Skip to main content

Voordelen van deeltijd studeren

Een deeltijd studie, je zult het vast wel eens voorbij hebben zien komen bij het kiezen van je studies, maar waarschijnlijk heb je er nooit echt verder op geklikt. Dit komt omdat een deeltijd studie vaak interessanter wordt naarmate je ouder wordt en werk een grotere rol in je leven gaat spelen. In deze blog worden de voordelen van een deeltijd studie belicht. 

 

Voordelen deeltijd studeren 

Iedereen heeft andere beweegredenen om voor een studie te kiezen. Natuurlijk is het belangrijk om te bedenken of een (deeltijd) studie bij je huidige leefstijl en je wensen past. Daarnaast kan een deeltijd studie wel een aantal voordelen met zich meebrengen, die wellicht ook voor jou zouden kunnen gelden. 

  1. Als je meer geld wil verdienen tijdens het studeren, is een deeltijd studie ideaal voor jou. Je hebt namelijk meer tijd om te werken naast je studie.
  2. In tegenstelling tot sommige studies, kun je de geleerde theorie bij een deeltijd studie vaak meteen toepassen in de praktijk. Dit komt omdat jij meer tijd hebt om een baan uit te oefenen die past bij je opleiding.
  3. Hierbij komt meteen kijken dat je deze baan ook op je CV kunt zetten. Dit kan voordelig uitpakken na je studie.
  4. Geen zin om 40 uur in de week in de boeken te zitten? De combinatie van leren en werken kan fijn zijn als je moeite hebt met je lang concentreren op school.
  5. Een ander voordel kan zijn dat een bedrijf soms wil investeren in jouw deeltijd studie, omdat jij daarnaast nog voor hen kan werken. Tegelijkertijd leren kan een toegevoegde waarde zijn voor het bedrijf. 

 

Verschil deeltijd en voltijd

Nu je misschien wel enthousiast bent geworden van de voordelen van hierboven, is het belangrijk om te weten wat een deeltijd studie nu echt anders maakt. Deeltijd studeren is het volgen van een een normale studie waarbij je elke week minder tijd aan school besteedt dan bij een voltijd studie. En deze studie duurt dan vaak ook vanzelfsprekend langer dan een voltijd studie. Bij een deeltijd studie heb je meestal les op andere momenten dan bij een voltijd studie. Dit is vaak in de avonduren of maar één dag in de week, zodat je verder bijvoorbeeld gewoon kan werken. Of je werk aansluit bij je studie maakt niet uit. Dit mag natuurlijk wel maar dit is niet verplicht. Wanneer dit wel moet heb je het over een duale opleiding. Een ander verschil en een goede uitleg van de studielasten van een deeltijd studie zijn de studiepunten. Bij een voltijd studie moet je in een jaar vaak 60 studiepunten behalen. Voor één studiepunt moet je ongeveer 28 uur aan je studie spenderen. Bij een deeltijd studie is dit meestal anders en ligt het aantal studiepunten vaak rond de 40 in een jaar.

Van plan om een deeltijd studie te gaan volgen? Hopelijk ben je dan nu goed genoeg op de hoogte van de voordelen ervan. Wanneer je meer vragen hebt over een specifieke studie of iets dergelijks kun je altijd het beste contact opnemen met de desbetreffende studieinstelling. 

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Delft Studentenstad

Delft biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Delftse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Delft.

Studeren in Delft

Ga jij studeren in Delft? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Delft

Ga je in Delft studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Delft en de beste studiegerelateerde stages? Heb je hulp nodig bij het maken van een cv?

Wonen in Delft

Ga je studeren in Delft? Dan wil je hier misschien ook wel wonen! Delft is een van de leukste studentensteden van Nederland.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Delft

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Delft Studentenstad.

Gezondheidszorg in Delft

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Delft staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.