Zo vind je een leuke kamer!
Ga je na de zomer studeren in een nieuwe stad ver bij je ouderlijk huis vandaan? Of ga je eindelijk op jezelf wonen? Dan is het tijd om op zoek te gaan naar een kamer. Maar hoe gaat dat eigenlijk in z'n werk? Wij hebben een vijf tips voor je op een rij gezet die ervoor gaan zorgen dat jij - met een beetje geluk - in een mum van tijd de perfecte kamer gaat vinden!
1. Meld je aan bij verschillende Facebookgroepen
Bij het zoeken van een kamer is Facebook je beste vriend, want hier kun je je aansluiten bij Facebookgroepen waar kamers geplaatst worden. Hier worden regelmatig kamers gedeeld door mensen die op zoek zijn naar een nieuw huisgenootje. Deze kamers komen vaak niet op websites te staan, omdat de huidige huurder van de kamer een nieuwe huurder kan aandragen bij de verhuurder. Zoek op Facebook naar groepen met namen als 'kamers in [naam van de stad]', 'huisgenoten gezocht in [naam van de stad]' en zoek vooral ook op Engelse groepen!
2. Plaats een leuk stukje met foto over jezelf op Facebook
Als jij een leuk, spontaan stukje tekst over jezelf schrijft met je hobby's en een grappig feitje over jezelf, dan hebben mensen gauw door wat voor persoon jij bent. Zo heb je een goede eerste indruk gemaakt bij de mensen waar jij waarschijnlijk óók mee in een huis zou kunnen wonen. Schrijf ook een oproepje waarin je vertelt naar wat voor soort kamer je op zoek bent, of je graag regelmatig met je huisgenoten zou willen eten en wat je budget is. Plaats dit stukje dan in een van de Facebookgroepen die ik in het punt hierboven heb beschreven, of vraag of je vrienden zo lief willen zijn om het bericht te delen!
3. Stop je geld in een aantal goede websites
Helaas kost het vaak geld om een account aan te maken op websites waar je kamers en/of studio's kan vinden. Of dan kun je de beschikbare kamers wel bekijken, maar niet reageren zonder te betalen. Het is handig om een klein onderzoekje te starten welke website het meeste aanbod heeft in jouw nieuwe studentenstad. In de ene stad wordt bijvoorbeeld Kamers.nl meer gebruikt dan Pararius. Heb je je aangemeld bij een aantal websites? Dan is de grootste tip: reageer zo snel mogelijk. Ben je echt serieus over het vinden van een kamer? Zet dan iedere ochtend je wekker rond 7 uur, zodat je de nieuwe lading aangeboden kamers direct kunt doorspitten naar de pareltjes. Zit er wat tussen? Bel direct! Mailen heeft vaak niet zoveel zin, omdat héél veel mensen mailen en jouw mailtje waarschijnlijk pas in de loop van de middag wordt gelezen.
4. Bezoek zo veel mogelijk hospiteeravonden
Misschien heb je via via een leuke kamer gevonden en ben je op slag verliefd. Je bent uitgenodigd voor de hospiteeravond, maar de kans is groot dat je niet de enige bent die is uitgenodigd voor deze avond. Zeker bij de grote studentenhuizen kun je wel rekenen op een groep van 20 mensen die óók verliefd zijn op die geweldige kamer. Dus spreid je kansen. Reageer zo vaak mogelijk, zo snél mogelijk en ga naar zoveel mogelijk hospiteeravonden. Laat je van je beste kant zien, dus ben jij bijvoorbeeld goed in bakken? Neem dan een zelfgebakken taart mee, want liefde gaat eigenlijk altijd door de maag...
5. Zoek een huisgenootje en huur een appartementje
Ken je nog wat andere mensen die naar dezelfde studentenstad verhuizen? Sla de handen ineen en ga samen een appartementje huren! Vaak betaal je dan veel minder dan wanneer je een aparte kamer in een studentenhuis huurt. Het is vaak gezelliger omdat je de mensen al kent, maar ook een stuk minder spannend als je voor het eerst uit huis gaat wonen. Het enige wat wel noodzakelijk is bij het huren van een appartement, is dat er vaak een ouder als garantsteller aangewezen moet worden. Kun je dit regelen met jouw ouders of de ouders van je aanstaande huisgenootjes, dan is dit een supertoffe oplossing!
Succes met het vinden van een kamer, en wees niet getreurd als het niet zo gauw gaat als jij zou willen. De perfecte kamer komt vanzelf!
Liefs, Rebecca