U bent hier

Gezamenlijke of huisrekening openen

Als je op kamers gaat, of gaat samenwonen, komen er veel vaste lasten bij. Uitgaven zoals huur en de boodschappen ga je waarschijnlijk delen met je huisgenoten. Maar hoe doe je dit nou het gemakkelijkst? Open een gezamenlijke rekening!

Waarom is een gezamenlijke rekening handig?

Als je met iemand gaat samenwonen, dan zijn er veel kosten die je gaat delen. Denk bijvoorbeeld aan de huur, gas en licht, boodschappen en veel meer. Hoe zorg je dan dat iedereen hetzelfde betaald en dat dit op tijd wordt overgemaakt? Bij wie wordt het afgeschreven? Straks offer jij je op en dan maken jouw huisgenootjes het geld niet op tijd over. Sta je daar, zonder saldo bij de kassa… En daarom is het handig om een gezamenlijke rekening te hebben. Je opent een geheel nieuwe rekening waar iedereen hetzelfde geldbedrag naar over kan maken.

Tip: Spreek af met je huisgenoten hoeveel geld jullie overmaken en op welke datum het op de rekening moet staan. Of spreek af dat jullie een automatische overboeking instellen vanaf je eigen rekening naar de nieuwe gezamenlijke rekening.

Hoe open je een gezamenlijke rekening?

Je kunt bij bijna elke bank gemakkelijk een gezamenlijke rekening afsluiten. Er zijn – in tegenstelling tot je studentenrekening - wel wat kosten verbonden aan een gezamenlijke rekening, maar dit valt best mee.

Een gezamenlijke rekening kun je bij alle banken openen, ze bieden geen speciale alternatieven aan. Dus je kunt het beste bij je eigen bank gaan of bij een bank met het laagste tarief. Bij de meeste banken kan dit gewoon online. Je kunt via de site jezelf aanmelden, dan krijg je een stappenplan waar je al jullie gegevens in moet vullen en vervolgens moet je jezelf identificeren. Bij sommige banken moet je wel met zijn alle even langs, maar bij de meesten kun je het online doen. Als je de rekening aanvraagt kun je kiezen om meerdere rekeninghouders op te geven. Daarna kun je kiezen tussen een en/en rekening of een en/of rekening. Een en/en rekening is een rekening waarbij alle rekeninghouders toestemming moeten geven zodra iemand geld op wil nemen. Bij een en/of rekening kan elke rekeninghouder geld opnemen en storten. Uiteindelijk komt het rekeningnummer op naam van de rekeninghouders te staan en daar is dan de gezamenlijke rekening!

Kosten gezamenlijke rekening

Rond 20 euro per jaar kun je al een gezamenlijke rekening hebben met meerdere pasjes. Bij bankvergelijking kun je kijken wat je per bank ongeveer kwijt bent. Keuze gemaakt? Dan kun je de rekening online direct aanvragen! Je krijgt een geheel nieuw rekeningnummer. Hierbij kun je kiezen hoeveel pasjes je hieraan wil koppelen. Elk extra pasje kost wel meer geld, dus houdt hier rekening mee. Je kunt er ook voor kiezen om verschillende pincodes in te stellen en je kunt deze ook koppelen aan internetbankieren. Zo kun je alle uitgaves bijhouden. Dus: geld erop storten en alles is geregeld! Geen gezeur meer over geld.

Goede afspraken maken

Als je hebt gekozen om inderdaad die gezamenlijke rekening aan te vragen, dan moeten er afspraken worden gemaakt. Want wat mag er allemaal met dat gezamenlijke pasje worden betaald? Vind iedereen het prima als je alle boodschappen ervan doet? Inclusief die fles wijn en die broodjes die je eigenlijk zonder hun opeet? Of is het een beter idee dat als je iets koopt wat alleen voor jezelf is, ook echt zelf te betalen? Hier moeten duidelijke afspraken over zijn en ook regelmatig over overlegd worden. Zo kun je veel discussies voorkomen!

Voor -en nadelen van een gezamenlijke rekening

Voordelen:

  • Gemakkelijk alle uitgaven delen
  • Overzicht over alle uitgaven
  • Geen gezeur meer over geld verdelen

Nadelen:

  • Als iemand niet op tijd geld erop zet, is er niet genoeg geld voor de rekeningen
  • Alle rekeninghouders kunnen bij het geld

Toch niet zo’n fan van een gezamenlijke rekening?

Vind je het toch niet echt oké dat je huisgenootjes bij jouw geld kunnen? Dan zijn er ook nog andere oplossingen, je kunt bijvoorbeeld samen een excel bestand bijhouden, maar gelukkig zijn er ook handige appjes voor. Een heel handig alternatief is Tikkie of Wiebetaaltwat.

Met WieBetaaltWat kun je al je gezamenlijke uitgaven bekijken en alles gemakkelijk bijhouden. Je voert je uitgaven in en je bekijkt de balans van de groep. Zo kun je makkelijk berekenen wat wie nog aan wie moet betalen. Je moet alleen hier zelf nog wel de rekeningen betalen als je in de min staat.

Hopelijk zorgen deze tips ervoor dat je niet meer alle geldzaken uit hoeft te vechten. 

Lees ook

euro geld