Skip to main content

Zo bereid je je voor op tentamens

Het voelt misschien als een eeuwigheid, maar het schooljaar is pas net begonnen. Dit betekent ook dat het niet lang meer duurt voor de eerste ronde tentamens van dit schooljaar eraan zitten te komen. Maar hoe pak je dat aan en welke aanpak past het beste bij jou? Gebruik jij voor het studeren je laptop of blijft alles beter hangen als je het echt zelf opschrijft? In deze blog vertel ik je over mijn tips hoe je je het beste kunt voorbereiden op tentamens. 

Ga naar alle colleges

Misschien denk je nu: Well, duh. Maar door er altijd te zijn, zeker bij de vakken waarvan je weet dat het tentamen pittig wordt, maak je de grootste kans om je tentamen te halen. Als je dan later het boek openslaat, heb je een grote kans dat je nog heel veel weet, omdat dingen nou eenmaal beter blijven hangen als je het hoort dan wanneer je het leest. Schrijf tijdens de colleges aantekeningen op, zo wordt het dubbel geregistreerd in je brein. 

Maak het leuk voor jezelf

Want waarom zou je saaie schriften kopen, als je ook leuke schriften kunt aanschaffen, want dat maakt het schrijven zoveel leuker. Maak het helemaal een feestje door pennen te kopen die heerlijk schrijven, wat leuke fineliners in fijne kleurtjes en uiteraard markers. Tegenwoordig kun je overal terecht voor schriften met leuke printjes. Ik schreef eerder een blog over leuke schoolartikelen, dus het scoren van leuke spulletjes moet wel goedkomen! 

Planning maken

Vaak krijg je aan het begin van het vak een overzicht met alle weken. Hierin staat wanneer je wat moet doen en wanneer je wat gelezen moet hebben. Maak met deze informatie een planning. Ik maak de planning zelf nooit superstrak, omdat er altijd wel andere vakken zijn die tussendoor komen en dan loop ik gelijk achter met m'n planning. Dus neem ruim de tijd overal voor en begin al gelijk vanaf de tweede week met leren. Vind je het lastig om te plannen? Lees dan deze blog over hoe je leert plannen!

Maak een to-do-lijst

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar het afstrepen van punten op mijn to-do-lijst vind ik puur geluk. Dus mijn absolute tip: maak een to do lijst met alle dingen die je de komende weken moet doen. Schrijf ze lekker uitgebreid uit zodat je elke dag een aantal dingen kunt wegstrepen en dus iedere dag een aantal geluksmomentjes hebt. 

Schrijf je eigen samenvattingen

Tegenwoordig kun je ook online samenvattingen aanschaffen, maar het is het verstandigste om je eigen samenvattingen te schrijven. Zo kun je tijdens het lezen van het boek dingen overslaan die je al weet en dingen die je lastig vindt wat uitgebreider beschrijven. Daarnaast heb je dan ook gelijk je boek gelezen en dus ook geleerd. 

Heb jij nog tips voor andere studenten voor hoe je het beste kunt leren voor tentamens? Laat het weten!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Delft Studentenstad

Delft biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Delftse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Delft.

Studeren in Delft

Ga jij studeren in Delft? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Delft

Ga je in Delft studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Delft en de beste studiegerelateerde stages? Heb je hulp nodig bij het maken van een cv?

Wonen in Delft

Ga je studeren in Delft? Dan wil je hier misschien ook wel wonen! Delft is een van de leukste studentensteden van Nederland.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Delft

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Delft Studentenstad.

Gezondheidszorg in Delft

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Delft staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.