Skip to main content

Wat als je tijdens je studie een vak maar niet haalt?

Als je van de middelbare school naar het hbo of wo gaat, is het soms best pittig. Je hoort opeens termen voorbijkomen die je nog nooit hebt gehoord en bij sommige vakken lukt het maar niet om de stof onder de knie te krijgen. Wat gebeurt er als je tijdens je studie een vak maar niet haalt?

Studiepunten

Studiepunten zijn heel erg belangrijk tijdens je studie. Als je een vak afsluit met een voldoende, krijg je hier een studiepunt voor. Een studiepunt staat voor 28 uur studeren. Vakken die meer tijd kosten, hebben meer studiepunten. Je eerste jaar van het hbo of wo is het propedeusejaar. Voor je propedeuse kan je 60 punten halen, maar het is meestal verplicht om er minimaal 45 of 50 te halen in het eerste jaar. Als je dit niet haalt, dan krijg je een negatief bindend studieadvies (BSA) en dan mag je niet verder met je studie. Bij mijn studie waren vakken meestal 2 of 3 punten, dus dan mag je ongeveer 4 vakken missen om over te gaan naar het volgende jaar. Bij de meeste studies moet je alle 60 punten maximaal in het tweede jaar hebben gehaald om door te mogen studeren. Je moet er dus voor zorgen dat je het vak waar je steeds geen voldoende voor haalt, in het tweede collegejaar op zijn laatst haalt. Lukt dit niet, dan moet je meestal stoppen met de opleiding en dat is natuurlijk hartstikke zonde. Bij mijn studie is deze regel nu afgeschaft en mag je de gehele studie over de overige 10 punten van je propedeuse doen. Toch raad ik aan om zo snel mogelijk je propedeuse af te ronden, omdat je soms in hogere jaren vakken of stages niet mag volgen als je jouw propedeuse nog niet hebt. Wij schreven daarom eerder een blog met tips om je propedeuse in een keer te halen.

Hoofdfase

Tijdens de hoofdfase kun je ook 60 punten per jaar halen, maar hier zijn de consequenties wat milder. Als je te weinig punten haalt, dan loop je studievertraging op maar dan hoef je niet te stoppen. Maar wat als je hier een vak maar niet haalt? Elke studie heeft wel van dat soort vakken… Die vakken waar bijna iedereen moeite mee heeft. Zo heb ik zelf een vak waarbij iedereen structureel de eerste kans verpest. Holy herkansingen, deze zorgen ervoor dat ik het nog een keer mag proberen het volgende blok. Maar wat als je het dan weer niet haalt? 

Dan moet je wachten tot volgend jaar en krijg je weer twee kansen. Dit is nog niet direct een ramp, maar bij sommige vakken is het zo dat je een ander vak niet mag volgen als je een eerder vak nog niet hebt afgerond. Dit is natuurlijk een probleem, want zo loop je nog meer studievertraging op. Maar niet getreurd, uiteindelijk kom je er wel!

Middelbare school vs. hogeschool en universiteit

Als je van de middelbare school naar het hbo of de universiteit gaat, zijn er nog veel meer veranderingen waar je rekening mee moet houden. Wij schreven daarom deze blogs met handige tips als je na de middelbare school gaat studeren:

Wil je tijdens je studententijd niks missen van het studentenleven in Studentensteden? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Je ontvangt dan maandelijks een mail met toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Delft Studentenstad

Delft biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Delftse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Delft.

Studeren in Delft

Ga jij studeren in Delft? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Delft

Ga je in Delft studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Delft en de beste studiegerelateerde stages? Heb je hulp nodig bij het maken van een cv?

Wonen in Delft

Ga je studeren in Delft? Dan wil je hier misschien ook wel wonen! Delft is een van de leukste studentensteden van Nederland.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Delft

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Delft Studentenstad.

Gezondheidszorg in Delft

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Delft staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.