Skip to main content

Voordelen van lid zijn bij een studievereniging

Een studievereniging wordt soms verward met een studentenvereniging, terwijl dit twee verschillende dingen zijn. Bij een studentenvereniging staat gezelligheid vaak voorop en er kunnen studenten van allerlei verschillende opleidingen lid worden. Bij een studievereniging worden studiegerichte activiteiten gecombineerd met gezelligheid. Van een studievereniging kunnen alleen studenten lid worden die dezelfde studie of afstudeerrichting volgen kunnen lid worden van een studie. Er zijn ook een aantal studieverenigingen voor studenten van dezelfde faculteit. Lid zijn bij een studievereniging kan veel voordelen hebben.

Lid versus bestuurslid

Iedereen van dezelfde studie of faculteit mag lid worden van de studievereniging. Studenten die meer betrokken willen zijn kunnen ook bestuurslid worden. Sommige studieverenigingen hebben ook commissies om lid van te worden. Zo zijn er borrelcommissies, educatiecommissies en loopbaancommissies. Bestuurs- en commissieleden besteden een vastgesteld aantal uur per week aan activiteiten voor de vereniging. Dit geeft studenten de mogelijkheid om ervaring op te doen en extra activiteiten aan hun cv toe te voegen. Bestuur- of commissieleden ontvangen soms ook een vergoeding. Meestal valt dit onder een vrijwilligersvergoeding en hoeft er geen belasting over worden betaald.

Bestuursjaar

Bij sommige studieverenigingen is het mogelijk om een fulltime bestuursjaar te doen. Tijdens dit bestuursjaar wordt er geen onderwijs gevolgd. Er wordt volledig gefocust op het besturen van de studievereniging. Dit doen meerdere studenten samen. Tijdens een bestuursjaar kunnen studenten nog meer leren over het reilen en zeilen van een organisatie. Bovendien doen ze al wat ervaring op in een besturende functie, wat handig kan zijn voor later. Bij veel verenigingen zijn er regelingen voor fulltime bestuursleden, zodat zij hun studie kunnen betalen. Een fulltime bestuursjaar betekent namelijk dat de student een jaar vertraging oploopt en dus een jaar extra collegegeld moet betalen.

Ontwikkelen van competenties

Tijdens de opleiding moet er gewerkt worden aan een aantal vastgestelde competenties. Als jouw kind lid is van een studievereniging kan er nog meer worden geoefend worden met deze competenties. Er wordt ook gewerkt aan competenties die niet worden geleerd tijdens de studie, zoals netwerken. Studenten die deel zijn van het bestuur of een commissie kunnen daarnaast leren over onderhandelen, acquireren en organiseren. Er zijn ook studieverenigingen die trainingen voor vaardigheden organiseren.

Verbreden van kennis

Studieverenigingen bieden vaak ook activiteiten aan die de kennis verbreden. Denk aan de lezing van een professional of trainingen over studiegerelateerde onderwerpen. Sommige studieverenigingen organiseren ook bedrijfsbezoeken om meer te leren over de praktijk van de sector. Dit wordt meestal in combinatie met een netwerkborrel gedaan. Hierdoor kunnen studenten tegelijkertijd hun netwerk vergroten.

Netwerken

Tijdens de opleiding leren veel studenten vooral studenten van hetzelfde studiejaar kennen. Bij een studievereniging maken studenten makkelijker kennis met studenten van andere studiejaren. Een groot netwerk kan veel voordelen hebben. Het kan bijvoorbeeld het vinden van een stage vergemakkelijken. Studenten kunnen ook leren van de ervaring van studenten uit een hoger studiejaar. Zo kan jouw kind bijvoorbeeld leren voor welke specifieke tentamens extra moet worden geleerd. Jouw kind kan bij ouderejaars ook informatie inwinnen over de verschillende afstudeerrichtingen. Dit kan ervoor zorgen dat studenten hier een betere keuze in maken. Bovendien is het goed voor het ontwikkelen van communicatieve vaardigheden om met veel verschillende mensen om te gaan.

Beurs

Door lid te zijn bij een studievereniging hebben studenten een grotere kans om in aanmerking te komen voor een beurs. Het laat zien dat jouw kind veel bezig is met zelfontwikkeling. Voor sommige beurzen is het zelfs een voorwaarde om extra curriculaire activiteiten te hebben gedaan.

Toekomstige carrière

Werkgevers vinden het meestal een pluspunt als studenten extra curriculaire activiteiten hebben gedaan naast de studie. Hierdoor kan het ervoor zorgen dat jouw kind sneller wordt aangenomen voor een (bij)baan of stage.

Lid worden van een studievereniging

De studievereniging is vaak goed zichtbaar tijdens de introductie van de opleiding. Jouw kind kan zich dan meteen inschrijven, maar meestal kan dit ook later. De activiteiten die een studievereniging organiseert, zijn meestal niet verplicht. Het is daarom mogelijk om als student zowel bij een studievereniging als een studentenvereniging lid te zijn. Er zijn verschillende soorten studentenverenigingen. Voor elke student is er daarom wel een passende studentenvereniging te vinden.

Gaat jouw kind binnenkort studeren ben je benieuwd wat jouw zoon of dochter te wachten staat? We hebben meerdere blogs geschreven voor ouders van (aankomende) studenten!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Delft Studentenstad

Delft biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Delftse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Delft.

Studeren in Delft

Ga jij studeren in Delft? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Delft

Ga je in Delft studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Delft en de beste studiegerelateerde stages? Heb je hulp nodig bij het maken van een cv?

Wonen in Delft

Ga je studeren in Delft? Dan wil je hier misschien ook wel wonen! Delft is een van de leukste studentensteden van Nederland.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Delft

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Delft Studentenstad.

Gezondheidszorg in Delft

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Delft staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.