Skip to main content

Wat moet je weten voor je motorrijbewijs?

Wil jij binnenkort je motorrijbewijs gaan halen, maar heb je hier nog een aantal vragen over? Geen zorgen! In deze blog vind je alles wat je moet weten voor het halen van je motorrijbewijs. Het is namelijk handig om van tevoren op de hoogte te zijn van alle informatie zodat je niet tegen verrassingen aanloopt. Het halen en hebben van je motorrijbewijs moet namelijk leuk zijn en het moet geen stress opleveren. Lees gauw verder om over 6 punten te lezen die je moet weten voor het halen van je motorrijbewijs.

1. Theorie-examen

Om je motorrijbewijs te behalen, moet je eerst een theorie-examen halen. Je theorie-examen kun je gemakkelijk afnemen bij het CBR. Tijdens dit examen moet je laten zien dat je alle nodige regels kent en je beschikt over verkeersinzicht. Dit examen is vergelijkbaar als een theorie-examen voor je autorijbewijs. Je moet minimaal 17 jaar oud zijn om jouw theorie-examen te doen.

2. Gezondheidsverklaring

In Nederland is het belangrijk dat men gezond is voordat ze deelnemen aan het verkeer op een motor. Daarom moet je voorafgaand aan je praktijkexamen een gezondheidsverklaring afleggen. Deze moet je zelf invullen en inleveren bij het CBR. Hier wordt gecheckt of je lichamelijk en geestelijk gezond genoeg bent om je motorrijbewijs te halen. 

3. Motorrijlessen

Om uiteindelijk jouw praktijkexamen voor je motorrijbewijs te halen, is het zeer aangeraden om motorrijlessen te nemen. Zo kun je op een rustig tempo en in een veilige omgeving oefenen en je comfortabel voelen op een motor. Welke leeftijd je minimaal moet hebben om te beginnen met lessen, hangt af van de zwaarte van de motor. Bij een lichte motor (A1) mag je beginnen op je 17e, bij een middelzware motor (A2) op je 19e en bij een zware (A) pas vanaf je 21e. Zorg ervoor dat je de beste motorrijschool Delft zoekt voor jou, qua lesmomenten, prijzen en locatie. 

4. Praktijkexamen

Als je genoeg tijd hebt gestoken in je lessen, is het tijd voor je praktijkexamen. Er zijn twee verschillende praktijkexamens die je moet afleggen. Het eerste is het motorexamen voertuigbeheersing, waar je zeven oefeningen moet doen die te maken hebben met de motorbeheersing. Het tweede examen is het motorexamen verkeersdeelneming, waar je ook echt deel moet gaan nemen in het verkeer. Ook bij het examen is jouw leeftijd weer belangrijk. Bij een lichte motor (A1) mag je een examen doen op je 18e, bij een middelzware motor (A2) op je 20e en bij een zware (A) pas vanaf je 21e.

5. Je rijbewijs aanvragen

Als jij je motorrijles Delft en al je examens gehaald hebt, moet je niet vergeten om zelf je motorrijbewijs aan te vragen en op te halen. Dit gaat helaas niet automatisch. Het aanvragen doe je gemakkelijk bij je eigen gemeente. 

6. De kosten van een rijbewijs

De kosten van het halen van je rijbewijs verschillen per rijschool. De hoeveelheid, lengte en prijs van rijlessen kunnen namelijk erg uiteen lopen. Doe hier onderzoek naar. Verder kost het theorie-examen bij het CBR €41,-, de gezondheidsverklaring ook nog eens €41,-. Het praktijkexamen voertuigbeheersing kost bij het CBR €73,- en het examen verkeersdeelneming €129,50. Soms bieden rijscholen aanbiedingen of pakketten aan voor de kosten van het CBR. Het aanvragen van je rijbewijs kost uiteindelijk ook nog geld, hoeveel hangt af van de gemeente. 

Rijschool Gul al meer dan 10 jaar gespecialiseerd in autorijlessen en motorrijlessen in Delft. 

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Delft Studentenstad

Delft biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Delftse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Delft.

Studeren in Delft

Ga jij studeren in Delft? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Delft

Ga je in Delft studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Delft en de beste studiegerelateerde stages? Heb je hulp nodig bij het maken van een cv?

Wonen in Delft

Ga je studeren in Delft? Dan wil je hier misschien ook wel wonen! Delft is een van de leukste studentensteden van Nederland.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Delft

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Delft Studentenstad.

Gezondheidszorg in Delft

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Delft staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.