← Terug naar overzicht

Een goed begin is het halve werk

Jullie kunnen me niet wijsmaken dat ik de enige ben die elk studiejaar weer allemaal dingen voorneem die ik dit jaar écht, heus, for real, ga doen en dan toch niet doe?  Herkenbaar? Lees dan snel verder, want ik heb mijn goede voornemens op een rijtje gezet! En het zijn echt een aantal dingen waar je je aan wilt houden.

1. Pen en papier meenemen

Goed, deze opgave klinkt niet zo lastig en al helemaal niet als je net van de middelbare school afkomt. Want daar zat je gewoon in de problemen als je dit niet deed.  Op het HBO of de Universiteit zit dit net even anders. Neem je geen pen en papier mee? Dan hoop ik dat je over een verdomd goed geheugen beschikt, want zodra je moet gaan leren voor je tentamens waren die aantekeningen toch wel handig geweest. Dus: schrijfsel en schrift standaard in de tas. Enne.. zie je het echt niet zitten een hele les mee te schrijven? Vraag dan heel lief aan het einde van de les of je een foto mag maken van de aantekeningen van je mede studenten. Heb je die ook weer in the pocket!

2. Planningen bijhouden

Nog een voornemen die niet lastig klinkt, maar het wél is! Hoe vaak komt het voor dat je tussendoor spontaan wordt gevraagd om iets leuks te gaan doen of dat je last minute wordt gebeld door je baas of je een shift kan draaien. Terwijl je eigenlijk had bedacht om te gaan studeren. Hmm… lastig! Maar blijf streng voor jezelf. Heb je bedacht om te gaan leren? Ga dit dan ook echt doen. Uit ervaring kan ik spreken dat overal ‘ja’ op zeggen niet de beste manier is om je studietijd vlekkeloos door te komen…

3. Naar alle colleges gaan

Ook hier kan ik uit ervaring spreken dat dit zeker in je voordeel kan werken tijdens de tentamens. Veel leraren vertellen tijdens de lessen al een beetje uit welke stof het tentamen zal bestaan, en hier en daar zullen ze ook een goede tip meegeven. Hoor je deze zin: “Lees dit stuk goed door voor het tentamen, wellicht dat hier iets over wordt gevraagd!”, dan weet je het al! Dus voortaan naar alle (oké, de belangrijke en vaak laatste) colleges gaan.

4. Op tijd beginnen met leren

Ah, deze is zo tricky! Na elke tentamenweek roep ik het weer: “vanaf nu ga ik écht een keer optijd beginnen met leren hoor”. Of het in die vier jaar dat ik studeer gelukt is? Ja! Toen ik de herkansing écht moest halen. Maar eigenlijk moet het me gewoon altijd lukken. Dus in het nieuwe (en tevens laatste) jaar wordt dit zeker een van mijn goede voornemens.

Heb jij nog goede voornemens dit jaar? Of ben jij een voorbeeld student en herken je je totaal niet in de bovenste punten? In dat geval... Teach me master! 

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Delft Studentenstad!

Junior Content Creator worden

Like onze Facebookpagina! En blijf op de hoogte van alle studenten updates!

Meer studentennieuws

Instagram
Abonneren op