Skip to main content

Zo red jij binnen enkele klikken levens

Ben jij net 18 geworden? Dan zal je onlangs een brief hebben ontvangen over het onderwerp donorschap. Misschien is het nog een te-ver-van-je-bed-show maar een ding is duidelijk, er is namelijk een groot tekort aan donoren. Hoewel je de brief hebt gehad, wil ik je graag meenemen en vertellen over mijn ervaringen over donorschap.

Eerlijk is eerlijk, toen ik de brief kreeg toen ik net 18 was geworden heb ik er naar gekeken en gedacht, oké ik vul het later in. Nou niet dus! Er zijn vele manier waarop je kan donoren en om eerlijk te zijn, jij moet doen wat bij jou past. Alle beetjes helpen namelijk. Daarnaast moet jij het willen/doen omdat jij je daarbij goed voelt.

Wordt bloeddonor

Wanneer je geen naalden fobie  hebt, dan kan je bijvoorbeeld bloed/plasma donor worden. Ik moet eerlijk toegeven dat ik een behoorlijke naaldenfobie heb (lekker handig haha), maar na het zien van een fragment besloot ik het te proberen eerst bloed te doneren. Ik heb gekeken waar ik mij kon aanmelden, dit allemaal kon via de website van Sanquin. Na het aanmelden via de website heb ik thuis een brief ontvangen met daarbij horende info. Hierna kan je telefonisch een afspraak maken voor een intakegesprek en controle van je gezondheid. Voordat je bloed mag geven krijg je eerst een vragenlijst die je moet invullen. Deze vragen gaan bijvoorbeeld over of je onlangs nog op reis bent geweest. Hierna wordt het ijzergehalte en jouw bloeddruk opgemeten. Na het gesprek met de arts wordt er een monster afgenomen van jouw bloed. Dit is om te bepalen wat jouw bloedgroep is en scannen ze het bloed op eventuele ziektes. Als bloeddonor kan je drie keer per jaar worden opgeroepen. Bij mensen met bijvoorbeeld een zeldzame bloedgroep kan dit eventueel meer zijn. Wanneer je dan bloed mag gaan donoren zal het ongeveer een uur in beslag nemen. Na afloop van de afname staat de roze koeken te wachten(yum!). Met deze gift kan je al een groot verschil maken en is dit misschien ook een eerste stap iets te doen voor iemand. Want wat is nou die 3 uur per jaar?

Orgaandonor blijven

Toen ik 18 was heb ik een brief ontvangen over orgaandonorschap, hoewel ik het graag wilde doen was ik er nog niet aan toe om mij aan te melden. Het voelde een beetje vreemd om te tekenen om mijn organen aan iemand te geven. Natuurlijk is dit pas nadat jij genoeg kaartspelletjes heb gespeeld in het bejaardentehuis en rollatorraces ovder de gangen. Al met al hoeven we het niet zo zwaar te zien, want hoe mooi is het dat wij mensen kunnen helpen! Alle informatie over orgaandonorschap kun je vinden op donorregister. Nu de nieuwe donorwet is aangenomen is het natuurlijk ook wel noodzaak om orgaandonor te blijven ;)

Stamceldonor worden

Stamceldonatie is nog voor een groot deel onbekend in Nederland. Stamcellen maak je aan in je botten. De stamcellen zorgen ervoor dat je bloed wordt vernieuwd, wanneer je bijvoorbeeld de ziekte leukemie hebt heb jij nieuwe stamcellen nodig. Deze slaan het beste aan van een jonge donor. Door het fragment en mijn ervaring met bloeddonatie leek mij dit een mooie manier om wat terug te doen voor iemand. Zelf ben ik namelijk kwart indisch en is er een groot tekort aan mensen met verschillende achtergronden. Wanneer er bij een patiënt leukemie wordt geconstateerd is de kans 1 op 5 dat hij een match vindt binnen zijn familie, daarbuiten is de kans 1 op 50.000! Dat is een groot verschil en dat verschil hoop ik een klein beetje aan bij te dragen door mij aan te melden. Er is een kleine kans dat je wordt opgeroepen, zo kan het zijn dat je een aantal jaar in het systeem staat en niet wordt opgeroepen. De patient en de donor moeten namelijk hetzelfde type weefsel hebben. Dit wordt bepaald door je achtergrond (in mijn geval kwart indisch) en bloedgroep. Wanneer je je hebt aangemeld via de website van Matchis, krijg je een brief thuis gestuurd. Bij de brief zitten twee watten staafjes die je langs je wangslijmvlies moet halen gedurende een paar seconden. Dit herhaal je twee keer waarna je vervolgens de wattenstaafjes met de bijgevoegde envelop kan opsturen. Dit heb ik onlangs gedaan en sta ik ingeschreven in de databank. Het is nu een kwestie van afwachten tot ik iemand mag/kan helpen. Voor meer informatie over stamceldonatie kan je terecht op de website van Matchis of zijn er ook talloze filmpjes op youtube te vinden waarin haarfijn wordt uitgelegd hoe het in zijn werk gaat.

Mocht je nog vragen hebben over donorschap of wil je misschien meer weten over wat mij motiveerde? Mail mij dan gerust!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Delft Studentenstad

Delft biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Delftse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Delft.

Studeren in Delft

Ga jij studeren in Delft? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Delft

Ga je in Delft studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Delft en de beste studiegerelateerde stages? Heb je hulp nodig bij het maken van een cv?

Wonen in Delft

Ga je studeren in Delft? Dan wil je hier misschien ook wel wonen! Delft is een van de leukste studentensteden van Nederland.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Delft

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Delft Studentenstad.

Gezondheidszorg in Delft

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Delft staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.