Skip to main content

Zo maakt jouw kind de juiste studiekeuze

Het kiezen van een studie kan voor jouw kind voelen als een beslissend moment in het leven. De druk ligt hoog om een goede keuze te maken. In dit artikel lees je hoe jouw kind de juiste studiekeuze maakt en hoe jij hierbij kunt helpen.

Soort studie

Het is belangrijk om eerst te bepalen welk opleidingsniveau bij jouw kind past. Hbo-opleidingen hebben een beroepsgerichte oriëntatie. Wo-opleidingen zijn wetenschappelijk georiënteerd. De vooropleiding van een student hoeft niet te betekenen dat zij een bepaalde vervolgopleiding moeten doen.

Soms past hbo-onderwijs beter bij een vwo-student. Studenten met een havo-diploma kunnen na een bepaald traject ook een wo-opleiding volgen. Bijvoorbeeld als zij in één keer hun propedeuse halen of na de hbo-bachelor een schakeljaar volgen om een wo-master te doen. Er zijn genoeg mogelijkheden dus het is vooral belangrijk om te kijken wat voor soort studie het beste bij jouw kind past en hoe jullie daar naartoe kunnen werken. Lees ook het verschil tussen een bachelor, master en associate degree als je meer wilt weten over de verschillende opleidingsniveaus.

Oriënteren

De volgende stap is oriënteren. Dit kan bijvoorbeeld online op de website jouwstudie.nl. Als jouw kind nog alle opties openhoudt is het handig om een studiekeuzetest te doen. Bij deze test wordt er op basis van kwaliteiten en interesses bepaald welke beroepen bij jouw kind passen. Sommige studenten kunnen zich niet vinden in de beroepen die worden weergegeven in de resultaten. Het kan echter wel inzicht geven in welke sector goed bij jouw kind past.

Vervolgens kunnen sectoren die laag scoren worden weggestreept van de lijst van studiekeuzes. Dan kan er worden gekeken naar beroepen en opleidingen van de sectoren die overblijven. De nationale beroepengids heeft een overzicht met beroepen per sector. Het is verstandig als studenten een lijst maken met dingen die zij wel en niet willen in een toekomstige baan. Hierop kan bijvoorbeeld staan dat een hoog inkomen en vaste werktijden belangrijk zijn. Hierdoor kunnen bepaalde beroepen worden uitgesloten en wordt de lijst van keuzes steeds korter.

Vervolgens kan er op basis hiervan worden gezocht naar de passende opleidingen. Online zijn veel brochures en informatiefolders te vinden. Opleidingen met elkaar vergelijken helpt ook bij het uitsluiten van bepaalde opleidingen.

(Online) open dagen

Als de lijst is ingekort tot ongeveer 5 opleidingen, dan is het goed om (online) open dagen te bezoeken. Tijdens de open dagen kunnen aankomende studenten presentaties bezoeken, practica volgen en praten met docenten en huidige studenten. Ervaringen horen van de studenten geeft een realistischer beeld van de opleiding.

Proeflessen en meelopen

Soms weet jouw kind na een open dag al of het de juiste studie is, maar soms is het prettig om te zien hoe het er bij een studie aan toegaat. Bij veel opleidingen is het daarom ook mogelijk om een proefles te volgen of een dag mee te lopen. Bij het volgen van een proefles wordt er speciaal een les georganiseerd voor aankomende studenten. Tijdens een meeloopdag volgen aankomende studenten een willekeurig college van een van de huidige studenten. Het is bij sommige opleidingen ook mogelijk online mee te lopen, bijvoorbeeld via Snapchat. 

Ervaring van huidige studenten en beroepsbeoefenaars

Het is vaak ook mogelijk om na de open dag nog vragen te stellen aan huidige studenten. Op de opleidingspagina staat informatie over hoe er contact kan worden opgenomen met een huidige student. Er zijn ook Facebookpagina's om in contact te komen met studenten van een bepaalde opleiding.

Door in gesprek te gaan met iemand die het gewenste beroep uitoefent kan jouw kind ook inzicht krijgen in wat het toekomstige beroep precies inhoudt. Er zijn helaas geen speciale platformen hiervoor. Je kan wel in jouw omgeving navragen of iemand het beroep uitoefent en of diegene eventueel wat vragen van jouw kind wil beantwoorden. Ook kan jouw kind bijvoorbeeld via LinkedIn proberen om contact te krijgen met iemand uit het beroepenveld.

Studiekeuzegesprekken

Als jouw kind nog steeds geen studiekeuze heeft gemaakt of twijfelt, dan kunnen studiekeuzegesprekken helpen. Tijdens een studiekeuzegesprek gaan studenten in gesprek met een coach. De coach stelt gerichte vragen om aankomende studenten te helpen bij hun keuze. Sommige opleidingsinstituten organiseren deze gesprekken ook tijdens open dagen.

Als jouw kind een keuze heeft gemaakt voor een studie is het belangrijk om zo snel mogelijk de inschrijving te regelen en studiefinanciering aan te vragen. Ben je benieuwd wat jouw zoon of dochter verder te wachten staat? We hebben meerdere blogs geschreven voor ouders van (aankomende) studenten!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Delft Studentenstad

Delft biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Delftse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Delft.

Studeren in Delft

Ga jij studeren in Delft? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Delft

Ga je in Delft studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Delft en de beste studiegerelateerde stages? Heb je hulp nodig bij het maken van een cv?

Wonen in Delft

Ga je studeren in Delft? Dan wil je hier misschien ook wel wonen! Delft is een van de leukste studentensteden van Nederland.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Delft

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Delft Studentenstad.

Gezondheidszorg in Delft

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Delft staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.