Skip to main content

Verslavingen bij studenten

In je studentenleven zul je aardig wat experimenteren, zijn alcohol en drugs misschien niet zo zeldzaam meer en kunnen je hersenen nog een aardige groei doormaken. Daarnaast kan een levensstijl waarbij doordeweeks naar de kroeg gaan normaal is en alcohol en een studentenvereniging gepaard gaan ook andere gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld eens aan verschillende verslavingen. Maar welke verslavingen komen dan vaker voor bij studenten? Dit en meer lees je in deze blog!

Alcoholverslaving 

Een eerste verslaving die onder studenten niet heel zeldzaam is, is een alcoholverslaving. Alcohol wordt in de samenleving als heel normaal gezien, en zeker onder studenten is een glaasje alcohol vaak vanzelfsprekend wanneer ze samen zijn. Doordeweeks naar de kroeg of meerdere keren per week naar een studentenvereniging kan ervoor zorgen dat een student meer drinkt dan een gemiddelde Nederlander. Uiteraard is het ook niet voor niets je studententijd en mag een bier of wijntje op zijn tijd wel. Maar wees er wel van bewust dat overmatig alcoholgebruik kan leiden tot een verslaving. Alcohol zorgt er namelijk voor dat er een stofje vrijkomt in je hersenen, waardoor je je heel blij kan voelen. Dit gevoel zorgt er weer voor dat je graag meer wil drinken. Uiteindelijk kan dit ervoor zorgen dat je alcohol verslaafd raakt en geen controle meer hebt over je alcoholgebruik. Dit kan vervelende gevolgen hebben op je gezondheid en het kan een afstand creëren tussen jou en je familie, vrienden, studie en/of werk. Wanneer je denkt dat je hier last van hebt, praat hier dan over!

Drugsverslaving

Naast alcohol, worden drugs ook steeds normaler in het studentenleven. Wiet roken met je vrienden of een pilletje gebruiken op een festival of tijdens een huisfeestje. Veel studenten hebben dit inmiddels al weleens uitgeprobeerd. Echter is het belangrijk om niet te vergeten dat ook drugs een verslavend effect kunnen hebben op je hersenen. Net zoals bij alcohol, komt er bij het gebruik van drugs een stofje vrij in je hersenen die ervoor zorgt dat je het nog een keer wil doen. Dit kan uiteindelijk zo uit de hand lopen dat je niet meer zonder kan en zelfs afkickverschijnselen laat zien wanneer je geen drugs gebruikt. Wanneer je het gevoel hebt dat je geen controle meer hebt en geprobeerd hebt om te stoppen, kun je altijd aan de bel trekken.

Gokverslaving

Een derde verslaving is een verslaving aan gokken. Een avondje naar het casino of met je vrienden gokken op een sportwedstrijd kan natuurlijk heel leuk zijn. Maar dat plezier kan ook juist weer heel gevaarlijk zijn. Gokken maakt ook een geluksstofje aan waardoor je hier verslaafd aan kan raken. Doordat je tegenwoordig zo gemakkelijk online kunt gokken, kun je deze verslaving ook mee naar huis nemen. Een gokverslaving heeft nare gevolgen voor jouw gezondheid en omgeving, maar daarnaast kun je jezelf ook erg in de schulden werken.

Heb jij het gevoel dat je last hebt van een van deze verslavingen? Dan kun je eens een kijkje nemen op bijvoorbeeld de website van www.connection-sggz.nl/.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Delft Studentenstad

Delft biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Delftse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Delft.

Studeren in Delft

Ga jij studeren in Delft? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Delft

Ga je in Delft studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Delft en de beste studiegerelateerde stages? Heb je hulp nodig bij het maken van een cv?

Wonen in Delft

Ga je studeren in Delft? Dan wil je hier misschien ook wel wonen! Delft is een van de leukste studentensteden van Nederland.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Delft

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Delft Studentenstad.

Gezondheidszorg in Delft

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Delft staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.