer
tv top 5
Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Delft Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden