Skip to main content

Zo begin jij goed de zomertijd!

27 maart gaat de zomertijd weer in. Sommige mensen hebben veel last van het wisselen van de wintertijd naar de zomertijd. Daarom lees je hier tips om goed de zomertijd in te gaan.

Wat is het nut van de zomertijd?

Het doel van de zomertijd is dat het noordelijk halfrond hierdoor langer gebruik maakt van het daglicht. Door de zomertijd wordt het aantal uren dat het licht is in het voorjaar langer. Zo kunnen de meeste mensen nog genieten van het daglicht nadat ze klaar zijn met hun werkdag. Dit is alleen het geval als je overdag werkt. Ondanks dat het zomertijd heet, betekent het niet dat het op 27 maart al zomer is. Het is namelijk nog lente. Het zomerseizoen start dit jaar op 21 juni.

Ezelbruggetjes

Vergeet je ook steeds wanneer de klok vooruit gaat en wanneer achteruit? Dan ben je niet de enige. Hieronder lees je een aantal ezelsbruggetjes om het voortaan te onthouden:

  • De klok gaat in de zomer mee met de temperatuur. De temperatuur gaat omhoog, oftewel vooruit.
  • Een uurtje erbij brengt de zomer dichterbij.
  • In het VOORjaar gaat de klok VOORuit.
  • Klok gaat naar de zomer toe.

Voordelen van de zomertijd

Naast dat de dagen langer zijn, kan je lichaam vanaf maart weer vitamine D opnemen uit de zon. Van maart t/m september staat de zon hier hoog genoeg voor. In de andere maanden staat de zon te laag. Tijdens deze maanden moet je gebruik maken van je opslag vitamine D die je aanmaakt in de andere maanden. Als je te weinig in de zon bent in de maanden maart t/m september heb je een grotere kans op een tekort aan vitamine D. Ga minimaal 15 minuten per dag overdag naar buiten met ontblote handen en gezicht. Zo bouw je een goede opslag van vitamine D op. Als je een tekort hebt aan vitamine D voel jij je onder andere vermoeid en lusteloos. Maar smeer je wel goed in met zonnebrand als dat nodig is. Een ander groot voordeel is dat je door de zomertijd weer vroeger kunt gaan hardlopen of buiten sporten in het zonlicht! Hiervan krijg je ook meer energie.

Tips om minder last te hebben van de wisseling van de wintertijd naar de zomertijd

Sommige mensen hebben bij de start van de zomertijd het gevoel dat ze een jetlag hebben. Je kunt een aantal dingen doen om de kans hierop te verkleinen.

  • Slaap bij het overgaan van de winter- naar zomertijd evenveel uren zoals je normaal doet.
    Doordat de nacht een uurtje korter is slaap je minder als je op hetzelfde tijdstip als normaal gaat slapen en opstaat. Blijf daarom een uurtje langer liggen. Beperk dit tot een uur of 1,5 uur. Als je te lang blijft liggen kan je juist slaperig worden.
  • Ga de eerste paar dagen na het wisselen van de wintertijd naar de zomertijd iets eerder naar bed.
    Als je veel last hebt van de wisseling kan dit helpen. Ga eerst een uur eerder naar bed en beperk de tijd dat je eerder naar bed gaat elke dag iets meer. Zo raak je langzaam gewend aan de zomertijd.
  • Gebruik een speciale lichtlamp.
    Een wake up lamp helpt je om natuurlijker op te staan.
  • Ga, nadat je opstaat, in de zon zitten.
    Als je in het donker blijft zitten raak je vermoeid, omdat je hierdoor het slaaphormoon melatonine aanmaakt.

De lente is ook een ideaal moment om je tuin zomerproof te maken. Zo kan je goed genieten van de zon in je tuin en verklein je de kans op een tekort aan vitamine D. Lees voor tips de blog 'Zomer komt eraan: tuin zomerproof maken'.

BeantwoordenDoorsturen

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Delft Studentenstad

Delft biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Delftse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Delft.

Studeren in Delft

Ga jij studeren in Delft? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Delft

Ga je in Delft studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Delft en de beste studiegerelateerde stages? Heb je hulp nodig bij het maken van een cv?

Wonen in Delft

Ga je studeren in Delft? Dan wil je hier misschien ook wel wonen! Delft is een van de leukste studentensteden van Nederland.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Delft

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Delft Studentenstad.

Gezondheidszorg in Delft

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Delft staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.