Skip to main content

Waarom is ergonomie belangrijk bij het kiezen van een studiebureau?

Ergonomisch werken is een term die je steeds vaker voorbij ziet komen en ook een stuk belangrijker is dan je je vaak beseft. Niet alleen tijdens het werken moet je hier rekening mee houden, maar ook tijdens het studeren. We gaan je vertellen waarom ergonomie zo’n veelbesproken onderwerp is bij het kiezen van een studiebureau!

Wat is een ergonomische studieplek?

Met een ergonomische studeerplek bedoelen we het aanpassen van de plek waar je studeert om dit op een goede manier te kunnen doen. Deze manier van studeren zorgt ervoor dat je gezondheid, veiligheid en productiviteit wordt bevorderd.  Wanneer je een ergonomische studieplek gaat inrichten, moet je rekening houden met verschillende aspecten. Het voornaamste doel is dat je kunt zitten in de juiste houding, waardoor de kans op lichamelijke klachten ook een stuk minder wordt. Dit kun je bijvoorbeeld al bereiken met een goed bureau en comfortabele bureaustoel. Zo kun je zit sta bureaus instellen in hoogte, zodat je hem kunt aanpassen naar de hoogte die voor jou het beste is. 

Waarom is een ergonomische studeerplek zo belangrijk?

Als je studeert, breng je vaak veel uren achter elkaar aan een bureau door. Wanneer dit bureau te laag of juist te hoog is, zal je hier niet comfortabel aan kunnen zitten en een houding aan gaan nemen die niet goed is voor je rug. Deze verkeerde zithouding kan veel lichamelijke gevolgen hebben, zoals nek- of rugklachten, maar kan ook resulteren in vermoeidheid en verminderde concentratie. Dit heb je wel echt nodig tijdens het studeren en kun je beter proberen te voorkomen door een ergonomische studieplek te creëren.

Hoe richt je een ergonomische studeerplek in?

Een ergonomische werkplek begint bij een goed bureau en een goede bureaustoel. Er zijn zowel online als offline een prachtig aanbod bureaus te vinden. Het is hierbij belangrijk dat je ze beide geheel kunt afstellen naar jouw voorkeur. Het instellen van een ergonomische werkplek begint dan ook bij de bureaustoel. Let op dat de zitdiepte goed is, de holling van je rug ondersteund wordt en dat je heupen net iets hoger zitten dan je knieën en je bovenbenen bijna horizontaal zijn. Zo zul je ontspannen aan je bureau kunnen zitten. Maar ook het bureau moet je afstellen. De bovenkant van je bureau zou gelijk moeten zijn aan de bovenkant van je armsteunen. Werk je juist staand? Dan is de perfecte hoogte van het bureau op ellebooghoogte.

Tijdens het studeren

Tijdens het studeren zul je veel geconcentreerd zitten lezen, maar ook wordt er veel op een computer of laptop gewerkt. Zorg dat je beeldscherm goed gepositioneerd is, zodat de bovenkant van het beeldscherm op ooghoogte staat. Een laptop kun je dan ook in een laptophouder plaatsen om dit te bereiken. Vergeet tot slot niet om regelmatig pauze te houden en even van je bureau weg te lopen. Zo zorg je ervoor dat je lichaam in beweging blijft en zorg je dat je tussendoor kunt ontspannen. Als je een sta-zit bureau hebt, is het ook slim om regelmatig tussen zitten en staan af te wisselen. Succes!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Delft Studentenstad

Delft biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Delftse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Delft.

Studeren in Delft

Ga jij studeren in Delft? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Delft

Ga je in Delft studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Delft en de beste studiegerelateerde stages? Heb je hulp nodig bij het maken van een cv?

Wonen in Delft

Ga je studeren in Delft? Dan wil je hier misschien ook wel wonen! Delft is een van de leukste studentensteden van Nederland.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Delft

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Delft Studentenstad.

Gezondheidszorg in Delft

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Delft staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.