Skip to main content

Wat jij moet weten bij de aanschaf van een auto

Stel jij wilt een auto kopen. Dan denk jij vast aan het kiezen van een nieuwe of een tweedehandse auto, welk merk, welke kleur en welke grootte van de auto. Dat zijn zeker belangrijke dingen bij de keuze van een auto. Toch zijn er nog een aantal zaken die belangrijk zijn om uit te zoeken. Er zijn een aantal kosten die bij een auto erbij komen. Zo moet je denken aan een WA verzekering, de brandstof, wegenbelasting en de APK. In deze blog heb ik op een rijtje gezet waar jij rekening mee moet houden en hoe jij hier op kunt besparen.

WA verzekering

Als jij nooit een auto hebt gehad, kan het best zijn dat jij hier nog nooit van hebt gehoord. Een WA verzekering is een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering speciaal voor automobilisten. Als jij een auto hebt, ben je verplicht om deze verzekering af te sluiten. Door de WA verzekering ben je verzekerd als je schade met jouw auto bij een ander veroorzaakt. De hoogte van de premie van de wa verzekering is onder andere afhankelijk van je aantal schadevrije jaren en het aantal km's dat jij ongeveer per jaar rijdt. Er zijn veel verschillende autoverzekeraars die andere prijzen hanteren. Wees daarom slim en bespaar op jouw autoverzekering. Via de poliswijzer kan je snel ontdekken welke WA verzekering voor jou het meest voordelig is. Houd hierbij ook rekening met de verschillende dekkingen.

Brandstof

Bij de keuze van een auto is het goed om na te denken over de keuze voor een auto die rijdt op euro95, diesel of LPG. Euro95 is namelijk duurder dan diesel en LPG. De prijzen verschillen echter per land. Er zijn ook verschillende manieren om te besparen op deze kosten door uit te rollen in plaats van hard remmen en gebruik te maken van de cruise control.

Wegenbelasting

De hoogte van de wegenbelasting die jij moet betalen, hangt af van de soort auto. Zo moet je voor bepaalde dieselauto's, een fijnstoftoeslag betalen op de motorrijtuigenbelasting. Op de website van de Belastingdienst kan je uitrekenen wat jij moet gaan betalen. Als jij een benzineauto hebt met een CO2 uitstoot tot maximaal 110 gram per kilometer betaal je geen wegenbelasting. 

Algemene Periodieke Keuring (APK)

Ook de APK van je auto is verplicht in Nederland. De eerste APK vindt plaats drie of vier jaar nadat er voor het eerst mee is gereden. Dit is afhankelijk van de soort auto. Zo moet een dieselauto na 3 jaar voor de eerste APK en vindt de APK daarna elk jaar plaats. Een benzineauto moet na 4 jaar de eerste PKA, daarna eens per twee jaar en daarna elk jaar. Als de auto toegelaten is voor 2005, gelden er weer andere regels. Je kunt onder andere besparen op je APK door de keuze van de garage en zelf van tevoren je auto na te lopen. Zo kun je kleine dingen mogelijk zelf oplossen.

Door goed na te denken over deze bovenstaande kosten, kan je een overweging maken wat voor auto het beste bij jouw wensen past. Heb je je rijbewijs nog niet gehaald? Hier lees je alles over jouw rijbewijs!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Delft Studentenstad

Delft biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Delftse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Delft.

Studeren in Delft

Ga jij studeren in Delft? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Delft

Ga je in Delft studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Delft en de beste studiegerelateerde stages? Heb je hulp nodig bij het maken van een cv?

Wonen in Delft

Ga je studeren in Delft? Dan wil je hier misschien ook wel wonen! Delft is een van de leukste studentensteden van Nederland.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Delft

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Delft Studentenstad.

Gezondheidszorg in Delft

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Delft staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.